Газета по-надвірнянськи
 

Навчайтесь у школі … шляхетного юнацтва

1 лютого 2013, 11:39 | Рубрика: Духовність Версія для друку Версія для друку 1,017 переглядів

Прекрасної зимової днини 26 січня з ініціативи голови районної філії «Союзу українок» Ольги Бакоти-Багрійчук відбулася презентація Школи Шляхетного Юнацтва Надвірної.

Почесна союзянка із Києва  Ростислава Федак (ліворуч) нагороджує подячною грамотою Ольгу Багрійчук

– Сама ж історія нашої школи розпочалася торік, 22 грудня, – розповідає Ольга Бакота-Багрійчук, – під покровом святої Анни. Слухачі школи осягатимуть ази основ християнської етики, естетики, здоров’я, народознавства, етикету, фольклористики і багато іншого. Навчання відбуватиметься у двох площинах: теоретичній і практичній. Мета – щоб із молодої особистості виховати шляхетного українця, який би впевнено крокував у доросле життя і гідно представляв у світі славне ім’я свого краю.

У святковий переповнений зал засідань Надвірнянської міської ради урочисто увійшли слухачі Школи Шляхетного Юнацтва, серед яких – студенти та учні шкіл. Їхнє представлення розпочалося із виконання колядки. Із такою знаменною подією «союзянок» Надвірної і слухачів благословив декан Надвірнянський УГКЦ о. Ігор Шліхутка. Привітала їх автор програмних засад Школи Шляхетних Українок, заступник голови Всеукраїнського об’єднання «Союзу українок», «Почесна союзянка» Ростислава Федак. Вона вручила подячні грамоти Ользі Бакоті-Багрійчук та голові міського об’єднання «Союзу українок» Галині Йосипенко, а також привітала «союзянок» Кароліну Буній та Дарію Іроденко із уродинами та передала для потреб школи підручники. Із відкриттям цього закладу щиро вітали член Координаційної ради і голова Івано-Франківської філії ВО «Союзу українок» Ореслава Хомик та Уляна Шведюк.

Вони стали першими слухачами школи шляхетного юнацтва

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович зазначив, що цей день – знаменний. – Бо саме сьогодні відновилися славні традиції, які існували в історії нашого міста. «Школа Шляхетного Юнацтва» стала найзначимішим проектом «Союзу українок» за період Незалежності нашої держави. У ній закладатимуть майбутню основу знань нашої нації і я щиро вдячний Ользі Бакоті-Багрійчук за вкладену працю і зусилля. Голова районної ради Василь Попович переконаний, що така школа повинна поширювати свою діяльність на територію Надвірнянського району, а не тільки міста, і від того шляхетність нашого юнацтва лише набиратиме духовних висот. Голова РДА Юрій Касіянчук адресував щирі побажання з нагоди цієї знаменної події  – Коли діти зайшли до цього залу, то я побачив, що їхні очі горіли. Шляхетність – це вишуканість манер, поведінки і почуттів. У добру путь! – прозвучало як настанова Юрія Касіянчука. Ми віримо, що воно так і буде.

Школу та її слухачів вітали дзвінкими колядками хор церкви Воздвиження Чесного Хреста УГКЦ під керівництвом Надії Мацьків (першої голови СУ м. Надвірна); жіночий склад хору «союзянок»; вокальний ансамбль випускників Надвірнянської ДМШ (кер. Олена Сільчук); народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Шовкова косиця» районного будинку культури (кер. Олена Яченко). Родинно привітали слухачів школи мама і дочка Галина та Тетяна Остафійчук.

Уже у багатьох містах функціонують Школи Шляхетних Українок. Та Надвірна стала новатором, бо тут, окрім дівчат, навчатимуть і хлопців. Саме тому вона носить назву «Школа Шляхетного Юнацтва». Як зізналася Ольга Бакота-Багрійчук, у планах «Союзу українок» – створення районної школи. – Сільська шляхетність йде від землі. Саме із тих глибин розпочалася історія нашої держави і нехай далі вона квітне і процвітає.

Успіху і нових вершин у втіленні цієї благородної справи!

Василь ІВАСЮК «Народна Воля»

Світлини Володимира ГРИНІШАКА.

Прокоментуй!

Залиште коментарій

*

!!! Коментарій буде розміщено після погодження модератором !!!