- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Зустріч із письменником-холодноярівцем Романом Ковалем

Posted By Модератор On 03.08.2012 @ 11:45 In Духовність | No Comments

Днями у великій залі обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» відбулася зустріч із письменником, головою історичного клубу «Холодний Яр» Романом Ковалем.

Він народився у м. Горлівка на Донеччині, але дух українця-козака нуртує у ньому. Статечний, з козацькими вусами, у вишиванці, просвітянам Прикарпаття митець слова презентував свої нові книги: про отамана УНР «Михайло Гаврилко – і стеком, і шаблею» та про сотника УНР «Іван Ремболович».

Розповідав письменник про Михайла Гаврилка – художника, скульптора, поета, який народився на козацьких хуторах на Полтавщині. Перебуваючи у Галичині як член Союзу визволення України, познайомився з Наталею Кобринською із Долини, яка фінансово допомогла йому у навчанні у Краківській академії мистецтв (1907-1910 рр.), удосконалював майстерність у Парижі в Е. Бурделя. 1915 року М. Гаврилко вступив до Легіону УСС, де з 1916 до 1918 рр. – хорунжий. Із 1918 р. перебував на посаді начальника штабу дивізії. Брав участь у боях під Болеховом і Семаківцями. Із 1920 р. командував повстанським загоном Української Народної Республіки. Більшовики його стратили, порубавши, вкинули у топку паровоза. «Гаврилко завжди буде цікавий для українців, як довго буде українська земля, бо він виріс з цієї землі» – писав Юрій Липа.

Друга книжка «Іван Ремболович» розкриває невідому постать сотника Української Народної Республіки, уродженця Чернігівщини, учасника Зимового походу під командуванням Ю. Тютюнника, а потім офіцера Української Національної Армії. У бою під Бродами Іван Ремболович втратив ногу, але перейшов у підпілля і проживав у Коломийщині. Під псевдо «Полковник Балбочан» допомагав у боротьбі ОУН-УПА. У 1950-му його викрили і розстріляли.

З нагоди 130-річчя від дня народження отамана УНР Михайла Гаврилка у м. Долина до 5 вересня 2012 р. відкриють монументальний пам`ятник борцю за волю України.

Ігор АНДРУНЯК,

депутат районної ради, голова райорганізації Української Народної Партії.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/08/zustrich-iz-pysmennykom-holodnoyarivtsem-romanom-kovalem/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.