- Народна Воля - http://volya.if.ua -

18-а сесія районної ради

Posted By Модератор On 07.03.2013 @ 12:05 In Влада | No Comments

(Продовження. Початок у 20-21 від 1 березня 2013 р.) [1]

Про депутатські запити і звернення

У депутатських запитах порушено питання: будівництва будинку культури у с. Верхній Майдан і ремонту будинку культури у Красній, ДНЗ у Лісній Тарновиці, Білих Ославах та Пнів`ї, підвідного газопроводу до сіл Білі Ослави, Чорний Потік, Чорні Ослави; стосовно автоперевезень та дотримання графіків руху у селах Пнів, Красна, Стримба і м. Надвірна; ремонту доріг, зокрема, автодороги Богородчани-Ланчин, у селах Середній Майдан, Вишнівці, Глинки, Парище, Гаврилівка; з приводу низької напруги в електромережі у Чорному Потоці, Лісній Велесниці та Парищі; тарифів на під`єднання до електромережі житлових будинків краян; встановлення дорожних знаків на автодорозі Надвірна-Парище (через Верхній Майдан); щодо неточностей у списках виборців під час голосування на проміжних виборах депутата облради 27 січня ц. р.; причини заборгованості зарплати працівникам КП «Надвірнянський житловик»; щодо збільшення кількості бродячих собак на території району; а також про придбання шкільного автобуса для підвезення учнів Чорнопотоківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Не всіх задовільнили пріоритети

На сесії затвердили Програму соціально-економічного та культурного розвитку району на 2013 рік та основні напрями розвитку на 2014 і 2015 роки.

Програма базується на аналізі основних показників соціально-економічного розвитку району за попередні періоди, визначенні основних чинників, які стримують його розвиток. Вона передбачає забезпечення узгоджених соціальних дій центральних і місцевих органів виконавчої влади й місцевого самоврядування задля втілення єдиної державної політики розвитку України. Складається із п`яти розділів, охоплює усі галузі народного господарства Надвірнянщини, виокремлює пріоритети й прогнозує очікувані результати.

Обговорення цього маштабного документу відбувалося бурхливо й емоційно, а також із багатьма зауваженнями. За його результатами, скажімо, питання пошуку інвесторів зі створення одного підприємства-монополіста у сфері пасажирських автоперевезень зняли з програми. Зазначалося, що в пріоритетні заходи входять ті об`єкти, спорудження яких фінансують із районного та обласного бюджетів. Тому побудова школи у Чорному Потоці сюди не відноситься, оскільки цей об`єкт вартістю 11 млн. грн. – у переліку об`єктів, яких фінансуватимуть із Державного бюджету.

Больовою точкою нагадала про себе проблема із визначенням статусу військового містечка в Делятині. Нині – там і надалі закрита зона, що перебуває у підпорядкуванні Міністерства оборони. Майже півтори тисячі краян проживають, навчаються й лікуються у нелегких соціально-побутових умовах і, до того ж, позбавлені права приватизувати свої оселі. Щомісяця до виконавчої влади надходять листи із проханням про передачу об`єкту на баланс районної, обласної чи Делятинської селищної рад, розповів на сесії Степан Іроденко. Одначе оцінити всі капіталовкладення та взяти на баланс у нинішній ситуації просто неможливо. Існує чимала комунальна заборгованість установ на території цього військового містечка.

Голова районної ради Василь Попович підкреслив, що люди у колишньому селі Луг проживають у жахливому стані. – Здається, що час зупинився там на рівні 1960-их років, – поділився враженням від відвідин спільно з головою РДА цього містечка закритого типу Василь Попович. – Там, навіть, не вдалося відкрити аптеку, настільки все ускладнено й забюрократизовано. Бо поки що все вперлося у «глуху стіну» і люди залишилися заручниками норм і правил оборонного відомства, резюмував голова районної ради і підкреслив: – Звичайно, ми не можемо зараз чекати й спостерігати як далі буде… Намагатимемося ініціювати вирішення цих питань.

Не оминули увагою й ситуацію із пошуками ділянок під облаштування ТПВ. Укотре про цю проблему часопис «Народна Воля» нагадав у № 17-19 від 22 лютого ц. р. Голова РДА Юрій Касіянчук назвав найболючішим питання утилізації сміття у районі. Він вважає, що воно заполітизоване. Тому звернувся до депутатів районної ради, сільських та селищних голів, щоб вони грунтовно попрацювали з громадами для вироблення загальної підтримки усіх дій райдержадміністрації у розв`язанні цього питання. Адже днями у РДА зустрілися із представниками канадської компанії, зацікавленої у співпраці власне з питань утилізації ТПВ. Але треба спочатку знайти місце для складування сміття, наголосив Юрій Касіянчук, а потім уже думати про сміттєпереробний завод і взагалі про весь замкнутий цикл.

* * *

Заслухавши та обговоривши звіт начальника управління економіки РДА Василя Уніята про виконання районних цільових програм, депутати вирішили зняти з контролю рішення районної ради по 8-ми програмах. Серед них, зокрема, і від 10 березня 2011 р. № 85-5/2011 «Про програму модернізації освітлення населених пунктів Надвірнянського району на 2011-2012 роки», при цьому визнано незадовільною роботу колишнього управління будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства РДА.

Торік на 25 програм виділяли кошти із районного бюджету.

* * *

Депутати заслухали і взяли до уваги звіти редактора газети «Народна Воля» та директора ТРК «Надвірна» про використання коштів, виділених із районного бюджету в 2012 році на фінансову підтримку цих ЗМІ.

