- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Громадський Музей історії Надвірнянського нафтопромислового району – перші кроки

Posted By Модератор On 11.09.2012 @ 10:20 In Духовність,Свята | No Comments

Громадська ініціатива збереження історичної спадщини Прикарпаття у сфері нафтогазовидобутку шляхом створення профільного музею, про яку вже розказувала газета, отримала своє втілення.

7 липня 2012 року Правлінням ГО «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району» створено громадський Музей історії Надвірнянського нафтопромислового району і сформовано Координаційну раду Музею для забезпечення організації Музею, його всебічного розвитку та безперервності наповнення його експозиції.

З метою вивчення досвіду організації подібних музеїв проведене дослідження, у ході якого вивчено досвід музеїв нафти Польщі, Румунії, Норвегії, Росії, США, Канади, Індонезії.

[1]

Ескізний проект нафтової копанки XIX ст. (у розрізі)

10 серпня 2012 року члени Координаційної ради Музею Ігор Темех, Михайло Романяк, Олександр Павлюк, Андрій Гринішак та автор статті відвідали для детальнішого вивчення музей нафтових промислів імені Ігнація Лукасевича в сусідній Польщі, який функціонує вже понад півстоліття. У цьому музеї розміщено близько 50 експонатів під відкритим небом, у тому числі бурове обладнання ХІХ – початку ХХ століть. В експозиції є кілька дерев’яних бараків, кузні, майстерні, приводи, кілька з найперших пристроїв механічного (ударного) буріння та транспортне обладнання.

[2]

Надвірнянці у Музеї нафтових промислів (Польща)

Величезні позитивні враження, здобуті в цьому музеї, дослідження цікавих давніх предметів, котрі використовувались у нафтовидобутку, наштовхнули на багато ідей щодо формування експозиції нашого Музею. Зафіксовані на фото експонати музею в Бубрці несуть додаткові відомості про розвиток нафтовидобутку і на наших теренах, оскільки велику частину експозиції в цьому музеї становлять предмети, котрі були у використанні на нафтових промислах Слободи Рунгурської, Ріпного, Пасічної, Биткова, Борислава.

Роботи продовжуються, до наступного професійного свята нафтовиків – у вересні 2013 року, Музей історії Надвірнянського нафтопромислового району планує відкрити свою експозицію для відвідувачів.

Ігор ГУЗІЙЧУК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/09/hromadskyj-muzej-istoriji-nadvirnyanskoho-naftopromyslovoho-rajonu-pershi-kroky/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/09/kopanka.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/09/IMG_0734.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.