- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У центрі уваги – порушення виборчого процесу на Прикарпатті

Posted By Модератор On 12.10.2012 @ 11:31 In Влада,Політика | No Comments

Одним із головних питань порядку денного позачергової вісімнадцятої сесії Івано-Франківської обласної ради від 9 жовтня ц. р. стало заслуховування інформації тимчасової контрольної комісії обласної ради зі сприяння у підготовці та проведенні виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

Як відзначив у своєму виступі голова цієї комісії Анатолій Дронь, наразі можна стверджувати про цілу низку порушень: підкуп виборців шляхом вручення подарунків та матеріальних цінностей, брудні методи політичної агітації політичними партіями, кандидатами у народні депутати України та причетними до них суб’єктами, висування клонів.

«На сьогодні актуальним є питання формування у кожному виборчому окрузі дільничих виборчих комісій, які проходять з надзвичайно грубими порушеннями норм закону про вибори, а у багатьох випадках – з повним його ігноруванням», – зауважив Анатолій Дронь. Серед прикладів таких порушень депутат обласної ради назвав, зокрема, жеребкування та формування виборчих комісій в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 89. «У жодній окружній виборчій комісії жеребкування не відбувалося без порушень. Основне з них – заведення до складу дільничих виборчих комісій двійників і клонів», – наголосив Анатолій Дронь. За його словами, характерним є те, що в переважній більшості випадків такі порушення здійснювалися з боку тих політичних партій, які навіть не є зареєстрованими та не здійснюють будь-якої активної діяльності на теренах області. «Про яку справедливість може йти мова, якщо члени окружних виборчих комісій під змахом однієї руки голосують проти законного рішення, чим позбавляють інших суб’єктів виборчого процесу свого права, але хочуть справедливого і кращого життя уже сьогодні?!», – зауважив депутат обласної ради.

Голова обласної ради Олександр Сич повідомив, що на сесію обласної ради були запрошені голови всіх окружних виборчих комісій області. «Очевидно, що вони не зобов’язані брати участь в сесії обласної ради, але, якщо вони зацікавлені у прозорому виборчому процесі, то мали б бути присутніми сьогодні», – резюмував Олександр Сич. Як було відзначено, станом на початок сесійного засідання в залі не було голів окружних виборчих №83, №84 та №87. Значна увага депутатів під час сесійного засідання була прикута й до численних фактів підкупу виборців. Олександр Сич з цього приводу, зокрема, зауважив: «Безоплатне або ж на пільгових умовах надання товарів, послуг конкретним громадянам чи установам є підкупом виборців. Це бачать всі! Тільки цього не бачать правоохоронні органи», – відзначив Олександр Сич.

За його словами, кожний факт порушення чинного законодавства, оприлюднений у засобах масової інформації, кожне свідчення, назване депутатами під час сесії, мають бути ретельно проаналізовані правоохоронними органами, якщо вони й справді прагнуть виконати доручення президента про чесні, прозорі й об’єктивні вибори.

До відкритого та прозорого ведення виборчої кампанії закликав суб’єктів виборчого процесу й Степан Пушик. Водночас, звертаючись до громадськості, він зауважив: «Люди добрі,… знайдіть у собі сили, волі, честі й совісті та женіть в шию отих продажних запроданців і дивіться на тих, хто ще має серце, хто ще не обріс смальцем отим продажним!»

У цілому, за результатами розгляду та обговорення депутатами окресленого питання обласна рада вирішила взяти до відома інформацію тимчасової контрольної комісії обласної ради та надіслати її Центральній виборчій комісії, Президенту України, Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України. Від цих суб’єктів обласна рада вимагає вжити усіх необхідних заходів щодо забезпечення проведення в Україні демократичних виборів.

Окрім того, депутати розцінили, що правоохоронні органи Івано-Франківської області проявляють бездіяльність під час проведення виборчого процесу, сприяючи тим самим зафіксованим системним порушенням законодавства.

Присутні на сесії депутати обласної ради також окремо звернулися до усіх суб’єктів виборчого процесу – політичних партій, кандидатів у народні депутати України, окружних та дільничних виборчих комісій – з вимогою провести виборчий процес з дотриманням норм законодавства.

Прес-служба обласної ради.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/10/u-tsentri-uvahy-porushennya-vyborchoho-protsesu-na-prykarpatti/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.