- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Звернення стягнення на будинок, квартиру, земельну ділянку, інше нерухоме майно фізичної особи

Posted By Модератор On 25.09.2012 @ 11:58 In Закон | No Comments

Відповідно до вимог ст. ст. 19 і 25 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець відкриває виконавче провадження у триденний строк з дня надходження до нього виконавчого документа. У постанові про відкриття виконавчого провадження державний виконавець встановлює боржнику строк для самостійного виконання рішення, який не може перевищувати 7 днів, а рішень про примусове виселення – 15 днів, та попереджає боржника, що у разі невиконання рішення суду у наданий термін з нього стягнуть виконавчий збір і витрати, пов’язані з провадженням виконавчих дій, передбачені законом.

Якщо боржник рішення суду в наданий термін не виконав, державний виконавець починає його примусове виконання шляхом звернення стягнення на майно боржника, у порядку, передбаченому Законом. Одним із його заходів є звернення стягнення на майно боржника згідно зі ст. 52 Закону України «Про виконавче провадження» звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні та примусовій реалізації. Згідно зі ст. 63 Закону України «Про виконавче провадження»  виокремлюють звернення стягнення на будинок, квартиру, інше приміщення та земельну  ділянку фізичної особи.

Звернення стягнення на будинок, квартиру, земельну ділянку, інше нерухоме майно фізичної особи проводимо у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому, у першу чергу, звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу – стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник. Разом із житловим будинком – на прилеглу земельну ділянку. У разі такого звернення стягнення подаємо запит у відповідні місцеві органи, що здійснюють реєстрацію та облік майна, про належність такого майна боржнику на праві власності, а також перевіряємо, чи не перебуває це майно під арештом.

Після надходження документального підтвердження належності боржнику на праві власності будинку чи іншого нерухомого майна накладаємо на них арешт та вносимо відомості про нього до відповідних реєстрів в установленому законодавством порядку. Про накладення арешту на будинок чи інше нерухоме майно, заставлене третім особам, невідкладно повідомляємо таким особам.

У разі відсутності документів, що характеризують об’єкт нерухомості, у зв’язку з чим його неможливо підготувати до реалізації, виготовлення таких документів здійснюють у встановленому порядку за рахунок коштів стягувача. Якщо стягувач у 20-денний строк із дня одержання відповідного повідомлення державного виконавця не авансує витрати, пов’язані з підготовкою документів, що характеризують об’єкт нерухомості, арешт з нього знімають.

Відділ державної виконавчої служби Надвірнянського райуправління юстиції радить громадянам вчасно та самостійно виконувати  зобов’язання із виконавчих документів. Таким чином Ви збережете своє майно від арешту, вилучення та реалізації.

Іван ЧІХ,

старший державний виконавець  відділу ДВС Надвірнянського райуправління юстиції.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/09/zvernennya-styahnennya-na-budynok-kvartyru-zemelnu-dilyanku-inshe-neruhome-majno-fizychnoji-osoby/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.