- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Алея молодої творчості

Posted By Модератор On 25.09.2012 @ 13:10 In Культура,Тема дня | No Comments

У день 21-ої річниці Дня Незалежності України, 24 серпня, на ошатно-оновленому майдані Т. Шевченка у Надвірній біля РБК творча молодь району та міста із наставниками у колоритних вишиванках і щирими посмішками презентувала свої найкращі таланти, демонструвала окремі види майстер-класів та зачаровувала художньо-мистецькими і технічними роботами численних відвідувачів виставки.

[1]На Алеї молодої творчості у справді літній сонячний день радо представляли свої вироби гуртки Надвірнянської районної станції юних техніків (директор. Василь Гайдаш) на базі районних шкіл, зокрема, роботи із паперопластики гуртка «Оригамі» (керівники: Людмила Бегметюк, Галина Брунарська, Галина Савчина) у вигляді оригінальних: «Зайчика», «Їжачка», «Собачки з квітами», «Змійки», «Метелика», «Вази з квітами», картини – аплікації з елементами оригамі. Учні «Космічного моделювання і макетування» та «Авіамоделювання» з керівниками Миколою Ткачуком та Ігорем Петрівським ознайомлювали з [2] технічними моделями – «МКС», космічної станції «Сіріус», літака «СУ-26» та планера «Колібрі», любителі «Радіо­конструювання» (кер. Василь Мельник, Василь Ханенко, Михайло Романюк) натхненно попрацювали над електронним сторожем, радіоприймачем, електронною грою «Вовк, капуста і коза», фотореле та хатинкою Баби Яги, а юні «Різчики по дереву» спільно із наставниками Ярославом Пірнаком, Ярославом Лозинським вклали свою душу і майстерність у декоративні тарелі й різьблені писанки. Керівник «Картингу» Ігор Гаврилюк з вихованцями на славу потрудилися над моделями автомобілів. Також чимало ентузіазму вклали у моделі повітряних зміїв гуртківці «Повітряних змій» (кер. Михайло Лозинський), у вазу з квітами від «Лозоплетіння» (кер. Ярослав Глинчак). Керівники гуртка «Виготовленення іграшок-сувенірів» Ірина Андрейчук і Надія Мельник пофантазували над великим декоративним капелюхом, м`якою іграшкою «Дельфін». Фахівець «Стендових моделей» Андрій Тимчук із підопічними причарували погляд своїми незрівнянними вітрильниками, творці «Соломоплетіння» (кер. Христина Дем`янчук) – писанками, «Судномоделісти» (кер. Михайло Плазинський) – військовим катером.

[3]Майстер-класи із «Вітражу» (художній розпис по склі) багатьом цікавим і допитливим надали Олександр Гаврилюк зі своїми дружиною та синочком, а техніки «Оригамі» – навчала Ірена Штаєр (НРСЮТ).

Спробували свої сили в декоративно-прикладному мистецтві й гуртки «Умілі руки» та «Юний дизайнер» (кер. Юрій Бутенко, Оксана Яремчук) від Надвірнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, представивши оригінальні родзинки – різьбу по дереву, виготовлення й оформлення виробів з деревини, аплікацію із соломки, бісеру, малюнка на склі, розпису на дошці від найздібніших учнів: 9-класників Дмитра Василишина і Михайла Хільчука, а також Сніжани Щекун, Христини Туєшин, Наталії Глуханюк, Анастасії Шліхутки і робіт учителів групи продовженого дня та обслуговуючої праці й образотворчого мистецтва Марії Килиман і Уляни Василенко – вироби у техніці «витинанка» й художню вишивку ікон бісером. Чимало зацікавлених як дітей, так і дорослих забажали взяти участь у майстер-класах із різьби по дереву та «Торцюванні» (аплікація з клаптиків паперу), а допомагали їм у цьому ремеслі Д. Василишин, М. Хільчук, Т. Туєшин і Н. Глуханюк.

