- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Ми – за екологічно чистий мед

Posted By Модератор On 16.11.2012 @ 12:28 In Здоров`я,Смачного! | No Comments

Якість меду залежить від того, чи не порушено технологію його виробництва, чи відкачували його зрілим, запечатаним, законсервованим у стільниках бджолами. Однакових медів не буває, тому й ціни повинні бути теж різні. Зрілі високоякісні меди, зібрані в екологічно чистих зонах, повинні мати статус лікувальних – звідси і ціни на такі меди – відповідні.

Україна входить у п`ятірку країн із виробництва меду. Лунають заклики скоротити кількість бджолосімей, бо у нас – перевиробництво меду. Але насправді ніякого перевиробництва у нас немає. Слабка ще матеріальна база та купівельна спроможність населення. Немає ніякої уваги з боку держави до споживання продуктів бджільництва в дитячих закладах, які повинні бути забезпечені високоякісними продуктами бджільництва.

Для України загроза ввезення в Україну дешевого імпортного меду насувається з боку Китаю. Якість цього меду настільки низька, що США та країни Євросоюзу заборонили його в їжу. На території України цей мед продають як український. Під виглядом українського експортували китайський мед чи змішану його форму. Такий експорт завдає непоправної шкоди українському бджільництву, його іміджу на міжнародному ринку бджолопродуктів. Потрібно всім бджолярам України бити на сполох, звертатись до відповідних контролюючих органів і ставити надійний заслін проникненню на український ринок забруднених низькоякісних китайських та інших медів.

Чимало земель сільськогосподарського призначення нині перебуває в користуванні багатих магнатів, для яких головне «викачати» з полів якомога більше. Під час обробки полів і садів вони ігнорують застережні заходи і не попереджують пасічників про лихо, яке загрожує їхнім бджілкам. Б`ють на сполох учені, екологи, пасічники, адже слідом за дикими запилювачами і медоносна бджола може опинитись на порозі Червоної книги.

Відрадно, що серед восьми найчистіших найекологічніших клаптиків землі на карті України газета «Україна молода», опрацювавши 21 екологічну карту та екологічні паспорти всіх областей країни, визначила на першому місці гори Карпати та Прикарпаття, які охоплюють території Закарпатської, Івано-Франківської, частину Львівської та Чернівецької областей.

Отримати дані про екологічний стан тієї чи іншої місцевості можна завдяки спеціальним картам, які зберігаються в Міністерстві охорони навколишнього природного середовища, а також із екологічного паспорту регіону, окремого району, міста, у представників місцевих природоохоронних організацій.

Що виробляти і що споживати маємо вирішувати ми, пасічники України, і споживачі виробленої нами бджолопродукції. Люди зараз хочуть споживати не будь-що, а чисті здорові природні сільгосппродукти і ми про це дбаємо.

За матеріалами публікації

С. Гриника у журналі «Пасіка»

( 10, 2012 р.)

подав Михайло ШУШКЕВИЧ, пасічник із Гаврилівки.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/11/my-za-ekolohichno-chystyj-med/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.