- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Листопадовий Зрив – як прообраз Незалежної України

Posted By Модератор On 02.11.2012 @ 13:11 In Духовність | No Comments

У середу, 31 жовтня у районному будинку культури відбулися урочистості із нагоди відзначення 94-ї річниці утворення Західно-Української Народної Республіки. Ця подія стала ще однією славною сторінкою історії нашої держави. ЗУНР засяяв барвами свободи і волі у гордому і княжому Львові. Хоч ця держава проіснувала тільки кілька місяців, та вона затвердила прагнення жителів західних держав будувати свою вільну і незалежну Україну.

[1]

Танцюристи «Водограю» з Надвірнянського коледжу славлять українські традиції

На початку урочистостей гордо зазвучали позивні і народний муніципальний духовий оркестр РБК під керівництвом Богдана Абрата виконав Гімн України. У вітальному слові заступник голови РДА Богдана Ковалюк підкреслила велику значущість утворення ЗУНР для західноукраїнських земель. – Ми з честю можемо говорити, що ця історична подія, яка відбулася 1 листопада 1918-го року, стала знаковою віхою в історії України. Знайшлося декілька розумних людей і вони не втратили того історичного моменту. Повстання у Львові очолив Дмитро Вітовський – сотник УСС. Хоча ЗУНР проіснувала 257 днів, та ми сьогодні усвідомлюємо, яке велике значення вона мала для нашої історії і подальшого відродження України. Уже пізніше стало зрозуміло, що заволодіти владою – це одне, а її втримати – друге. Найщиріші побажання Богдана Ковалюк адресувала молоді і зазначила, що саме з її представників починається Україна і вони повинні пишатися тим, що вони західноукраїнці і славні галичани.

[2]

Епізод повстанських буднів відтворили Світлана Гаєвська та Андрій Василів

Заступник Надвірнянського міського голови Василь Василенко промовив, що у Львові 1 листопада проголосили нову державу. – Це лише підтвердило, що Західна Україна була тим поступом, авангардом державності, яким залишається і сьогодні.

[3]

Фольклорний колектив «Сербиця» із Молодкова

Концертну програму свята розпочав виступ народного ансамблю танцю «Водограй» Палацу культури Надвірнянського коледжу НТУ (кер. Іванна Микитин). Почин гідно продовжив народний квартет «Легіт» (кер. Віктор Чудновський) і народний аматорський ансамбль танцю «Горянка» РБК (кер. Олена Здольник). Театралізовану сценку із періоду національно-визвольної боротьби українського народу виконали Світлана Гаєвська й Андрій Василів. Потішили своїми піснями народний фольклорний колектив «Сербиця» Молодківського народного дому (кер. Ганна Ковалюк), вокальний ансамбль із Фитькова «Яворина» (кер. Галина Нарожняк) і солістка Надвірнянського коледжу НТУ Світлана Павлишин. Неабияк звеселив глядачів народний муніципальний оркестр народної музики «Аркан» під орудою заслуженого артиста України Сергія Орла та пісня у виконанні заслуженого працівника культури України Любов Орел. Завершити концертне дійство довірили народному фольклорно-етнографічному колективу «Шовкова косиця» (кер. Олена Яченко) і хорові «Елеус» церкви Воздвиження Чесного Хреста (регент Любов Яченко). Майстерно провела усе дійство Галина Чуревич за сценарієм провідного методиста РБК, заслуженого працівника культури України Любові Орел.

[4]

Танцюристки із «Водограю» знають про Зрив

Цим відзначенням надвірнянська громада склала гідну пошану знаменному дню в історії західноукраїнських земель. Надіємося, що наше молоде покоління, котре у цей день вслухалося у кожне слово, продовжить зростати на ідеалах патріотизму і віри у щасливе нашої України, яке маємо утверджувати повсякденною працею, особистим прикладом чесного і вірного служіння українській державницькій справі і національному розвою.

Василь ІВАСЮК (текст) Назарій ГРИДЖУК (світлини) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/11/lystopadovyj-zryv-yak-proobraz-nezalezhnoji-ukrajiny/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/11/0W2A0098.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/11/0W2A0118_1.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/11/0W2A0130.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/11/0W2A0085_1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.