- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Порушив правила – відповідай

Posted By Модератор On 08.02.2013 @ 11:21 In Закон | No Comments

Навіть не думайте тікати з місця ДТП. Шукають роками – і досить успішно. Відомий випадок, коли водія, який збив пішохода, знайшли через три роки. І весь цей час його мучили сумління і страх.

Що вважають слідами пригоди, які водій повинен зберегти до прибуття ДАІ? Гальмівний слід на асфальті, осколки скла, фар тощо, місце зіткнення, (а там, як правило, на дорогу сиплеться бруд з-під крил). Щоб сліди не затоптали, обгородіть їх будь-якими предметами, що є у багажнику і взагалі під руками. Це дуже важливо для вас, якщо ви вважаєте себе невинним.

На нерегульованому перехресті винуватця визначити нескладно (він рухався другорядною дорогою, а якщо перехрестя рівнозначне, проігнорував перешкоду справа). Набагато важче встановити істину, якщо аварія трапилась на перехресті зі світлофором. Тут тільки свідки можуть підтвердити, що ви їхали на зелене світло. Отже, будьте готові докласти максимум зусиль, щоб двоє-троє очевидців дали свої прізвища та адреси.

Уважно прочитайте протокол, складений працівником ДАІ на місці ДТП.

Уникайте «дружніх» угод з винуватцем аварії! Він може запропонувати заплатити, а щоб розвіяти сумніви, дасть Вам своє посвідчення водія. Після цього він звертається в ДАІ, де після складання екзамену, отримує дублікат посвідчення. Вас, якщо ви його розшукаєте, він ніколи, звісно, не бачив.

Дехто сперечається: мовляв, у Правилах записано, що коли немає потерпілих, то викликати міліцію не обов’язково. На це йому кажуть: «Ви забули Правила». І показують пункт 2.10: «якщо внаслідок дорожньо-транспортної пригоди немає потерпілих, а транспортні засоби можуть безпечно рухатися, водії (за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєного) можуть прибути до найближчого поста ДАІ або в орган міліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему пригоди та підписавши її».

Не відпускайте пішохода, якого ви зачепили машиною, хоч він і каже, що з ним усе гаразд. За пару годин у нього щось заболить, він звернеться до лікаря, і його можуть визнати потерпілим, а ви станете водієм, який зник із місця ДТП. Такого пішохода треба будь-що доставити в лікарню або травмпункт для медичного огляду. І тільки тоді, коли медики запишуть у своєму журналі, що травм і ушкоджень не виявлено, Ви можете спокійно їхати далі.

Роман МИСЮК,

начальник ВДАІ райвідділу УМВС.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/02/porushyv-pravyla-vidpovidaj/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.