- Народна Воля - http://volya.if.ua -

День соціальної справедливості в Україні

Posted By Модератор On 15.02.2013 @ 11:44 In Влада | No Comments

Соціальна справедливість є загальновизнаною цінністю сучасного демократичного суспільства, яка закріплена в документах світової спільноти, зокрема, у Міжнародних пактах ООН. Тому в реалізації соціальної політики соціальної держави вона виступає як ключовий принцип.

Діяльність сучасної держави, орієнтованої на соціальну справедливість, багатогранна. Це: перерозподіл національного доходу на користь менш забезпечених прошарків населення, політика зайнятості й охорони прав працівника на підприємстві, соціальне страхування, підтримка сім`ї та материнства, турбота про безробітних, літніх людей, молодь, розвиток доступної для всіх освіти, культури та інше.

Соціальна справедливість є основоположним принципом мирного та благополучного співіснування як у самих країнах, так і між різними країнами. Для Організації Об’єднаних Націй прагнення соціальної справедливості для всіх лежить у самому центрі її глобальної місії зі сприяння розвитку та поваги людської гідності. Саме тому 26 листопада 2007 р. Генеральна Асамблея проголосила 20 лютого Всесвітнім днем соціальної справедливості, що відзначають щорічно, починаючи із 2009 р.

У боротьбі за соціальну справедливість неабияку роль відіграють профспілки. Боротьба профспілок на національному рівні та на рівні підприємств і організацій за утвердження безпосередньої економічної демократії, захист соціальних і матеріальних інте­ресів своїх членів – головний напрямок утвердження соціальної справедливості профспілками. Розширення представницької участі профспілок у роботі державних органів, в опрацюванні програм соціального розвитку на всіх рівнях сприятиме утвердженню соціальної справедливості, соціальної стабільності та подоланню кризових явищ.

Саме тому Федерація професійних спілок звернулася до Президента України з пропозицією запровадити в Україні щорічне відзначення Всесвітнього Дня соціальної справедливості.

У відповідь 4 листопада 2011 р. Президент України В. Янукович прийняв Указ № 1021/2011 «Про день соціальної справедливості».

Андрій КРЕХОВЕЦЬКИЙ,

начальник управління праці та соціального захисту населення РДА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/02/den-sotsialnoji-spravedlyvosti-v-ukrajini/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.