[4]Долучились до всенародного свята юнаки та дівчата із наставниками гуртків Надвірнянського райцентру дитячої творчості (НРЦДТ) (дир. Руслана Калин) на базі шкіл Надвірнянщини. На фоні об`ємної емблеми райцентру, задекорованої в українському народному стилі – мальвами, вишитими рушниками, живими яскраво-жовтими соняхами, гуртківці із керівниками Надією Шпирною «Декоративно-прикладного мистецтва» від Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ст. продемонстрували неймовірні картини-ікони із соломки, різноманітні прикраси з бісеру, гердани та Катериною Кисляк «Дитячого вернісажу» Молодківської ЗОШ І-ІІІ ст. – ліногравюри, триптих «Скит Манявський». Відрізнилися талановитістю і багатогранністю творчі роботи і вихованців із наставниками НРЦДТ, зокрема, гуртків «Вироби зі шкіри» (кер. Галина Оксенюк) – шкіряні торбинки, гаманці, пояси, браслети, картини; «Дитячий вернісаж» (кер. Олена Копчук, Тетяна Тарас) – пейзажі, дитячі портрети, витинанки, квілінг, «Народна творчість» – декоративні композиції з бісеру, «Захоплююче лозоплетіння» (кер. Олена Менделюк) – унікальний плетений млин, кошики, декоративні настінні композиції, іграшки.

[5]Про високий творчий та мистецький рівень виконавців Надвірнянського МНВК (дир. Омелян Штаєр, учитель професійного навчання та майстер виробничого навчання, різьбяр по дереву і бересті Володимир Петрик) говорили витончена різьблена капличка, булава, інкрустована декоративна папка, скриньки, тарелі, виконані стильовими гуцульськими орнаментами М. Петриком, Р. Стадником та ін., та гуртка «Світ очима дітей» з учителями Наталією Більчак, Ольгою Романчук (Надвірнянська ЗОШ №1) – неповторні картини, графіка, вишивка, акварель.

Також широкому колу громадськості сподобалися вишукані вишиті скатертини, серветки, рушники гуртків «Українська вишивка» (кер. Наталія Коваль) Надвірнянської школи-інтернат І-ІІІ ст. і «Бісероплетіння» (кер. Ірина Попович) Пнівської ЗОШ І-ІІІ ст., вироби та картини із солоного тіста «Виготовлення сувенірів» (кер. Людмила Марущак) Надвірнянської ЗОШ № 3. Юні шанувальники «Ручного ткацтва» із керівниками Любомиром Стручинським, «Дитячого вернісажу» та «Килимка» із Наталією Луцюк із задоволенням представляли усім свої унікальні доробки – ткані гобелени, а саме, із зображенням української державної символіки, ляльки, сумочки, ляльки-мотанки. Творці «Бісероплетіння» (кер. Ірина Костів), «Декоративно-прикладного мистецтва» (кер. Ольга Романчик) і «Квіткового дизайну» (кер. Галина Андрійович) добряче потрудилися над картинами з бісеру, квілінгом, ікебаною та композицією із живих квітів – пахучий «Тризуб» із біло-ніжних хризантем на жовтогарячому фоні із чорнобривців. Вихованці Білозоринської ЗОШ І-ІІІ ст. з учителем Богданою Шпитко вкотре причарували оригінальністю творів прикладного мистецтва, передусім, художнім розписом по склі та каменю, яке перетворилося у зачудовані їжачки, сову, лисицю, зайчика та ін.

[6]Продемонструвати свої досягнення в мистецтві плетення коси і вплітання у волосся живих квітів могли всі бажаючі за допомогою майстер-класів, які проводили досвідчені перукарі Людмила Гавриленко, Галина Кузан, а також показували як потрібно плести декоративні тиночки з лози пошановувачі «Лозоплетіння» (кер. Олена Менделюк) (НРЦДТ).

Алея творчості видалась надзвичайно розкішною, різнобарвною і національно стильною. Таке різноманіття декоративно-прикладного, ужиткового, образотворчого мистецтва доказує, що мальовнича Надвірнянщина не лише працелюбна, але й обдарована молодими талантами, у роботах яких закладені побут, культура, історія, звичаї наших прадідів, і разом з тим – нові нотки у сучасному арт-мистецтві. Творіть, майструйте і прославляйте своїми надбаннями наше Прикарпаття й Україну.

Ілона ПАВЛЮК (текст)

Іван ГРИДЖУК (світлини) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/09/aleya-molodoji-tvorchosti/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/09/IMG_0137.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/09/IMG_0116.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/09/IMG_0148.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/09/IMG_01191.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/09/IMG_0124.jpg

[6] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/09/IMG_0113.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.