- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Правозахисники і школярі: діалог за «круглим столом»

Posted By Модератор On 14.12.2012 @ 14:15 In Духовність,Закон | No Comments

У рамках Всеукраїнського тижня права, традиційна мета якого – підвищення поваги до права та поширення правової освіти, у Надвірнянській ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 провели «круглий стіл» для старшокласників шкіл міста.

Цьогоріч цей захід відбувся саме 10 грудня, у день, який відзначаємо з нагоди проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 р. Загальної декларації прав людини. Про це наголосив начальник відділу освіти РДА Михайло Винник, відкриваючи засідання «круглого столу», і запросив усіх до відвертого діалогу.

Для участі у правозахисному діалозі із школярами прибули представники районної прокуратури (Віталій Гураш), кримінальної міліції у справах дітей райвідділу УМВС (Михайло Яковішак), райуправління юстиції (Людмила Туєшин, Галина Обруб`як), райцентру зайнятості (Зоряна Станіщук), служби у справах дітей РДА (Наталія Лацко, Руслан Кифюк), відділу з питань внутрішньої політики і зв`язків із громадськістю РДА (Тарас Дем`янчук). Вони коротко розповіли про діяльність структурних підрозділів та організацій, в яких працюють, а також відповіли на численні письмові й усні запитання старшокласників.

Із правоохоронцями превалювала розмова про окремі положення нового Кримінального Процесуального кодексу, застосування домашнього арешту як запобіжного заходу, ювенальну юстицію, статистику злочинів у районі, відповідальність батьків за злочини і проступки дітей, а також за прогулювання уроків, рамки дозволеного часу для вечірнього гуляння підлітків, рейди по дискотеках, барах тощо. Чітких відповідей прагнули підлітки почути на запитання: що робити, коли затримали працівники міліції, чи відчиняти двері правоохоронцям, якщо діти самі вдома та ін. Корисною для них стала також інформація про запровадження біометричних паспортів, умови вступу до вищих навчальних закладів МВС тощо.

Учасники «круглого столу» поспілкувалися також про реальні шанси скористатися своїм правом на навчання, працю та ін., вимоги ринку праці, умови виплати грошової допомоги безробітним, новації щодо зміни прізвища та імені, реєстрації шлюбу, процесу усиновлення та його скасування, реорганізацію органів юстиції та багато ін.

Підсумовуючи цей динамічний і корисний діалог, керівник освітньої галузі району небезпідставно звернув увагу на велику кількість запитань стосовно умов виїзду за кордон на навчання, роботу чи для з`єднання сім`ї. Така тенденція не може не насторожувати і свідчить, що молодь не впевнена, що зможе реалізувати себе в Україні.

На перший погляд, не дуже в унісон із попередніми, прозвучало завершальне питання про перспективу утилізації твердих побутових відходів. Але тільки на перший погляд. Право на екологічно чисті умови життя – не менш важливі, як усі інші. І відрадно, що молодь це усвідомлює.

Вл. інф.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/12/pravozahysnyky-i-shkolyari-dialoh-za-kruhlym-stolom/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.