- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Дорогою болю й боротьби»

Posted By Модератор On 28.12.2012 @ 12:48 In Духовність | No Comments

Вечір пам`яті В`ячеслава Чорновола під такою назвою зібрав з нагоди 75-их роковин його народження чимало краян. Серед них, зокрема, представники влади, багато учнівської молоді, активісти громадських організацій та політичних партій.

[1]

Пісня районних митців як данина шани великому сину України

Останні, власне, й представляли місцеву організацію Народного Руху України – дітища В`ячеслава Максимовича, котрий, на жаль, уже тільки з портрету на сцені зігрівав усіх своєю знаменитою «чорноволівською» усмішкою… Хоча ще у 90-их минулого століття він неодноразово виходив на сцену районного будинку культури, щоб вкотре знуртувати спраглі душі небайдужих жителів району своїм полум`яним виступом, а його дружина Атена Пашко читала власну високу й витончену поезію… У пам`яті надвірнянців залишився, зокрема, спогад про таку незабутню зустріч погідної недільної днини на Спаса, коли якось несподівано до Надвірної завітало подружжя Чорноволів. Тоді жоден із нас, навіть, і не задумувався, що є свідком становлення політичного діяча-державника. Тому так щемливо і близько до серця сприймалося вже теперішнього дня, у вівторок, 25 грудня, все, що було висловлене зі сцени у пам`ять про цю історичну особистість.

Методист інформаційно-методичного центру відділу освіти РДА Михайло Семкіяш, визначивши В`ячеслава Чорновола як найяскравішого політика ХХ ст., зупинився на основних віхах його біографії, кожна з яких позначена безкомпромісною боротьбою за свободу України. Це простежувалося і в його добровільній клятві на Володимирській гірці, і у висловленій солідарності із виступом Івана Дзюби в столичному кінотеатрі, і у відмові виступити на судовому процесі проти братів Горинів… Зрештою, безкомпромісної позиції В`ячеслав Чорновіл дотримувався впродовж своєї діяльності і на посаді голови Львівської обласної ради, коли ініціював перші зміни в економіці серця Галичини. Та хіба міг знати, що уже зараз промисловість буде ледь животіти?..

Напевне, не осягали його темні думки і тієї фатальної миті, коли дорогу «перепинив» КАМАЗ… Цю трагічну сторінку перегорнув у своєму виступі керівник районної організації НРУ Володимир Павлюх, зауваживши, що обставини ДТП так і досьогодні не з`ясовані, а справу то закривають, то повертають на дорозслідування…

[2]

Богдан Березицький знав і спілкувався з В`ячеславом Чорноволом

Для знаного на теренах краю громадсько-політичного активіста Богдана Березицького ім`я В. М. Чорновола означає більше, ніж просто політик. Доля подарувала йому можливість ширше і глибше спізнати цю людину, членів його родини. Познайомилися в далекому 1989-му на липневому віче в обласному центрі. Згодом почав виконувати різноманітні доручення В`ячеслава Чорновола, виїжджаючи, зокрема, на південь, схід України. Тоді ж у Надвірнянщині створили майже 40 осередків РУХу; лише фіксованих членів нараховувалося понад півтисячі. А скільки було симпатиків цієї партії! – згадує Богдан Березицький. Саме у вирі бурхливих подій 1990-их, що стали визначальними у державотворчому процесі України, промайнула співпраця Б. А. Березицького із В`ячеславом Чорноволом. Це і стало підгрунтям для написання книги «В`ячеслав Чорновіл – творець української незалежності», котра незабаром має побачити світ.

[3]

Лідер НРУ у фотодокументах, спогадах, книгах

Звертаючись до присутніх, Богдан Березицький адресував свої закличні слова про патріотизм і наслідування кращих державотворчих традицій, зокрема, молоді. Він вважає, що чорноволівська зірка на українському небосхилі сяє яскравим політичним орієнтиром, передусім, молодим українцям, на котрих покладають свої сподівання старші співвітчизники, яким у силу різних обставин ще не вдається побудувати українську Україну. В. Чорновіл залишиться у нашій історії волелюбним, бунтівним і подекуди суперечливим, але завжди змобілізованим до боротьби за національні ідеали.

Вдало вписалася у канву пам`ятного вечора з ведучою Галиною Чуревич і його концертна частина. Передати всю велич і драматичність видатної політичної постаті мовою поезії, пісні і музики досвідчений автор сценарію методист районного будинку культури Дарія Гринішак доручила Надійці Микитин, ансамблю скрипалів дитячої музичної школи (кер.Тетяна Полянчук, соліст Світлана Коноваленко, акомпаніатор Тетяна Вишпольська), дуету Ірини Яремин і Світлани Небелюк із Ланчинської музичної школи, а також Вікторові Чудновському, заслуженій артистці України Ользі Молодій, народному муніципальному оркестру народної музики «Аркан» (кер. заслужений артист України Сергій Орел, солістка Любов Яченко) та народному аматорському хорову колективу РБК під орудою Яреми Павлика. І митці гідно представили свої таланти у знак пошани пам`яті про Великого Українця.

Леся ДУТЧАК (текст)
Іван ГРИДЖУК (світлини) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/12/dorohoyu-bolyu-j-borotby/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/12/IMG_0016.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/12/IMG_0005.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2012/12/IMG_0011_1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.