- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Батьківщина» готова до перемоги на виборах

Posted By Модератор On 31.08.2012 @ 11:37 In Політика | No Comments

Якби вибори відбулися у найближчу неділю, об’єднана опозиція «Батьківщина» мала б більше електоральної підтримки, ніж її основний конкурент, Партія регіонів. Але, незважаючи на оптимістичну соціологію, опозиція не збирається сидіти, склавши руки.

[1]Соціологічні дослідження, які підтверджують перевагу об’єднаної опозиції, провели чотири соціологічних інститути, що давно зарекомендували свою надійність. Усі вони – дослідницька компанія «ГфК Юкрейн», Соціологічна група «Рейтинг», Центр соціальних і маркетингових досліджень «Соціс» та Центр Разумкова – давно працюють на ринку та заслужили довіру.

Дослідження проводили з 27 липня по 9 серпня 2012 року. Під час опитування обробили відповіді майже 11 тисяч людей в усіх областях України. Згідно з результатами, якби вибори відбулися у найближчі вихідні, то Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» виграло б їх, адже за нього готові проголосувати 26,2%. Між тим за найближчого суперника – Партію регіонів – ладні віддати свої голоси 24,6%. Певні шанси має і партія «Удар» Віталія Кличка: за бренд відомого боксера готові проголосувати 11,8% учасників виборів. Трохи менше дотримуються комуністичної ідеології або «купилися» на яскраву політичну рекламу «червоних»: згідно з опитуванням за Компартію віддати свої голоси мають намір 9,4% респондентів. Найменше шансів у тих, котрі вважають себе так званою «третьою силою» або з різних причин не приєднався до об’єднаної опозиції. Так, у партії «Україна – вперед» лише 4,3% підтримки, у ВО «Свобода» навіть менше – 4,2%. Щоправда, досить високий відсоток тих, котрі ще не визначилися: понад 15%.

Опитування показало, що основна причина, за якою виборці віддають перевагу тій чи іншій партії – це відповідь на питання, чи може політичні сила вирішити проблеми, що стоять перед країною. Так відповіли понад 51% опитуваних. Для 41,7% важливе значення має особистість лідера, 31,2% вважають, що найголовніше, чи може партія покращити життя людей. На думку експертів, визначним критерієм для тієї частини виборців, які не мають чітких електоральних симпатій, стане не те, як вправно політичні сили критикують опонентів, а що саме пропонують у якості альтернативи.

«Об’єднана опозиція розуміє, що сьогодні для того, щоб вигравати вибори і рухати Україну вперед, мало задекларувати своє несприйняття режиму Януковича та його політики. Головне – мати чітку альтернативу позитивних змін у країні. І опозиція таку альтернативу сформулювала у вигляді програми, яка пройшла широке експертне обговорення. Мені здається, що ще ніколи до виборів опозиція не підходила з таким ґрунтовно проробленим програмним документом і чітким баченням майбутнього», – вважає відомий політтехнолог Олег Медвєдєв. На його думку, опозиція має електоральну перевагу за два з половиною місяці до виборів, адже вже сьогодні зрозуміло, яку альтернативу вона пропонує владі. «Вона повертатиме соціальну державу, повертатиме Україну на шлях демократії і європейської інтеграції. І зрозуміло, чого вона не робитиме, на відміну від Януковича – не будуватиме диктатури, не генеруватиме такої шаленої корупції, яка розквітла за теперішньої влади, вона не придушуватиме громадянські права і свободи, вона не блокуватиме європейський розвиток України», – переконаний експерт.

Із запропонованої соціології випливає, що справжня боротьба на парламентських виборах точитиметься між двома великими політичними силами – об’єднаною опозицією «Батьківщина» та Партією регіонів. Усі інші безнадійно відстають за рівнем підтримки. Вочевидь, ці партії вважають себе третіми силами і прагнуть такої ж «позитивної» соціології для себе. Але на президентських виборах один із кандидатів у президенти, Сергій Тігіпко теж позиціонував себе як альтернативу і владі, і опозиції. У результаті «без бою» здався владній команді, втративши всі шанси залишитися самостійним політиком.

Партія Наталії Королевської, реклама якої давно надокучила, теж навряд чи може претендувати на «третю силу». Людям розумним цілком зрозуміло, що це – технологічний (хоч і безмежно дорогий) проект Банкової. Страшно уявити, скільки мільйонів доларів витрачено на те, аби зробити з пані Королевської палку опозиціонерку. І скидається на те, що гроші було викинуто марно: «Україна – вперед!» не долає 5% бар’єру.

Щоправда, той факт, що «треті сили» не проходять до парламенту, мало тішить представників об’єднаної опозиції. І навіть те, що вони задовго до виборів випереджають основного конкурента – теж невелика втіха. Адже цілком зрозуміло, що влада свого так просто не віддасть. Отже, під час кампанії ми знову бачитимемо адмінресурс, подачки та прямий підкуп виборців, залякування та усілякі фальсифікації. Саме тому опозиція не може собі дозволити розпорошувати зусилля або допускати чвари всередині об’єднання. Її сила – у консолідації. Тільки це дозволить втілити соціологічні викладки у реальні цифри під час голосування.

Наталя ЧЕРЕДНИЧЕНКО.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/08/batkivschyna-hotova-do-peremohy-na-vyborah/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/sociologija.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.