- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Руїна не в економіці, а в головах урядовців

Posted By Модератор On 06.07.2012 @ 14:39 In Економіка,Політика | No Comments

Так можна перефразувати відомий вислів із «Собачого серця» Булгакова, з огляду на стан української економіки. Партія регіонів виправдовується, киваючи на важкий спадок попередньої влади. Проте замість реформ уряд Азарова-Януковича запустив телевізійну рекламу «руїну подолано». Утім, ситуація в країні невпинно погіршується. Це засвідчують і міжнародні рейтинги, і реальне зубожіння більшості громадян.

[1]А ось бізнесу – непереливки. За 2,5 року правління Януковича індекс економічної свободи впав до рівня 2000 року. Попри так звану податкову реформу, в Україні справляють найбільше у світі податків – 135. Другу сходинку в цьому ганебному рейтингу, за підрахунками Світового банку, зі 113 податками посідає Румунія, третю – Ямайка (72 податки). Проте Україна хоче піти ще далі: Мінфін заявив про підвищення деяких податків, аби забезпечити «соціальні» ініціативи президента.

Об’єднана опозиція планує розпочати реформи саме зі зменшення кількості податків. Про це 22 червня під час засідання «круглого столу» «Стабільна конкурентоспроможна економіка», заявив голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина», лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк. «Є класичний економічний принцип – чим простіша модель, тим складніше її обійти. Тому чим складніша українська податкова модель, тим простіше її обійти: не платити податків, переводити кошти в офшорні зони і, таким чином, не давати можливості економіці розвиватись», – пояснив він.

Програма Об’єднаної опозиції, обговорення якої триває по всій країні, передбачає максимальне спрощення податкової системи і значне скорочення кількості податків: замість 135 їх стане 7! Арсеній Яценюк назвав ці податки: на додану вартість, на прибуток компаній, на землю, на нерухомість, податок із доходів громадян, плата за природні копалини та акцизний збір. «Це єдиний механізм, як можна відновити притік інвестицій у країну. Це зробить податкову систему найбільш конкурентною і найбільш привабливою на теренах Європи», – наголосив лідер «Фронту Змін».

Опозиція зупинить відтік капіталу за кордон – зароблені в Україні кошти мають працювати на її економіку. Зробити це насправді нескладно: треба скасувати угоду з Кіпром про усунення подвійного оподаткування, адже саме на цей острів утікає найбільше українських грошей. Партія регіонів, де заправляють олігархи з мільярдними статками, ніколи не наважиться на такий крок, а от Об’єднана опозиція записала цей пункт як першорядний до своєї програми. Скасування угоди з Кіпром також збільшить надходження до держбюджету. «За експертними оцінками, із 52 млрд доларів, які були виведені на Кіпр минулого року, не заплачено близько 80 млрд гривень податків», – зазначив Арсеній Яценюк.

Народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Сенченко порушив питання справедливого розподілу бюджетних ресурсів. «Основна частина коштів має лишатися на тому рівні, де необхідно вирішити нагальні проблеми – де протікають дахи, де треба ремонтувати дороги. Не вулиця Грушевського і Банкова мають вирішувати ці питання», – зауважив він.

Лідер «Фронту Змін» під час засідання «кругового столу» фахово розклав по полицях проблеми, які гальмують українську економіку. Перша проблема, за словами Арсенія Яценюка, стосується не лише економіки, а держави загалом – це корупція. Друга – тотальна монополія бюрократії: і на політику, і на економічну діяльність. Ще Арсеній Яценюк звернув увагу учасників заходу на низьку ефективність праці, слабку конкурентоспроможність, неготовність української економіки до світових викликів. Нас тягнуть донизу й борги, які держава неспроможна погасити. Загалом лідер «Фронту Змін» виокремив 10 основних проблем.

Програма Об’єднаної опозиції «Батьківщина» дає відповіді на багато нагальних запитань: як забезпечити конкурентність української економіки, як залучити інвестиції, як наповнити бюджет і завдяки цьому підвищити стандарти життя. Владу, передусім, слід позбавити монополії на безконтрольне розпорядження державною власністю й природними ресурсами, а також покласти край вибірковому відшкодовуванню ПДВ й зловживанням в енергетичній сфері. «Знищити корупційний політичний вплив на українську економіку – це сьогодні надзавдання для України», – заявив Арсеній Яценюк. Ця теза є ключовою в програмі Об’єднаної опозиції, їй підпорядковані всі пункти цього документа.

Усупереч здоровому глузду уряд продовжує керувати економікою в ручному режимі, хутко перерозподіляючи фінансові потоки. Проте лише реалізація комплексної програми виведе країну з глибокої кризи. Об’єднана опозиція підготувала такий документ і винесла його на всенародне обговорення. Тепер кожен громадянин може долучитися до розбудови України.

Олег КАРПЕНКО.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/07/rujina-ne-v-ekonomitsi-a-v-holovah-uryadovtsiv/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/07/ekonomika.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.