- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Олена Здольник: «Прощавай, 2012-ий, фестивальний! Здоровенький будь, 2013-ий, ювілейний!»

Posted By Модератор On 28.12.2012 @ 12:38 In Свята | No Comments

Ще три дні й високосний 2012-ий стане історією, зі своїми здобутками і невдачами, радощами і сльозами. А для юних танцівників уславлених «Горянки» і «Горяночки» він був чи не найуспішнішим за останні півдесятка літ. Цьогоріч вихованці знаного за межами краю хореографа Олени Здольник взяли участь у трьох міжнародних та двох всеукраїнських фестивалях, повертаючись звідти визнаними переможцями.

На ХХ Гуцульському здобули Гран-прі. У Болгарії серед семи європейських країн із понад 200 колективів посіли друге призове місце. Всеукраїнський «Яблуневий цвіт» у галицькій столиці, Львові, та обласний «Прикарпатський зорепад» принесли надвірнянським талантам першість.

Сьогодні ансамбль «Горянка» входить у «п`ятірку» найкращих колективів області, що вкотре підтверджує не тільки високий рівень виконання й майстерності цих двох ансамблів, але й вірність традиціям національного українського танцю, їх примноження та збереження. Адже на останній нараді культпрацівників області з болем мовилося про те, що народна хореографія занепадає: чимало керівників переходять на сучасну хореографію, що не потребує таких матеріальних затрат, як народні танці, де повсякчас вимагається повної «скрині» костюмів.

І тут доброю нагодою в їх придбанні прислужився Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев`янка і народний депутат України Юрій Дерев`янко. Завдяки їх фінансовому сприянню (а воно найбільше у році, що минає) «горянки» відтепер танцюватимуть у нових ексклюзивних національних винятково веселкових строях. Це – чи не найкращий дарунок ансамблю напередодні його 30-річчя, який відзначатимуть у першому кварталі наступного 2013 року.

– Першого лютого 1983-го студенткою Київського тодішнього державного інституту культури ім. Олександра Корнійчука я прийшла на практику у Надвірнянський районний будинок культури, а вийшло, що на роботу, – згадує Олена Здольник. – З того часу зроблено багато, а найважливіше – створено всі умови для занять дітей. Аж не віриться…

Зараз у «Горянці» та «Горяночці» танцюють понад 250 дітей. Старша група має 7 комплектів костюмів для 14 танців; середня – 10 танців і 4 комплекти костюмів; молодша – 6-8 танців і 2 комплекти. У репертуарі підготовчої групи – 4 танці а також два костюмні комплекти.

Цьогоріч у початкову групу, яку набирають один раз у три роки, записали понад сотню діток. Усі вони справно, двічі на тиждень у супроводі батьків, котрі їх чекають за дверима, відвідують танцювальні уроки. Щоб уже навесні вперше у барвистих одностроях вибігти на майдан Шевченка і закружляти у своєму першому танку. Такий потяг до танцювального мистецтва і популярність «Горянки» Олена Здольник пояснює стабільністю роботи ансамблів і можливістю уже в підлітковому віці, набувши необхідної вправності, побувати за кордоном, презентуючи фольклорну Україну.

Зарекомендувавши себе одного разу в 2003 р. на Сорочинському ярмарку в Полтаві, «Горянка» потрапила у поле зору (у найкращому розумінні цього слова) Українського фонду культури, що і стало серйозним поштовхом до поїздок за кордон. Спочатку була Польща (Закопане), а потім танцювальні турне почастішали. Данія, Угорщина, Хорватія, Німеччина, Португалія… Зовсім недавно ансамбль повернувся із Чехії. Дружні контакти в ансамблю із м. Прудніком, куди гастролюють щороку, а то й частіше.

У передчутті свят і ювілейних дат Олену Здольник переповнюють позитивні емоції, а найбільше – щирі слова вдячності за підтримку, розуміння і довіру відділу культури РДА, обласній і районній радам, Надвірнянському міському голові Зіновію Андрійовичу, дружному колективу районного будинку культури, музикантові та композитору Володимиру Остап`юку, костюмеру Марії Рябій. А найтепліше «спасибі» адресує батькам своїх вихованців, котрі підтримують, навіть, і тоді, коли, здавалось би, вже опускаються руки… Без усіх них було б тяжко. Адже створити колектив – легко, а ось втримати – не просто, зізнається Олена Іванівна.

Від імені батьків, від себе особисто і від вихованців керівник «Горянки» висловлює глибоку вдячність парламентареві Юрію Дерев`янку та благодійному фондові його імені. Костюми, подаровані ними, служитимуть не одному поколінню обдарованих дітей Надвірнянщини, запевняє Олена Здольник.

Із Новим роком та Різдвяними святами мисткиня вітає усіх причетних до творення прекрасного на її 30-річній професійній мистецькій ниві. Нехай прихильною буде доля до кожного, зокрема, а святковий настрій, осяяний Святвечоровим духом і Різдвяною зіркою, збережеться якнайдовше у наших серцях, бажає Олена Здольник. Тож нехай усе сказане буде в добрий час!

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/12/olena-zdolnyk-proschavaj-2012-yj-festyvalnyj-zdorovenkyj-bud-2013-yj-yuvilejnyj/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.