- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Пляжний сезон від/закритий?

Posted By Модератор On 03.08.2012 @ 12:19 In Економіка | No Comments

Літо на Прикарпатті зазвичай важко назвати спекотним, частіше – дощовим. Але останні кілька років уперто доводять – теплі й погожі дні все ж не покидають нас. І цього літа ртутний стовпчик піднімався до позначки «+30» і вище. Коли за вікном така спека – єдине, про що можна мріяти – швидше пірнути у прохолодні хвилі Бистриці Надвірнянської. Отут і криється абсурд – бажання, так би мовити, є, а от можливості не вистачає.

[1]Адже офіційно на території Надвірнянського району пляжів нема. А якщо пляжів нема, то, виходить, люди тут не купаються. Хоча насправді відсутність пляжів свідчить лише про те, що за комфорт і безпеку відпочивальників ніхто не відповідає. От лише самим людям на це абсолютно байдуже. Їм уже давно стали до вподоби декілька місць відпочинку на березі річки – неподалік від міської дамби та під Богородчанським мостом. Купаються і в озерах, що на території зони відпочинку, хоча на березі закріплені таблички з попередженням – вода у водосховищі технічна, а купання заборонене. Та й на «диких пляжах» ситуація не краща. Табличок тут немає, а от чималі купи сміття є. І то, мабуть, єдиний доказ, що тут відпочивають люди. Непрохідні хащі, крупна галька, вигоріла трава красномовно вказують – тут смажили шашлик. І он там, і ще на десяток метрів лівіше. І так виглядає «пляж», на якому купаємось ми та наші діти!?!

Торік Міністерство охорони здоров’я України видало наказ «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць» № 145 від 17 березня 2011 р., який вступив у дію з 1 січня 2012 року. У четвертому його розділі чимало мовиться про те, яким повинен бути пляж насправді.

А тепер пофантазуймо. Наш надвірнянський пляж могли б прикрашати і лавки для сидіння, і «грибочки» від сонця, і роздягальні, і громадський туалет та урни для сміття. А наступне вже зі сфери фантастики: ще тут могли б облаштувати фонтанчики з питною водою, медичний пункт та рятувальну станцію (до речі, її руїни ще видніються на узбережжі Бистриці). Щоправда, кількість вбиралень та урн регламентує закон, так само як і їх відстань до урізу води.

Можливо, такий пляж і є непотрібною розкішшю для Надвірної, тому його такого облаштування ніхто й не вимагає. Але якщо вже у нашому місті є місця стихійного відпочинку, то чому б не встановити там декілька лавок та урн для сміття? В ідеалі за чистоту пляжу мав би відповідати власник чи балансоутримувач. А в нашому місті, виходить, немає пляжу – немає проблем.

Як при цьому не згадати добру справу, яку декілька років тому активно розвивав і всіляко пропагував з однодумцями Ігор Середюк, нині відповідальний працівник виконавчого апарату районної ради. Йдеться про функціонування у зоні відпочинку майданчика для пляжного волейболу. Тут проводили чемпіонати і змагання з цього виду спорту не лише районного, але й обласного рівнів. Шанувальники пляжного волейболу жили прагненням і бажанням відкрити тут постійно діючий культурно-відпочинково-спортивний заклад. На жаль, протягом останніх років ця ініціатива і добра справа внаслідок досить «оригінально-місцевих» причин, як мовиться, призабулася.

Однак, на початку літа цього року молодий депутат Надвірнянської міської ради Василь Будзак, якого обрали виборці вулиць Річної, Дорошенка, Коцюбинського, Івасюка та інших, зумів зорганізувати навколо себе однодумців і розпочати спорудження спортивного майданчика з пляжного волейболу у зоні відпочинку біля другого озера. Приємно, що його підтримали колеги-депутати Андрій Андрійович, Богдан Зеленчук, Тарас Новосельський, керівник міського водоканалу Василь Литвинюк, о. Андрій Будзак та міський голова Зіновій Андрійович, допомагав порадами і консультував Ігор Середюк. У свій час на цьому місці тутешні хлопчаки облюбували собі футбольне поле, однак, його також занедбали. Роботи виявилось чимало. Василь Будзак горить бажанням усередині серпня все-таки відкрити спортмайданчик з пляжного волейболу. А ще має задум – відновити баскетбольний майданчик  перед входом на міський стадіон «Нафтовик», та й про міську молодіжну дискотеку у зоні відпочинку варто подумати. Оце і є конкретна справа і конкретний внесок молодого депутата у справу змістовної організації дозвілля молоді. Варто б такі починання лише підтримувати і надавати їм якнайширшого розповсюдження у місті і в нашому районі.

Але  повернімось до реальності. Насправді шанувальників відпочинку на воді у Надвірній можуть підстерігати чимало проблем. Навіть, умостившись на тверду гальку, можна поранитись об уламки скла – адже тут не прибирають. Залишається сподіватись лише на свідомість самих відпочивальників. Та й це ще не найгірше, що може статися. Адже якість води теж не перевіряють як слід. «Через кожні два тижні протягом літнього періоду ми воду перевіряємо на наявність збудників холери у ріках Бистриця, Прут, Ворона та Любіжня. Протягом останніх десяти років їх не виявили. Проте якби на території району офіційно існував пляж, то йшлося б уже про перевірки води зовсім іншого рівня», – пояснює Роксолана Іваніщак, головний державний санітарний лікар Надвірнянського району. Виходить, що вода, в якій  купаємось, не таїть для нас смертельної небезпеки. Та хто візьме на себе відповідальність назвати її безпечною?

Темою окремої розмови можуть стати водосховища на території зони відпочинку. Про їх забрудненість свого часу розповідали легенди і лише кілька років тому сміливці відкрили купальний сезон і на їх берегах. Уже мовчимо про чималу глибину водоймищ та їх розміри. Та, навіть, якби рятувальна станція й існувала, то одного рятівника для патрулювання такого водного плеса виявилося б замало. Здається, мало хто турбується з цього приводу, бо водосховища розміщені найближче до центру міста. Отак зручність і програє безпеці.

Як нам видається, «пляжне» питання у районі, швидше за все, не вийде далі за межі сторінок газети і не набуде належного розголосу. Хоча б можна у «Народній Волі» зав’язати дискусію з вирішення означеної проблеми. Так уже, на превеликий жаль, у нашому суспільстві і місцевості повелося – звертати увагу на проблему після гіркого чи трагічного інциденту, а не для того, щоб попередити його.

Так само, за нашими спостереженнями, гостро й актуально стоїть проблема з організацією пляжів і місць для масових купань у всіх населених пунктах нашого району, зокрема, уздовж русел річок Бистриця Надвірнянська, Прут, Любіжня, Ворона, Велесниця, Стримба, Товмачик, Розсіч, Битківчик, Слобушниця, Ославка та інших, а також на ставках та штучних озерах у місцях кар`єрних та інших видобувних розробок.

І хоча цього літа якісних змін чекати не доводиться, всією громадою сподіватимемось, що місцева влада, підприємливі люди і… молодіжні організації (а їх чимало на теренах району і вони чимало вимагають для себе), зокрема, не вірять у кінець світу наприкінці грудня 2012-го (як це пророчать окремі тлумачі календаря Майя), а тому зроблять усе можливе, щоб пляжний сезон-2013 для краян усе ж таки відкрився і приніс усім нам задоволення.

Тетяна ЮРКЕВИЧ,

студентка другого курсу факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/08/plyazhnyj-sezon-vidzakrytyj/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/547599c1b384e7b6da80f89356c6c669.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.