- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Хто ми, Український світ чи частина «Русского мира»?

Posted By Модератор On 10.08.2012 @ 11:08 In Політика | No Comments

Хресна Хода з нагоди Дня Хрещення України в Києві вчергове стала маніфестацією українських патріотичних сил. На заклик Патріарха Філарета відгукнулися і лідери опозиції.

[1]Липневі візити російського Патріарха Кирила в Україну стали вже традиційними. Приурочені вони, як правило, до святкування Дня Хрещення Русі 28 липня, але оглядачі завжди шукають і знаходять у них зовсім інший підтекст, пов’язаний з внутрішньоцерковними або політичними чинниками. Та й не треба довго гадати з того приводу, що Кирил приїздить в Україну з метою послаблення автономії Української православної церкви Московського Патріархату, щоб продемонструвати, що ця Церква є невід’ємною частиною Російської Православної Церкви.

Загалом, треба сказати, що для Кирила Україна — це великий місіонерський проект. Тільки несе він сюди не світло християнської віри, а імперську шовіністичну ідею «Русского мира», закладаючи таким чином духовні підвалини під уже відверту політичну експансію, яку по відношенню до нашої держави здійснює Кремль. Недаремно російський вождь Владімір Путін заявляв, що православ’я разом з ядерною зброєю зміцнюють російську державність та створюють передумови для внутрішньої і зовнішньої безпеки Росії. Така відверта демонстрація цілей Російської Православної Церкви в Україні, яка тут маскується під вивіскою Української православної церкви Московського Патріархату, не зупиняє так звану українську владу від того, аби кожного разу хлібом-сіллю зустрічати Патріарха-кремлівського емісара та бити йому чолом. От і цього разу Янукович не зміг утриматися від того, аби зустрітися з Кірілом, хоча провідники українських церков ще жодного разу не удостоєні були його окремої аудієнції, добре що хоч провів пару колективних зустрічей з Всеукраїнською радою церков.

Поки Кирила ублажали в Лаврі та в резиденції Януковича, у Києві відбулася традиційна Хресна Хода з нагоди Дня Хрещення України-Руси, організована вже Українською православною церквою Київського Патріархату, яка не підпорядковується Москві. Причому з року в рік цей захід є значно більш масовим, ніж усі «тусовки», які збирає в Україні патріарх Кирил. От і нині на Ходу з`їхалося з усієї України до 15 тисяч людей. Як і в минулі роки, очолив її Предстоятель УПЦ КП Філарет, який, не дивлячись на свій 83-літній вік, пройшов кілька кілометрів від Володимирського собору до пам’ятника Хрестителю України Володимиру. На відміну від Кирила, український Патріарх не користується броньованими лімузинами чи коштовними годинниками.

Хресна Хода Української православної церкви Київського Патріархату вже давно переросла суто релігійні межі. По суті, вона стала публічною демонстрацією українського національного духу, української духовності, перетворилася на українську патріотичну маніфестацію. Що особливо важливо зараз, в умовах, коли на Україну насувається бандитська та імперська дійсність, які часто між собою тісно переплетені. До Ходи приєднуються як вірні Української автокефальної православної церкви, так і греко-католики. Наприклад, греко-католиком за віросповіданням є Арсеній Яценюк, голова Ради Об’єднаної опозиції, який цього року разом із соратниками – Миколою Томенком, Борисом Тарасюком та іншими – взяв участь у цій акції, включно з Богослужінням, яке відбулося у Володимирському соборі. Напевно, до Ходи, якби була на волі, приєдналася би і Юлія Тимошенко, вірна УПЦ Київського Патріархату, яка протягом попередніх років сповідалася і причащалася в УПЦ КП, і чиїм духовником є настоятель кафедрального Володимирського собору «філаретовської» церкви» отець Борис Табачек.

Загалом, стосунки між УПЦ КП та УГКЦ є по-справж­ньому сестринськими, оскільки вони засновані на любові до України, до української культури. Саме у цих церквах молитва до Бога підноситься материнською українською мовою. Недаремно й Патріарх УГКЦ Святослав влучно якось сказав, що українці повинні не боятись «русского мира», а будувати свій український світ. Де б ми не знаходились і до якої б конфесії не належали – маємо відчувати свою єдність.

Оксана КОВАЛЬЧУК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/08/hto-my-ukrajinskyj-svit-chy-chastyna-russkoho-myra/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/xresnaDoroga.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.