- Народна Воля - http://volya.if.ua -

День Незалежності має сили кріпити

Posted By Модератор On 31.08.2012 @ 12:31 In Свята,Тема дня | No Comments

Незважаючи на спекотну пору, Надвірна склала гідний пошанівок 21-ій річниці Незалежності України. Після урочистих літургій у церквах усіх конфесій надвірнянці та гості міста, представники підприємств, організацій, установ, громадськість зібралися на майдані Шевченка. Від учасників святкового зібрання під звучання мелодії «Думи мої, думи…» вінки і квіти лягли до пам`ятника Великому Кобзареві, до меморіальних дощок Ярославі Стецько і Марті та Миронові Свідрукам, до пам`ятника Слави та Могили борцям за волю України, а також до освяченого місця і каменя для спорудження пам`ятника Борцям за волю України.

[1]

Шана Кобзареві – як Провісникові і Борцеві за Незалежність України

Після виконання державного Гімну України та спільної молитви для всієї громади прозвучали вітальні промови.

Голова райдержадміністрації, депутат районної ради Володимир Калічко, адресуючи вітання з Днем Незалежності України, наголосив, що цей день увійшов золотою сторінкою в історію нашої держави, започаткувавши нову епоху у житті українського народу. На святковому майдані зібралося багато молоді. Від нас залежить її майбутнє.

[2]

Вінки і квіти у знак шани Кобзареві

Молодих людей підстерігає багато спокус, тож голова РДА закликав їх до здорового способу життя.

У нашої держави багато здобутків. Ми неодноразово гордилися, коли синьо-жовтий прапор піднімали на Олімпійських іграх та інших світових та європейських змаганнях. Ми маємо й інші здобутки, гідні похвали. Наші діти повинні жити у мирній державі, а наша праця – стати запорукою щасливого завтрашнього дня у своїй державі.

[3]

Святкова президія урочистостей

Голова районної ради Василь Попович констатував, що 21 рік тому збулася віковічна мрія нашого народу. Довго і через нестерпні терни ми йшли до цього дня, але здобули державність, символіку, мову. Наші недруги неодноразово старалися знищити або обмежити українську мову, а вона – ознака нації. Їм це не вдалося. Відстоїмо нашу солов`їну мову і тепер.

Після здобуття Незалежності було багато ейфорії, мрій. Багато ми ще не досягли. Ми хотіли достойного життя, якісного медичного обслуговування, гідної зарплати. Соромно, що в Україні нині середня зарплата втричі менша, ніж у Росії. Але не треба розчаровуватися.

[4]

Краянам дорога державна незалежність

Незалежність не дається один раз і назавжди, її потрібно відстоювати і захищати.

Василь Попович подякував також політичним силам за мужність і мудрість зібратися під єдиним державним прапором, а також воїнам УПА. Повідомив також про спільне з обласною радою рішення виділити кошти у сумі 500 грн. для щомісячної доплати до пенсії воякам ОУН-УПА. Це невелика компенсація за вклад у боротьбі за незалежність. Висловив голова районної ради і впевненість, що спільною громадою побудуємо у Надвірній пам`ятник Борцям за волю України: нашими руками, нашими серцями під єдиним державним синьо-жовтим стягом з єдиною ідеєю – утвердити історичну і національну справедливість.

[5]

Медаллю «За заслуги перед Надвірнянщиною» відзначений Нестор Чир

Вітальне слово-заклик до єдності і відстоювання рідної мови пролунало з уст Надвірнянського міського голови Зіновія Андрійовича, який подякував громаді міста, депутатському корпусу та громадським організаціям за виважену позицію і державотворчу діяльність. Ми маємо чим пишатись, маємо своїх національних героїв, маємо історичну й національну пам`ять і це робить нас сильнішими у державницькому поступі. Міський голова висловив упевненість, що надвірнянці і надалі залишатимуться хазяйновитими господарями, яким дорога честь рідного міста і рідної Держави.

Громадські активісти Михайло Плитус і Тарас Олендій у своїх привітаннях до учасників святкування відзначили потребу як громади, так і влади конкретніше працювати над рядом державотворчих і господарських проблем, зокрема, у нашому районі. Але основним залишається вірність ідеалам Незалежності. Михайло Плитус присвятив свої віршовані рядки нинішньому політичному моменту та героєві-повстанцеві.

