- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Списки Партії регіонів та Об’єднаної опозиції «Батьківщина» – порівняння

Posted By Модератор On 23.08.2012 @ 12:12 In Політика | No Comments

Відомий політичний експерт Олексій Гарань проаналізував підготовку основних політичних сил до виборів у своїй статті в «Українській правді».

Як голосувати на парламентських виборах 28 жовтня цього року? Чим керуватися, віддаючи перевагу тій чи іншій партії, і що вони, ці партії, із себе по-справжньому являють? Природно, що ці питання сьогодні цікавлять не тільки звичайних виборців, але й аналітиків.

[1]Професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань у своїй статті під назвою «Списки – на старт! Надії й розчарування» на сайті «Українська правда» взявся проаналізувати передвиборчі списки двох найбільших політичних сил – Об’єднаної опозиції «Батьківщина» та Партії регіонів – між якими й розгорнеться основна боротьба за перше місце під час цієї парламентської кампанії. Персональний склад кандидатів у депутати має першочергове значення. Власне, ці люди, а не лише перші п’ятірки, яких рекламуватимуть по телебаченню, будуть тим парламентом, який ми обиратимемо. І тут, як вважає Олексій Гарань, усе пізнається в порівнянні.

Для прикладу – Об’єднана опозиція оприлюднила більшу частину списку ще задовго до його затвердження з’їздом. Після реакції громадськості та журналістів, декого, скажімо, голову Дніпропетровської обласної організації «Батьківщини» Антоніну Ульяхіну, яка хоч і давно займається політикою, але доводиться родичкою Юлі Тимошенко, з нього викреслили. Тоді як делегати з’їзду Партії регіонів голосували за список, який їм навіть не роздали. Все вирішувалося кулуарно. Про якусь співпрацю з громадськістю тут взагалі не йдеться.

Про список Об’єднаної опозиції «Батьківщина» експерт пише, що він «став складним компромісом між різними політичними силами». Як успіх опозиції Олексій Гарань розцінює вже той факт, що опозиційні партії та їхні лідери змогли подолати амбіції і йдуть на вибори єдиною командою: «Хто б ще рік тому повірив, що «Батьківщина» і «Фронт змін» обєднаються, що до них приєднаються «Громадянська позиція», «За Україну»?», – підкреслив він.

У цьому списку є як досвідченні політики, які пройшли різні випробування і не перебігли на бік влади, і менш відомі загалу партійці, котрі й займатимуться «чорновою» роботою на місцях під час виборчих перегонів. Олексій Гарань також відзначив, що попри побоювання, у списку опозиції не виявилося так званих «помаранчевих олігархів», тобто крупних бізнесменів із числа діючих нардепів – Олександра Третьякова, Давида Жванії, Ігоря Палиці та інших. «Плюсом є те, що від опозиції висунуто ряд журналістів, відомих своєю громадянською позицієюті ж Микола Княжицький, Тетяна Чорновіл, Костянтин Усов», – наголосив політолог.

Водночас, проаналізувавши кандидатів від Партії регіонів, Олексій Гарань резюмує: «Достатньо подивитися на авангард списку ПР: у більшості з них наявний величезний конфлікт інтересів між власним бізнесом і необхідністю наводити лад у країні. Той самий Клюєв, Колесніков, інші «сумісникі» бізнесу й політики. Знову бачимо скандального Юру Єнакієвського». За словами аналітика, Партія регіонів не запропонувала суспільству й оновлення свого списку: «Тут представлено фактично тих самих людей, які балотувалися ранішеале вони перетасовані, когось кинуто на мажоритарку, що відбиває закулісну внутрішню боротьбу в партії. Памятаємо, що ПР на виборах 2010 року позиціонувала себе як «команда професіоналів», але виявилося, що ніякої програми реформ у них немає», – вважає політолог. Експерт звернув увагу на наявність серед висуванців Партії регіонів, на відміну від Об’єднаної опозиції, родичів відомих політиків, з іронією назвавши це явище появою «робочих династій»: «У списку ПР знову Віктор Януковичмолодший. Син Азарова, який іде за мажоритаркою, проживає за кордоном, має там власність, зявляється у Словянську (місто в Донецькій області, по якому його висунуто кандидатомред.) тільки для того, аби нагадати про себе». Єдиною несподіванкою в списку Партії регіонів Олексій Гарань вважає включення до нього трьох представників Народної партії Володимира Литвина. Що, на його думку, є цинічною розплатою зі спікером за співпрацю з «регіоналами» у парламенті, зокрема, за голосування за скандальний мовний закон.

Політичний експерт завершує свій матеріал думкою, що важливо не займати позицію типу: «Усі однаково поганіне піду голосувати». Адже вона, за його словами, апріорі є програшною. На переконання Олексія Гараня, головне питання, яке вирішуватиметься під час виборів 2012 року – зможе Україна відійти від прірви авторитаризму чи зробить згубний крок вперед у цьому напрямку.

Олег ГУНЬКО.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/08/spysky-partiji-rehioniv-ta-objednanoji-opozytsiji-batkivschyna-porivnyannya/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/08/spysky.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.