- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Ще раз про туберкульоз

Posted By Модератор On 23.11.2012 @ 12:13 In Здоров`я | No Comments

Туберкульозна паличка може вражати всі органи і системи людського організму – легені, бронхи, нирки, кишечник, кістки, серце, слизові оболонки. Найнебезпечнішими є хворі з легеневими формами туберкульозу. За добу вони можуть виділяти понад 1 млрд. мікобактерій. Проте більшість людей має велику опірність до туберкульозу, зумовлену комплексом вроджених і набутих механізмів захисту, рівнем імунітету.

Сьогодні у світі – 50-60 млн. хворих на туберкульоз, щороку нездужає 7-10 млн., помирає 3 млн. осіб. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 людей.

Збудник туберкульозу – Mycobacterium tuberculosis або Паличка Коха – патогенна бактерія. Оскільки на початковому етапі недуги не виникає жодних хворобливих відчуттів, рання діагностика туберкульозу можлива тільки при застосуванні специфічних методів дослідження (рентгенологічних, туберкулінодіагностики, інструментальних).

Під час розвитку хвороби проявляються симптоми інтоксикації: зниження апетиту, загальна слабкість, підвищена пітливість, температура тіла піднімається до 37,2-38,0°С. З’являється кашель, на який хворий спершу не звертає уваги, пов’язуючи його з курінням чи застудою. Харкотиння виділяється мало, воно слизисто-гнійне. На початкових стадіях і задишка, і біль у грудях трапляються рідко.

Описані симптоми проявляються на тлі задовільного самопочуття і збереження працездатності. Тому важливо не нехтувати загальним правилом: коли кашель триває більш, ніж 21 день – обов’язковим є рентгенологічне обстеження. Позачергово обстежуватись необхідно особам із бронхо-легеневими симптомами, із тривалою інтоксикацією невідомої причини. Раз на рік повинні флюорографічно обстежуватись особи із т. зв. «групи ризику» щодо туберкульозу: хворі на часті пневмонії, цукровий діабет, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки.

Для запобігання туберкульозу, окрім специфічної профілактики, яку здійснюють працівники протитуберкульозних установ, необхідно дотримуватись здорового способу життя, не зловживати алкоголем, курінням. Дотримуватись правил праці та відпочинку, санітарно-гігієнічних умов. У приміщенні – свіже чисте повітря; їжа – збалансована. Варто також уникати стресових, конфліктних ситуацій.

Софія ЗЕЛІНСЬКА,

медична сестра райорганізації Товариства Червоного Хреста.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/11/sche-raz-pro-tuberkuloz/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.