- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Пам`ятаймо про Чорнобиль щодня

Posted By Модератор On 26.04.2013 @ 12:42 In Новини | No Comments

Сьогодні той день, коли Чорнобильські дзвони уже вкотре нагадують про техногенну катастрофу минулого століття і закликають врахувати її уроки для всього людства.

Напередодні, 23 квітня ц. р. з нагоди 27-ї Чорнобильської річниці в юнацькій бібліотеці у Надвірній відбувся «круглий стіл» щодо вирішення соціально-побутових питань ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

[1]

Ми – у вічному боргу перед ними

Начальник управління соціального захисту населення РДА Андрій Креховецький, який координував діалог, першочергово нагадав про маштаби і наслідки лиха 26 квітня 1986-го для українців і сусідніх держав. Ті мужні люди, котрі стали у двобій із цим лихом, заслуговують на увагу і повагу щодня. Незважаючи на кризу, цьогорічне фінансування їхніх потреб залишилось на рівні 2012-го. В Україні на загальні виплати виділено більше 11 млрд. грн., у районі – понад 511 тис. грн.

Лави чорнобильців рідшають: із чотирьох сотень торік до 375 нині. Діти постраждалих користуються пільгами лише до повноліття. Тому управління соцзахисту населення РДА запропонувало на державному рівні скасувати ці обмеження.

[2]

Ці книги – про трагедію 1986-го

Під наглядом медиків торік перебувало 190 постраждалих від аварії на ЧАЕС, для них придбано ліків на майже 14 тис. грн., на зубопротезування – більше 7 тис. грн. Звичайно, що коштів недостатньо. А ще чорнобильці просять реального позачергового обслуговування у районній поліклініці.

На відміну від трьох попередніх років торік вдалося виділити одну квартиру. Надалі чорнобильці просять уможливити їх участь при вирішенні квартирних питань.

Діалог торкнувся також виділення санаторно-курортних путівок, пільгового проїзду у міському транспорті, послуг «Укртелекому», спорудження пам`ятника, ремонту кабінету, вшанування чорнобильців сільськими і селищними головами за місцем їх проживання тощо.

У роботі «круглого столу» взяли участь представники районної і міської влади, управління Пенсійного фонду в Надвірнянському районі, центральної райлікарні та ін. У багатьох питаннях досягнуто обопільної згоди.

Сьогодні, 26 квітня об 11-ій год. біля Каменя майбутнього пам`ятника чорнобильцям у Надвірній на майдані Шевченка відбудеться віче з нагоди 27-ї річниці Чорнобильської трагедії.

Орися СПІВАК (текст)
Василь ІВАСЮК (світлини) «Народна Воля»

 

Роман БЕНЮК

Чорний цвіт

лиш піввесни цвіли

сади у Прип`ять-граді

джмелі гули довкіл

у леті як і завше

а солов’їний спів

урвавсь на півтираді*

почорнів білий цвіт

в садах так не опавши

понад рікою де

звисали верболози

страшенна хвиля враз

ударила набатом

і промені несли

сліпі смертельні дози

за гріх мабуть чужий

зійшов на землю атом

ні це не сон страшний

в ночі глухій наснився

це жерло заревло

аж до хмарин знялося

над Прип’яттю в ту ніч

лік часу зупинився

не вірилось тоді

а думалось здалося

на жаль все так було

і маєм те що маєм

там вітер очманілий

що вештається світом

потрісканий асфальт

сумна ріка за гаєм

і постарілий сад

що квітне чорним цвітом

* тирададовгий монолог

м. Надвірна

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/04/pamyatajmo-pro-chornobyl-schodnya/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/04/P1010005.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/04/P10100031.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.