- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Зеленські роди, до купи – гоп!!!

Posted By Модератор On 26.10.2012 @ 11:37 In Свята | No Comments

У минулу неділю у гірському селі Зелена відбувся перший фестиваль об`єднання родів, мета якого – показати, які ж люди живуть і працюють на цих гірських вершинах. А тут їх дуже багато: Осташуки, Остап`юки, Кузюки, Зеленчуки, Борисюки і ще, і ще…

[1]

Їх зацікавили зеленські роди

На гірському пляці біля повноводної річки зібралися і представники шкіл Зеленої, Черника і Максимця, дошкільного навчального закладу, фельдшерсько-акушерських пунктів. Їх об’єднало у спільний рід – праця для людей. Гасло фестивалю – «Зеленські роди, до купи – гоп!!!», на яке треба було відповідати «Гей, гей, гей гоп!».

Свято відкрили урочистим звучанням трембіти, яке понеслося над правічним шумом гірських лісів і потічків. Гонорові гості свята склали гуцульську президію, в яку ввійшли Зеленський сільський війт Віталій Хопта, найважніша господиня у повіті Надвірнянському заступник голови РДА Богдана Ковалюк, вельмиповажні гості з Америки на чолі з Іваном Сколебою і славний ґазда, заступник керівника виконавчого апарату районної ради, депутат цієї ради Ігор Писклинець.

Право відкрити дійство надали Віталієві Хопті, який привітав односельчан із початком нової сторінки в історії села Зелена.

[2]

Ще молоде подружжя Пирожуків і сивочоле – Шарабураків

[3]

З нагоди свята і війт заспівав

– Фестиваль об’єднання родів проходить у нас вперше. Хочу подякувати його учасникам, підприємцям, працівникам освіти, культури і медицини, які долучилися до його проведення. Наше свято без цих людей і представників родів не виглядало би так красиво. Хочу вас попросити, – мовив сільський голова, – щоб ми ще більше згуртувалися і на святкуванні того чи іншого свята тут були ваші родичі, сусіди і друзі. Бо ми можемо і вміємо святкувати.

Віталій Хопта виступив із історико-правознавчою довідкою, в якій зазначив, що генеалогічне дерево у селі змінювалося століттями. Найчисельнішими родами у Зеленій були Остап`юки, Максимчуки, Зеленчуки, зараз вони стали меншими. Сьогодні найчисельнішою є родина Кузюків.

– Зеленська громада спільно напише історію родів, яку зберігатимуть у нашому музеї, – зазначив сільський голова. Священики місцевих церков Святого Димитрія і Пресвятої Богородиці УГКЦ Володимир і Мирослав благословили фестиваль.

[4]

Іван Сколеба і Джон Кахерманн замилувалися святом

Заступник керівника виконавчого апарату районної ради Ігор Писклинець сповістив, що у Зеленій сьогодні велике і гарне свято – пошанування українських традицій і родини. Саме за головування Віталія Хопти почалося відродження українських та спортивних традицій. Це сьогодні має дуже велике значення. Наші друзі із Польщі неодноразово заявляли, що ми дещо втратили національну ідентичність і вони радять нам зберігати свої українські звичаї й обряди та поширювати їх. До цього і закликав Ігор Писклинець. – Громаду завжди єднали українські війт, парох і директор школи за будь-якої влади на наших теренах. Він і передав вітання зеленській громаді від депутатського корпусу і голови районної ради Василя Поповича і побажав усім шанувати Україну, родину і старших, свою самобутність та наше українство передавати із покоління у покоління.

[5]

Старійшини родів юнь молодечу згадали

Кожна родина розпочинається із весільного деревця. Чим воно пишніше – тим славнішою і багатішою буде історія зеленських земель. У цьому деревцю – щастя і Боже благословення. Ґаздинею, яка весь цей бал зачєла, стала заступник директора з навчально-виховної роботи Черниківської ЗОШ І-ІІ ст. Галина Онуфрак. Вона й нагадала, що метою цього фестивалю є відродження родового дерева. Кожний із нас знає, що дерево міцне тоді, коли воно має глибоке коріння. Коли ж подивитися, як ми розгубили свої родові зв`язки із минулим, то бачимо, що наше коріння зовсім неглибоке.

