- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Афганців» болить насущне

Posted By Модератор On 15.02.2013 @ 11:51 In Духовність | No Comments

В Україні проживають близько 220 тисяч ветеранів-інтернаціоналістів, які мужньо, виявляючи при цьому гуманізм, людяність і милосердя, виконували ратний обов’язок, гідно представляючи свою державу на території 26 країн світу.

Через Афганську війну (1979–1989 рр.) пройшло понад 160 тис. співвітчизників, з яких 3360 загинуло, більше 8 тис. зазнали поранень, понад 100 тис. перенесли поширені в азіатських країнах захворювання. Залишилися без синів 2729 матерів, 1982 батька, овдовіло 505 молодих жінок, осиротіло 711 дітей. Після війни померло від ран і недуг у восьмеро більше, ніж загинуло. Кількість інвалідів збільшилася вчетверо. Такий трагічний наслідок Афганської війни.

137,5 тисяч «афганців» та інших учасників бойових дій у зарубіжних країнах об’єднані гаслом – «Пам’ятаємо про загиблих, піклуємося про живих», згуртовані у 27 регіональних, 718 міських та районних, 1096 первинних організаціях Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (далі – УСВА).

У цей день у селах, районах, містечках і великих містах України вшановують поіменно тих, хто виконав свій військовий обов’язок ціною власного життя.

На тлі погіршення рівня життя українців та за умов кризового стану економіки, коли для переважної більшості ветеранів головним джерелом існування є пенсія, розмір якої ледве сягає рівня прожиткового мінімуму – право ветеранів на пільги, передбачені законодавством, залишаються життєво необхідною частиною і найважливішим джерелом реалізації прав на життя і здоров’я.

Держава дала права та пільги ветеранам, але не забезпечує їх повної реалізації. Впродовж усіх років точиться, без перебільшення, запекла боротьба ветеранів за свої законні права, за виживання. Кожний наступний уряд, без винятку, робить спроби обмежити ці права всупереч чинній Конституції держави. Це підтверджує, що, на жаль, стратегія соціальної політики стосовно ветеранів у нашій державі залишається остаточно не визначеною. Органи законодавчої і виконавчої влади реально не мають програми реалізації життєво важливих прав ветеранів.

Підписаний 30 вересня 2011 року Меморандум «Про взаємодію і співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Українською Спілкою ветеранів Афганістану», який мав втілюватись у життя впродовж п’яти років, дозволив тільки розпочати процес вирішення наших злободенних проблем. Але затверджений з колосальним відкритим дефіцитом у 50 млрд. грн. Державний бюджет на 2013 рік, який має ще й приховану багатомільярдну складову дефіциту, майже перекреслює всі можливості реалізації попередніх домовленостей щодо програм соціального захисту. Ми вважаємо за необхідне в першу чергу – збільшення основного розміру пенсій інвалідам війни в два рази порівняно з 2011 роком, підвищення розміру доплат до пенсій або щомісячного довічного грошового утримання членам сімей загиблих – осіб, зазначених у п. 1 ст.10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до розміру прожиткового мінімуму, розміру підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання членам сімей померлих інвалідів війни, членам сімей померлих учасників бойових дій, учасників війни в два рази, порівняно з 2011 роком.

Окремо стоїть питання започаткування Державної програми забезпечення житлом ветеранів Афганської війни. Близько 10 тис. учасників бойових дій на сьогодні залишаються без житла.

В умовах зростання соціальної напруженості Українська Спілка ветеранів Афганістану (УСВА) запрошує керівників Кабінету Міністрів України, Міністерств соціальної політики, оборони, охорони здоров’я, Державної служби у справах інвалідів та ветеранів терміново розпочати діалог задля вирішення проблемних питань 2013 року.

Прес-служба Української Спілки ветеранів Афганістану.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/02/afhantsiv-bolyt-nasuschne/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.