- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Екскурсія до Фитьківського музею

Posted By Модератор On 16.11.2012 @ 12:30 In Духовність | No Comments

У рамках проекту «Туристично-краєзнавчий клуб в бібліотеці: відкриваємо нові горизонти» від програми «Бібліоміст» центральна районна бібліотека ініціювала екскурсію до Фитьківського музею, розташованого у великій світлій кімнаті резиденції священика отця-пароха с. Фитькова, декана Тисменичанського УГКЦ Івана Качанюка.

Ідея створення музею належить уродженцю с. Цуцилів Миколі Григоруку, якого змалку, практично десь із 5-го класу, цікавили звичаї і традиції нашого народу. Микола збирав старовинні речі побуту, строї: сорочки, запаски, хустки тощо. Своїм захопленням поділився з о. Іваном, який підтримав хлопця і почав допомагати. Сьогодні Микола навчається на 5-му курсі в Івано-Франківській духовній семінарії, разом із о. Іваном опікується музеєм, в якому зараз нараховується більше тисячі експонатів. Тут зібрано 50 сорочок із навколишніх сіл, які відрізняються орнаментом, кольорами; чимало хусток, спідниць, пошитих ще за часів панування на наших теренах Австро-Угорщини та Польщі; тризуб та хрест, вирізані з дерева 1913 року, стародавні ікони (є маленька ікона, обрамлена шлюбним віночком – такий звичай побутував колись у наших селах), «польські» тарелі та багато інших речей побуту.

Отець Іван провів цікаву екскурсію, він володіє детальною інформацією про всі експонати. Сьогодні жителі села Фитьків та навколишніх сіл поділяють ідею священика щодо музею, дарують раритетні речі з власних помешкань. Отець-парох Іван розповів, що окрім цих речей, у музеї зберігається 10 касет із записами стародавніх пісень, гаївок, записаних із голосу літніх фитьківчан.

Проведена велика і благородна робота. Таким чином збережена історія, культура нашого краю. Цей приклад – показовий для інших населених пунктів району. Під орудою священиків, які мають беззаперечний авторитет, за допомогою культурно-освітніх працівників, освітян, небайдужої громади у кожному селі можна створити такий музей.

Марта КУШНЕРЧУК,

директор централізованої бібліотечної системи.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/11/ekskursiya-do-fytkivskoho-muzeyu/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.