Заступник голови РДА Богдана Ковалюк передала щирі вітання зі святом об`єднання родів голови райдержадміністрації Володимира Калічка, а також подякувала Віталію Хопті, Галині Онуфрак, зеленській громаді, яка сьогодні завітала на це свято. – Найкращою партією у цей передвиборчий період є родина. Я завжди горджуся зеленською громадою, бо вона є дуже свободолюбною і прагне до вершин.

[6]

Марія Дирда оглядається на літа прожиті

Представник родини Кузюків Богдан коротко розповів про історію свого прізвища. Зокрема, прізвище Кузюк пов`язують зі словом «кузня», бо саме перші вихідці із цього роду стали ковалями і прийшли на зеленські землі із-за Дністра й оселилися в урочищі Табір. – Коли почалася лісозаготівля, наш рід збільшувався. Зараз ми є найбільшим родом не тільки у Зеленій, але й у навколишніх селах, – не без гордості наголосив добродій Богдан.

Про рід Остап`юків розповіла Вікторія Остап`юк і Катерина Пирожук, яка походить із цього дому, Зеленчуків – Іванна і Галина Зеленчуки, Борисюків – Орест Борисюк.

Символічним став виступ Івана Сколеби, який народився у Бистриці, проживав на сході України і шукав своє коріння на цих гордих гірських вершинах. – Я є із роду Онуфраків, Пирожуків і Кіндратюків. Він і покликав на сцену свого американського товариша Джона Кахерманна зі своїми синами Девідом та Вільямом, з яким Іван спів­працює уже 15 років. Вони передали гуманітарну допомогу зеленським дітям.

[7]

Усіх почастували чарівні працівники ДНЗ «Журавлик»

Співрежисером цього дійства стала директор Зеленського будинку культури Наталія Осташук, яка разом із Галиною Онуфрак неабияк потішили численних глядачів гуморесками. Музичним керівником свята стала Ірина Глущук, допомогла у його проведенні завідувач Максимецького будинку культури Марія Юрчук. Зачарували своїм співом старійшини родів – Іван Мельник, Микола Осташук, Андрій Мельник, Дмитро Максимчук і Петро Пирожук. Перед присутніми виступали гурти «Жіноче намисто» (музичний керівник – Ірина Глущук) та «Зеленські легіні», до яких приєднався капітан дорослого складу ФК «Зелена» Василь Пирожук. Усіх глядачів почастували працівники шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів і дошкільного навчального закладу. Незабутніх ноток додала у палітру дійства довгожителька Марія Дирда, яка прожила уже 92 роки, молода сім’я Пирожуків, яка створилася декілька тижнів тому, і вже сивочоле подружжя Шарабураків, котре пліч-о-пліч уже півстоліття, в якому поєдналися максимецьке жаб`євське родове коріння. Групі зеленських багатодітних матерів вручили посвідчення про почесне звання «Матері-героїні».

У спільному танці у той знаменний день першого фестивалю об`єднання родів поєдналися представники багатьох родин. І ще довго над гордими лісами витав дух свята та єднання. Віримо, що цей славний куточок і у наступному році проведе таке святкове дійство та збере гордих і вільних зеленчан із всіх куточків світу.

Василь ІВАСЮК (текст і світлини) “Народна Воля”


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/10/zelenski-rody-do-kupy-hop/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/10/P1010048_1.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/10/P1010141_1.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/10/P1010116_11.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/10/P1010053_1.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/10/P1010059_11.jpg

[6] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/10/P1010136_1.jpg

[7] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/10/P1010170_1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.