- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вшанували пам’ять загиблих вояків сотні «Чайки»

Posted By Модератор On 11.01.2013 @ 13:07 In Духовність | No Comments

На Різдво Христове цьогоріч на місці бою вояків УПА біля с. Верхній Майдан «свободівці» Надвірнянщини та їхній гість із Донеччини голова Горлівської міської організації ВО «Свобода» Ігор Славгородський вшанували пам’ять загиблих вояків сот­ні «Чайки», які 7 січня 1945 року на саме Різдво Христове в нерівному бою із совєцькими гнобителями поклали голови за Вільну Україну. Націоналісти помолилися за душі наших земляків, запалили свічки пам’яті та поклали квіти, виконали різдвяні колядки.

[1]

Михайло Іваночко вручає Ігорю Славгородському (ліворуч) червоно-чорний бандерівський прапор

Зі спогадів очевидців: «7 січня, на Різдво, вояки УПА перейшли у с. Верхній Майдан. Десь о третій годині дня напали більшовики на село. Почався бій, сили чекістів переважали. Намагаючись прорвати кільце оточення і не наражати жителів села на смертельну небезпеку, повстанці почали прориватися до лісу, де натрапили на велику засідку. Вони практично всі загинули в нерівному бою, 70-80 чоловік, ніхто не міг точно порахувати загиб­лих. У цьому бою загинули сотенний «Чайка», чотовий «Місько», чотовий «Зелений» був поранений. Ті повстанці, які відступали до села, чудом уціліли. Краснянські, парищенські, ланчинські люди забрали своїх повстанців, інших поховали – всього 48 чоловік – у спільній могилі у Верхньому Майдані. Курінний «Іскра» поклявся відомстити за смерть друга «Чайки». Через два тижні він заманив більшовиків у пастку. Повстанці вбили їхнього командира, спалили танкетку, знищили близько 50 совітів».

[2]

Учасники вшанування біля могили на місці бою сотні «Чайки»

До могили повстанців, які загинули у бою з енкаведистами і поховані у центрі села Верхній Майдан на сільському цвинтарі, «свободівці» та місцеві жителі поклали квіти, запалили свічки і помолилися за душі померлих.

Голова райорганізації ВО «Свобода», депутат районної ради Михайло Іваночко закликав присутніх пам’ятати та брати приклад із відважних вояків повстанської армії, виховувати на таких сторінках нашої історії підростаюче покоління. – Ці молоді хлопці, які свідомо йшли на смерть заради України, прийняли її в час великого свята Різдва Христового. Увірвалася їхня різдвяна коляда кулею ненависного більшовицького гнобителя. Та славні наші Герої протистояли совітам ще десятки років після цього бою, нищачи їх сотнями і тисячами, – наголосив він.

Донеччанин Ігор Славгородський безмежно вдячний за можливість долучитися до вшанування борців за волю України, подякував місцевій громаді за шанобливе ставлення до справжніх Героїв, котрі воювали та віддали життя за наше сьогодення, і пообіцяв поширювати на Донеччині правдиву історію про УПА та бандерівців.

Михайло Іваночко урочисто вручив Ігорю Славгородському червоно-чорний бандерівський прапор, який замайорить у Горлівці і принесе донеччанам переможний дух бандерівського краю.

За інформацією прес-служби РО ВО «Свобода».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/01/vshanuvaly-pamyat-zahyblyh-voyakiv-sotni-chajky/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/01/foto-220.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/01/foto-245.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.