- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Передаймо українські книги кримським друзям

Posted By Модератор On 22.02.2013 @ 12:05 In Духовність | No Comments

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, партія «УДАР Віталія Кличка» розпочала акцію «Західна Україна – Криму!», оголосивши про збір видань українською мовою для шкільних і міських публічних бібліотек Криму та Севастополя.

Кожному, хто дарує книгу, пропонують залишити на ній своє ім’я, поштову чи електронну адресу, номер телефону чи лінк на свою сторінку у соціальній мережі.

Відомо, що українську мову називають рідною більшість (дві третини) громадян України, а 53% спілкуються переважно українською. Російською мовою в Україні видають понад 60 % сумарного тиражу газет, 83 % – журналів, продають близько 87 % книг (переважна частина яких – імпорт з Росії). Уперше за багато років сумарний тираж книг, виданих українською мовою, склав менше половини всіх книг, надрукованих в Україні.

Українською мовою в 2011/12 навчальному році навчалися 81,9 % школярів, що на 0,3 % менше, ніж роком раніше. Факт зменшення кількості учнів, які навчаються українською, також зафіксовано вперше за роки незалежності України.

Українська мова навчання домінує у більшості регіонів України. Винятками залишаються Донбас і Крим, причому в Криму навчаються українською мовою менше 8 % дітей. Українську мову для складання ЗНО в 2011 році обрали майже 80 % випускників шкіл. Якщо на Львівщині ця частка складає майже 100 %, у Києві – 97 % , на Дніпропетровщині – 80 %, то на Донеччині – 32 %. Найгірша ситуація у Криму – тільки 8 % учнів обрали українську мову для складання ЗНО.

Тому просимо усіх небайдужих краян, незалежно від партійної і громадської приналежності, принести книгу, видану українською мовою. Найкраще – нові видання, якісна сучасна література. Дуже потрібна також класична література, яку вивчають за шкільною програмою; ці книги можуть бути і вживані, але головне – у доброму стані.

Ми прийматимемо книги за адресою: м. Надвірна, вул. Чорновола, 8, каб. 34.

Акція триватиме до 21 березня 2013 року. Зібрані книги будуть передані до бібліотек міст Криму та Севастополя.

Роман КУЗЮК,

в. о. голови Надвірнянської районної організації партії «УДАР Віталія Кличка».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/02/peredajmo-ukrajinski-knyhy-krymskym-druzyam/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.