- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вишивала бойкиня сорочку

Posted By Модератор On 21.12.2012 @ 15:21 In Новини | No Comments

У видавництві ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «АРТ-ПРЕС» (м. Дніпропетровськ) вийшов друком альбом «Вишивані скарби Бойківщини». Автор-упорядник видання – голова Івано-Франківського обласного громадського товариства «Бойківщина» Дарія Петречко.

Понад десять років тому Дарія Іванівна, виселена у семирічному віці із с. Чорної Нижньоустріцького району (Польща), почала об’єднувати розсіяних у межах Івано-Франківської області земляків у громадське товариство. Люди збиралися, згадували, приносили речі, які збереглися з дому (бойки й досі уважають домом рідні села, а не місця, куди були виселені або де мешкають зараз). Зібрали колекцію бойківської ноші, відтак виник задум видання альбому бойківської вишивки.

Представлене у виданні орнаментальне мистецтво вишивки західних бойків за змістом і формою є переважно геометричним. Саме в абстрактному зображенні навколишнього світу маломовні і скритні бойки досягнули найбільших вершин. За словами художниці та етнографа Христини Дувірак, основа бойківської ноші – сорочка з широким призібраним при зап’ясті і зверху біля вуставки рукав.

Жінки-бойкині володіли законами композиції, мали смак і розвинену зорову пам’ять. Узор рідко копіювали – його видозмінювали, доповнювали, модифікували. Кожне покоління привносило в народне мистецтво щось своє, але прадавньої основи не відкидало.

Варто відзначити майстерно зроблені світлини Ірини Возняк, Юрія Стрілецького, Ярослава Черпака та красу поетичних рядків Василини Дзундзи, Уляни Завалко, Валентини Дністрян, Василя Дерія, Лесі Любарської, Ганни Лисенко, Регіни Костецької. Переклад тексту на польську мову, який зробив Тарас Заяць, сприятиме ознайомленню з бойківською вишивкою поляків, котрі нині проживають на споконвічних українських теренах.

Альбом Дарії Петречко про бойківську вишивку не лише гідно демонструє оригінальність бойківської традиційної ноші й відроджує інтерес до народного мистецтва, а й спонукає відчинити стару скриню і взятися за нитку з голкою. Придбати альбом можна в івано-франківській книгарні видавництва «Лілея НВ» на вул. Незалежності та в долинській книгарні «Писанка».

Ольга РОМАНСЬКА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2012/12/vyshyvala-bojkynya-sorochku/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.