- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Дбаймо про право на працю

Posted By Модератор On 29.03.2013 @ 12:46 In Економіка | No Comments

Спільні рейдові перевірки постійної Робочої групи щодо детінізації зайнятості населення у Надвірнянському районі уже не перший рік ведуть боротьбу із незаконною виплатою заробітної плати «у конвертах» та легалізацією трудових відносин суб’єктами господарської діяльності, які не бажають оформляти їх шляхом укладення угод та сплати передбачених законом внесків до відповідних фондів або шляхом реєстрації підприємницької діяльності.

Ці перевірки здійснюють з метою захисту прав працівників, передбачених Кодексом Законів про працю та гарантованих державою.

При здійсненні перевірок приватних підприємців виявлено, що більшість із перевірених ігнорують вимоги Закону, ставлячи свого працівника у невигідне становища щодо гарантій, якими наділяє держава. Так, ч. 1 ст. 21 Закону України «Про оплату праці» гарантовано, що працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства на підставі укладеного трудового договору.

Статтею 24 Кодексу Законів про Працю України передбачено, що трудовий договір укладається у письмовій формі, додержання цього є обов’язковим при організаційному наборі працівників.

Дані вимоги досить часто порушують фізичні особи-підприємці. За результатами перевірок у поточному році обстежили 79 суб`єктів підприємницької діяльності і виявили 39 неоформлених найманих працівників. Із перевірених 17 уклали трудові угоди та легалізували заробітної плати на 23 тис. грн. По 5 суб`єктах господарювання направили матеріали щодо перевірки у суд і притягнули до адміністративної відповідальності на 2,6 тис. грн.

У ході проведення перевірок 18 громадян добровільно зареєстрували свою діяльність. По трьох громадянах склали протоколи про адмін­правопорушення і матеріали направили до суду.

Закликаємо громадян не бути байдужими до свого майбутнього. Не уклавши, трудового договору із роботодавцем або не зареєструвавши підприємницької діяльності, ви втрачаєте право на соціальний захист у разі повної часткової або тимчасової втрати працездатності, безробіття, а також у старості чи інших подібних випадках, що передбачено та гарантовано ст. 46 Конституції України. Ці проблемні питання і надалі залишатимуться на контролі.

Богдан НАГОРНЯК,

заступник начальника ДПІ у Надвірнянському районі.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/03/dbajmo-pro-pravo-na-pratsyu/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.