- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Асоціація органів місцевого самоврядування: бути чи не бути?

Posted By Модератор On 10.08.2012 @ 11:36 In Влада,Тема дня | No Comments

Як ми анонсували у попередньому числі нашої газети, 2 серпня ц. р. відбулися збори представників Асоціації органів місцевого самоврядування Надвірнянського округу з комплексної переробки твердих побутових відходів. Серед учасників зборів – представники з Верховинського району, м. Яремчі, Микуличинської, Поляницької сільських рад Яремчанської міської ради, Надвірнянщину представляли Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, заступник Делятинського селищного голови Петро Якімець та секретар цієї ради Віра Кухтарук, Битківський селищний голова Іван Годзюр, Цуцилівський і Зарічанський сільські голови Микола Дутчак і Михайло Вацик.

[1]

Під час засідання асоціації органів місцевого самоврядування

У роботі зборів взяли участь заступник керівника виконавчого апарату Надвірнянської районної ради Ігор Писклинець, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Ігор Середюк, начальник управління будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Лідія Захарко та ін.

Заступник голови районної ради Іван Степник, під керівництвом якого відбулося це поважне зібрання, поінформував про мету створення асоціації. Розпорядженням ОДА від 27 серпня 2009 р. № 496 затверджено Концепцію з комплексної переробки твердих побутових відходів (ТПВ) Івано-Франківської області та доручено головам РДА організувати роботу щодо створення Асоціацій з питань комплексної переробки ТПВ.

Концепція передбачала формування чотирьох округів (Івано-Франківський, Коломийський, Долинський, Надвірнянський), в яких планували розмістити комплекси з переробки ТПВ.

У кожному окрузі передбачалось створення Асоціації. З метою впровадження єдиної політики в галузі поводження з ТПВ, сільські, селищні, міські ради приймали рішення про делегування повноважень щодо поводження з ТПВ районним радам. Асоціації мали створити або використати існуюче комунальне підприємство, якому делегувати питання поводження з ТПВ в окрузі, та проводити всі заходи із відведення цьому підприємству земельної ділянки під будівництво сміттєпереробного підприємства.

Спільно з інвестором Асоціація на території відведеної земельної ділянки за рахунок інвестицій повинна збудувати сміттєпереробне підприємство й організувати збирання, сортування, транспортування, переробку та утилізацію відходів. Вступ в Асоціацію районам і містам передбачався активами – землею, наявною спецтехнікою, іншими інвестиціями.

Рішення про створення Асоціації органів місцевого самоврядування Надвірнянського округу із комплексної переробки твердих побутових відходів прийнято 96 місцевими радами із 102 наявних рад Верховинського, Косівського, Надвірнянського районів та м. Яремче.

Установчі збори 11 лютого 2010 р. затвердили статут Асоціації. Головою її обрано голову Надвірнянської районної ради Володимира Іванчука, а заступником – голову Верховинської районної ради Ярослава Кікінчука.

З моменту створення Асоціації тривав пошук інвесторів із впровадження в окрузі технологій збирання, переробки та утилізації ТПВ, який, на жаль, не завершився успіхом.

Голова Надвірнянської районної ради Василь Попович неодноразово на засіданнях Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради піднімав питання про необхідність вироблення єдиної стратегії щодо поводження з твердими побутовими відходами в області та втілення її в життя через створені Асоціації органів місцевого самоврядування з питань комплексної переробки ТПВ.

Тепер повноваження голови Асоціації, членів правління Асоціації та виконавчого директора Асоціації закінчились, тому що закінчились повноваження рад минулого скликання. Для подальшої діяльності Асоціації і скликані збори її представників. У випадку прийняття зборами представників рішення щодо припинення діяльності Асоціації необхідно утворити ліквідаційну комісію. Якщо б прийняли рішення про доцільність подальшої діяльності Асоціації – необхідно обрати її керівні органи.

Поки що не схвалили ні перший, ні другий варіант. Частина учасників зборів вважають, що Асоціація не виправдала сподівань, оскільки найближчим часом не передбачено спорудження сміттєпереробного підприємства. Але навіть, якщо вона припинить діяльність, голова Верховинської районної ради Ярослав Кікінчук запевнив, що рекомендуватиме сільським головам Верховинщини не відміняти своїх рішень про участь в Асоціації.

Категорично проти ліквідації Асоціації висловилися Надвірнянський міський і Цуцилівський сільський голови Зіновій Андрійович та Микола Дутчак. Їхня мотивація – проблема з утилізацією сміття стає все гострішою. Тому підприємство з його переробки – необхідність. Потрібен державницький виважений підхід.

Тому дійшли до консенсусу: поки що тільки призупинити діяльність Асоціації; надіслати письмові звернення до облдержадміністрації та Кабінету Міністрів України щодо реальних шансів будівництва сміттєпереробного заводу; вивчити ці та інші аспекти, а тоді приймати конкретні рішення.

Обговорили також можливі варіанти виділення земельної ділянки для полігону ТПВ у нашому районі оскільки, як ми уже неодноразово інформували, діючий дозволено експлуатувати тільки до кінця цього року. Без Асоціації «сміттєву» проблему кожен район вирішуватиме самостійно.

Орися СПІВАК (текст)
Іван ГРИДЖУК (світлина) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/08/asotsiatsiya-orhaniv-mistsevoho-samovryaduvannya-buty-chy-ne-buty-2/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0002.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.