Вшанували надвірнянців своєю присутністю, вітаннями й активною позицією чотири кандидати у народні депутати України у виборчому окрузі № 87 (центр Надвірна). Зокрема, депутат обласної ради Юрій Дерев`янко поставив за приклад сучасникам героїчну боротьбу попередніх поколінь українських патріотів, які не шкодували ні крові, ні життя в ім`я України.

Поінформував також, що, незважаючи на припинення свого членства у ПП «Фронт Змін», він, як самовисуванець у кандидати, не змінив своїх поглядів і переконань та запевнив, що є тепер і виступатиме надалі як опозиціонер до чинної влади. Тільки спільно зможемо домогтись перемоги.

Депутат обласної ради Манолій Піцуряк нагадав, що є єдиним кандидатом у народні депутати України від об`єднаної опозиції у в/о № 87. В українців повинна бути своя влада, своя гідність на своїй Богом даній землі. Чи маємо свою владу, якщо прийнято ганебний мовний закон?! На сесії обласної ради вирішили, що на території Івано-Франківщини цей закон не виконуватимуть, бо прийнятий він із порушеннями, повідомив промовець.

Яремчанський міський голова Василь Онутчак, представник партії «УДАР» розпочав із порівняння: як не зупинити стрімку гірську річку, так не зупинити і націю, яка рвала кайдани, щоб проголосити свою незалежність. Далі підтвердив це історичними фактами, провівши паралель із сучасністю.

Кандидат у народні депутати України, голова райдержадміністрації Володимир Калічко (висунутий Партією регіонів) у підсумковому слові не закликав за кого голосувати, а просто на правах господаря подякував гостям за вітання надвірнянцям і передав вітання громадам Богородчанського району та населених пунктів Яремчанської міської ради, а ще нагадав, що після нинішніх виступів на урочистому вічі ніхто не може заперечувати, що у Надвірнянщині немає свободи слова і висловлювання.

[6]

Юнь Тризуб викладає (Алея творчості)

[7]

Велика і дружня родина юначої творчості

[8]

Статечно співали гвіздські ґазди…

[9]

… та й волосівські не відставали зі своїм головою

Учасники урочистостей аплодували не лише промовцям, а й багатьом краянам, котрі отримали заслужені нагороди від обласної, районної і міської влади. А ще із великим задоволенням насолоджувалися концертною програмою з участю відомих й улюблених колективів «Перевесло» із Фитькова, танцювального ансамблю «Горянка» і «Горяночка», гурту «Червона калина» із Заріччя, жіночого ансамблю «Бистрянка» РБК та чоловічого із Волосова, «Гвоздецьких парубків», квартету «Легіт», оркестру народної музики «Аркан», хору РБК, талановитих солістів Ксенії Колодніцької, Тетяни Якуш, Ольги Яворської, Миколи Ровенка, заслуженого працівника культури України Любові Орел, Андрія Скидана та ін.

Святкову концертну програму за вдалим сценарієм методиста районного будинку культури Валентини Лисюк вела і читала уривок із повісті Г. Хоткевича «Олекса Довбуш» Галина Чуревич.

[10]

Зведений хор районних митців (кер. Ярема Павлик)

[11]

Ретро-мотиви оркестру Богдана Абрата і пісні Ольги Молодій

[12]

Краса дівоча – вона і в танці краса. Світлина Михайла ЛУКАЧА

Привертала увагу надвірнянців й алея молодої творчості, «Козацькі забави», виступ естрадно-духового оркестру РБК та етно-рок групи «Цвіт кульбаби».

Нехай усі ці заходи додадуть натхнення творчості і здоров`я на довгі роки у Незалежній Україні.

Орися СПІВАК (текст)
Іван ГРИДЖУК (світлини) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/08/den-nezalezhnosti-maje-syly-kripyty/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0016.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_00071.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0020.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0050.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0064.jpg

[6] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0125.jpg

[7] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/P1010157.jpg

[8] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/P1010121.jpg

[9] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/P1010116_1.jpg

[10] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0176.jpg

[11] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/IMG_0195.jpg

[12] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/DSC09508.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.