- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Поки не настав час «Х»…

Posted By Модератор On 23.11.2012 @ 12:31 In Влада,Економіка | No Comments

Сміттєва проблематика і все, що пов`язане з нею (збір, утилізація, переробка) давно знайома кожному жителю району і є хронічним болем для місцевої влади. Сміття, скоріше всього не як продукт людської діяльності, а як ганебне явище, переслідує нас всюди: на вулицях, у полі, у лісі, річках… Словом – воно присутнє у наймальовничіших закутинах нашого краю, що є антиприродно, аморально, за межами будь-яких елементарних норм існування всього живого. «Дамокловим мечем» нависла ця проблема саме зараз, у передостанні дні нелегкого високосного 2012-го, звідки уже розпочався відлік часу закриття міського полігону ТПВ.

Про події, що потягнулися довгим шлейфом внаслідок пошукової кампанії нового місця для полігону ТПВ, часопис «Народна Воля» уже детально інформував читачів у № 128-129 від 16 листопада 2012 р. («Полігону твердих побутових відходів бути…»). Зокрема, у матеріалі йдеться про плани облаштування полігону ТПВ на території Делятинської селищної ради та висловлений цьому протест громадськості під час ХVІ сесії районної ради 15 листопада ц. р. Нагадаємо, з приводу цього депутатська профільна комісія підготувала проект звернення районної ради до облдержадміністрації з вимогою припинити всі дії з виготовлення документації на облаштування полігону в Делятині, але питання про внесення на обговорення сесії цього документу та скерування його в ОДА не набрало потрібної кількості голосів. Депутати районної ради також не прийняли проект рішення сесії про виконання рішення районної ради від 25 березня 2010 р. № 565-22/2010 «Про Програму поводження з твердими побутовими відходами в районі на 2010-2012 роки».

Питання делятинського полігону не оминули і на колегії ОДА 16 листопада ц. р., де під час заслуховування звіту голови РДА Володимира Калічка щодо інвестиційної, науково-технічної та інноваційної діяльності для вирішення питань соціально-економічного розвитку району голова обласної ради Олександр Сич закцентував увагу доповідача на проблемі відкриття полігону ТПВ у Делятині. Голова обласної ради висловив стурбованість такими намірами, а тим паче можливим прийняттям будь-яких рішень щодо цього питання без винесення його на широке громадське обговорення та одержання згоди селищної і сільських рад навколишніх населених пунктів.

Широкий резонанс тема одержала в обласній газеті «Галичина» від 17 листопада, де у матеріалі «Сміттєвий аврал на фініші року» подано дві точки зору на цю проблему: представників громади і районної виконавчої влади.

Тому, маючи нову інформацію, ми вирішили ще раз повернутися до цієї теми у розмові із першим заступником голови РДА Степаном Іроденком.

Степане Степановичу, на якому етапі нині перебуває процедура облаштування чи пошуку ділянки для полігону ТПВ?

– Передусім, зазначу, що у державній Програмі охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та екологічної безпеки на 2011-2015 рр. для будівництва полігону ТПВ з їх частковою переробкою передбачено 5 млн. грн. За станом на 20 жовтня ц. р. виготовлено акт вибору земельної ділянки і завершують роботи з виготовлення проекту відведення земельної ділянки для облаштування полігону ТПВ у Делятині.

Як так сталося, що перед вибором земельної ділянки не провели громадських слухань?

– Тут процедура абсолютно не порушена. Громадські слухання не могли передувати виготовленню акту вибору земельної ділянки, оскільки вона знаходиться за межами населеного пункту. Не можна стверджувати, що справи з облаштуванням набирають обертів. Ми ще не визначили, що полігон ТПВ буде саме в делятинській місцині. Розглядаємо й інші варіанти.

Чи є вже інвестори, які готові приступити до роботи паралельно з облаштуванням сміттєзвалища?

– І вітчизняних, і зарубіжних інвесторів дуже багато. Вони готові ставити і первинну, і поглиблену переробку. Щойно вирішимо питання вибору земельної ділянки, зразу повідомимо про конкурс із залучення інвесторів.

Громади сіл непокоїть і те, що туди везтимуть побутові відходи із ТК «Буковель». Чи можна нині гарантувати, що цього не станеться?

– Я – надвірнянець, патріот району й міста і також проти цього. Але не думаю, що на туристичній Яремчанщині дозволять зробити полігон ТПВ, а чи сміттєзвалище. Треба вести переговори, щоб налагодити співпрацю з Яремчанською міською радою. Ми взагалі можемо їм відмовити. Нехай свої проблеми вирішують самостійно. Але якщо буде вигідно… Адже це – великий бізнес: і сміттєзвалище, і сучасний полігон. Це обгороджена територія, створять робочі місця. Зрештою, думаю, що це питання у районі не вирішуватимуть, а на рівні області.

То ж Ви не можете цей факт ні заперечити, ні спростувати.

– Я з цього питання не можу нічого сказати. Якщо би врахувати всі умови, дотримання їх, і все би відповідало санітарним нормам, то це було б вигідно для нас.

А завезення сміття з інших гірських районів

– Цього однозначно не буде. Ми маємо свій район, своїх депутатів. Маємо виконавчу владу. Цього не допустимо. Це можна робити у тому випадку, коли будемо зацікавлені в цьому і матимемо змогу приймати це сміття. Тоді про це можна говорити.

Уявімо ситуацію, що час «Х» настав і громада категорично налаштована проти. Чи вдасться виконавча влада до прийняття вольового рішення?

– Ні. Ми не можемо не враховувати думки краян. Не будемо йти на конфронтацію. Про це зазначав на колегії і голова ОДА Михайло Вишиванюк. Ми обов`язково постараємося підшукати іншу земельну ділянку.

Чи має якесь відношення наш район до будівництва сміттєпереробного заводу вартістю 65 млн. грн. згідно з обласною програмою поводження з ТПВ на 2012-2016 рр., затвердженою на одній із сесій обласної ради?

– Розглядали земельну ділянку в с. Лоєва понад 20 га. Уже навіть підшукали інвестора, що мав спорудити завод. Але ця земельна ділянка належить Міні­оборони України і, як з`ясувалося, процедура передачі землі досить складна. Тому ділянка у Лоєвій відпадає однозначно.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/11/poky-ne-nastav-chas-h/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.