* * *

Неабияке пожвавлення і шквал запитань викликало обговорення питання про стан автомобільних доріг у районі. Сама його назва уже свідчить про актуальність і величезне бажання депутатського корпусу поспілкуватися з начальником філії «Надвірнянський райавтодор» Віктором Зінкевичем, котрий не брав участі у роботі 18-ї сесії районної ради (перебуває на лікарняному). Натомість детальну інформацію й обгрунтовані відповіді представив і надавав головний інженер Степан Плесканка. Із реакції депутатів стало очевидним, що все мовлене для них – не новина, хіба що окрім планів запустити у виробництво асфальтний завод.

Рішенням сесії роботу ДП «Івано-Франківськ облавтодор» визнали незадовільною, хоч, звісно, дороги від такої оцінки у районі все одно кращими не стануть…

* * *

Рішенням сесії із 1 січня ц. р. встановлено щомісячну доплату до пенсії ветеранам ОУН-УПА у розмірі 250 грн. за рахунок коштів із районного бюджету. Ці гроші кожному ветеранові щомісячно виплачуватиме через пош­тове відділення та банки у районі територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), яким керує Роман Огерук.

* * *

На сесії дано згоду на продовження договорів оренди приміщень, що відносяться до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району; затверджено план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів районної ради на 2013 рік; підтримано звернення Верховинської районної ради до керівництва держави з приводу оплати за присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам, а також розглянуто і прийнято конкретні рішення з інших питань.

Метаморфози бюджетного фінансування

Зі звітом районної державної адміністрації про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку району за 2012 рік виступив перший заступник голови РДА Степан Іроденко. Він представив широку палітру всіх заходів із забезпечення реалізації даної програми. Часопис «Народна Воля» систематично інформував на своїх шпальтах краян про те, як функціонувала торік велика господарка району, потужність якої, на жаль, підірвали зміни в новому ПК, а також припинення виробництва на ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття». То ж, як відомо, відбувся спад із усіх найосновніших показників, уповільнились темпи освоєння капітальних інвестицій, знизились темпи створення нових робочих місць, знизився індекс номінальних зарплат і т. д. Дещо кращі справи в агропромисловому комплексі. Ну і, звісно, немає підстав нарікати освітянам, медикам, культпрацівникам. У цих бюджетних сферах минулоріч постійно ремонтували, будували, реконструювали, відкривали і т. д. Про все це можна було довідатись із «Народної Волі».

Депутатський корпус району досить активно обговорював звіт виконавчої влади району, адресуючи її представникові численні запитання. Із відповідей Степана Іроденка на деякі з них стало зрозуміло, що з приводу відновлення діяльності «нафтохіміків» перемовини тривають на найвищому державному рівні, а поки що хоч люди не працюють там, їх утримують, виплачують зарплату і «за це їм дякуємо». Стосовно газопроводу до Ланчина, то і це пріоритетне завдання цьогоріч розв`яжуть. Із 2 млн. 550 тис. грн. від ПАТ «Укрнафта» освоєно 1 млн. 440 тис. грн. Недофінансовані кошти не пропадуть, переконаний Степан Іроденко. Цьогоріч також виділять кошти на ті ж дороги, завершення газифікації у Постояті тощо. Керівництво НГВУ підготовлену програму погодило із владою й уже відправило до столиці.

Свою точку зору, дещо відмінну від уже сформованої, на стан справ у районі висловив заступник керівника виконавчого апарату районної ради Ігор Писклинець. Здійснивши порівняльний економічний аналіз ключових показників розвитку району, він констатував: район залежить від рішень центральних органів виконавчої влади, що не завжди є прийнятні і не сприяють місцевому виробнику. Парадоксальна картина із надходженнями, зокрема, у місцевий бюджет. Незважаючи на щорічне зменшення підприємців-фізичних осіб, надходження від малого бізнесу до бюджетів усіх рівнів зросли удвічі. Це свідчить про суттєве податкове навантаження на мале підприємництво, що і треба визнати, вважає Ігор Писклинець. Позитивним фактором визначено напрацювання інвестиційних туристичних проектів, вдала реалізація яких частково мала би замістити спад у великій промисловості. Окреме бачення – на освоєння коштів у районі. Ігор Писклинець відзначив майже ідеальне виконання заходів основними розпорядниками коштів. Скажімо, із 39-ти в освіті не виконано лише 6; у галузі медицини – лише один (із 14-ти) та лише два (із 24) – у культурі. Проте, вкінці 2012-го із 3 млн. 500 тис. грн., із Держбюджету освоїли лише 500 тис. грн. (на ДНЗ у Білих Ославах). Решту – повернули назад. – Ми повинні бути готовими до освоєння коштів, що надходять наприкінці року, – наголосив Ігор Писклинець, нагадуючи, що і цьогоріч вони можуть також надійти вкінці 2013-го. Своє бачення даної проблеми обгрунтував голова районної ради Василь Попович, піддавши сумніву можливість освоєння виділених коштів із Держбюджету наприкінці року, оскільки керівництво держави, переконаний він, свідомо йде на такі кроки, щоб показати «успішне» фінансування капітальних об`єктів соціальної сфери, коли Управління держказначейства фінансує у ці дні тільки захищені статті бюджету.

* * *

За інформацією начальника фінансового управління РДА Михайла Обідняка, який звітував також про виконання районного бюджету за 2012 рік, рішенням сесії внесено зміни до рішення районної ради від 5 січня 2012 р. № 201-10/2012 «Про районний бюджет на 2012 рік». Про це також інформували у попередніх числах газети, зокрема, у № 10-11 від 1 лютого ц. р.

За матеріалами ХVІІІ сесії районної ради підготувала

Леся ДУТЧАК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/03/18-a-sesiya-rajonnoji-rady-2/

URLs in this post:

[1] (Продовження. Початок у 20-21 від 1 березня 2013 р.): http://volya.if.ua/2013/03/18-a-sesiya-rajonnoji-rady/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.