- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Рік зі значними змінами і новим керівником

Posted By Модератор On 02.07.2012 @ 13:59 In Економіка | No Comments

Для Державної податкової служби цей рік багато чого змінив. Передусім, вона зуміла перейти від фіскального органу до сучасної сервісної служби, яка плідно співпрацює із підприємцями і створює для них належні умови. Які кроки, зроблені назустріч платникам податків, як ведуть діалог із представниками влади і підростаючим поколінням ми розпитали у начальника Державної податкової інспекції у Надвірнянському районі Василя Гнатюка (на світлині).

[1]Що змінилося у функціонуванні податкової служби протягом року і за той час, відколи Ви очолили податкову інспекцію?

– В останній рік змінився сам принцип роботи податкової служби. Зараз у нас відбувається процес переходу від фіскального органу до сервісної служби. Ми повинні йти назустріч платникам податків, допомагати їм у реєстрації, взятті на облік підприємців, видачі різних довідок тощо. Це наші безпосередні функції. Створення комплексної сервісної служби дозволить надавати весь спектр послуг оперативно.

Ми зменшили кількість перевірок на 50 відсотків, у нас мораторій щодо інспектування платників єдиного податку. У нас при податковій інспекції діє сервісний центр із обслуговування платників податків. Там працює і банк, у якому можна оплатити заборгованість і придбати необхідні бланки. Зараз 80 відсотків платників знає до якого вікна підійти зі свого питання. Відкриття в Івано-Франківську акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби дає можливість надсилати податкову звітність через Інтернет. На сьогодні 223 платники подають звітність через Інтернет. У червні ще 25 платників подали документи на отримання безкоштовних електронних ключів.

Які ще реформи планується впровадити у життя?

– Реформа повинна бути, передусім, у стилі роботи і ставленні до роботи працівників. Їх необхідно перебудувати, бо вони повинні зрозуміти, що вони, передусім, працюють для платника податків. Ми є сервісною організацією і повинні надавати послуги. Будь-які питання, з якими би до нас фізична чи юридична особа до нас не звернулася, ми повинні допомогти в їх розв`язанні.

Як у Вас налагоджено співпрацю із дітьми, котрі у майбутньому стануть платниками податків?

– Діалог у нас був завжди і з часом він тільки покращується. Державна податкова служба України щорічно проводить конкурс малюнків «Податки очима дітей». Є конкурсна комісія, яка відбирає кращі роботи на другий етап конкурсу. Цьогоріч, на рівні області у нас два призові місця. Проводимо лекції, «відкриті уроки», інші заходи для учнів загальноосвітніх шкіл району і для студентів Надвірнянського коледжу НТУ, бо серед них зростають майбутні податківці. Працівники Державної податкової інспекції у Надвірнянському районі йдуть дітей з тією метою, що вони повинні твердо усвідомлювати необхідність сплати податків. Ми націлені на співпрацю із школами. З цією метою ДПС України і відзняли мультфільм «Місто мрії», в якому висвітлено діяльність нашої служби і необхідність сплати податків. В останні роки податкова культура юнацтва зростає, і це видно з екранів телевізорів і шпальт газет.

Як у нашому районі зі сплатою податків? Чи є якісь резерви для наповнення державної скарбниці?

– Попередні підсумки за шість місяців роботи у нас є доволі непоганими, за цей період у зведений бюджет очікуються поступлення у розмірі 209,1 мільйонів гривень, до місцевих – 53,3 млн.грн. У майбутньому працюватимемо щодо детінізації заробітної плати, неоформлених працівників, людей, які не оформлені як суб’єкти підприємницької діяльності. Ми зменшили кількість перевірок, але відстежуємо найбільші зони ризику. Вони є практично в усіх сферах діяльності. Є десь порушення свідомі, а десь чисто помилкові.

Які пріоритетні напрямки Вашої роботи?

– Підвищення рівня заробітної плати та її легалізація є одним із таких напрямків роботи. це сприяє захисту прав та законних інтересів платників податків, кожний громадянин має право отримувати гідну заробітну плату і пенсію. Спільні перевірки податківців з іншими структурами виявили 50 неоформлених найманих працівників у 165 суб`єктах господарювання, виявлено 3 випадки порушення підприємцями податкового та іншого законодавства, у результаті чого донараховано 71,2 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб, які сплачені порушниками до бюджету.

Які позитивні зміни Ви хотіли б виокремити за цей рік?

– Ми зменшили термін видачі довідок. Колись їх віддавали за 5-10 днів, зараз цей термін скоротили до трьох днів. У перспективі її громадянин має отримувати у той самий день і не витрачати свій час. Та для цього необхідне удосконалення комп’ютерних програм, щоб інспектор міг перевірити інформацію про заявника. Це кроки для покращення для підприємців. Головне – щоб це була стабільність. Сьогодні, діючим податковим законодавством не передбачено збільшення розміру ставки єдиного податку за кожного найманого працівника, запроваджено диференційований підхід до класифікації малого бізнесу відповідно до річного обороту, можливість реєстрації платників спрощеної системи оподаткування платниками ПДВ, що дозволяє створити рівні конкурентні умови з суб“єктами господарювання, які працюють на загальній системі оподаткування.

Якщо взяти мовою цифр, то зараз на обліку у Державній податковій інспекції у Надвірнянському районі перебувають 877 юридичних та 3392 фізичні особи-підприємці. Із 1 січня цього року 1591 підприємець обрав спрощену систему оподаткування, на 1 липня – 1711 суб`єктів господарювання. Для потреб підприємців при податковій інспекції, у робочі дні до 20:00 год., а у суботу до 16:00 год., працюватиме центр обслуговування платників податків. Зараз у колективі працюють 55 працівників. Створювали і розвивали цю службу ветерани Г.П. Василик, С.Г.Романчук, О.А.Мушак, В.Я. Тищенко, Х.І. Юркевич, М.С.Довбенюк, М.М. Гаврилюк, О.І. Марцінковська, М.О. Бродович і Г.Ф. Стасюк.

У цей понеділок, 2 липня, Ви та весь колектив податкової інспекції святкуватимете професійне свято. Чи маєте особливі плани з нагоди цього дня?

– Без сумніву! Відбудеться урочиста частина, прийматимемо офіційні привітання та відзначимо кращих працівників інспекції. Цей рік був справді напруженим та продуктивним, а тому податківці, як ніколи, заслуговують на свято.

Користуючись нагодою щиросердечно вітаю колектив Державної податкової інспекції у Надвірнянському районі з професійним святом. Бажаю міцного здоровя, трудових звершень, миру та злагоди. Нехай збуваються Ваші мрії, шановні колеги, щастя та тепла Вам і Вашим родинам!

Василь ІВАСЮК

«Народна Воля».

Тетяна ЮРКЕВИЧ,

студентка факультету журналістики Львівського національного універси­тету ім. Івана Франка.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/07/rik-zi-znachnymy-zminamy-i-novym-kerivnykom/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/07/P1010001.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.