- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Перезавантаження матриці

Posted By Модератор On 05.04.2013 @ 11:15 In Влада,Політика | No Comments

Минуло два роки з того часу, як при Надвірнянській РДА офіційно «прописалася» Громадська рада, створена із представників 24 громадських організацій, або як їх називають ще, інститутів громадянського суспільства (ІГС). Здавалося, діяльність такої ради мала б здійснюватися на засадах демократії та прозорливості. У нашому випадку сталося відхилення у бік як не узурпації, то в напрямку своєрідної гегемонізації керівної ланки цього дорадчого органу.

Я не маю наміру піддавати різкій критиці роботу Тараса Олендія на посаді голови ради, та важко вважати її плідною. Те, що на веб-сайті Надвірнянської РДА, на сторінці «Громадська рада» станом на 14 березня ц. р. розміщено лише два протоколи засідань (датовані березнем 2011 р.), може служити підтвердженням. Згідно з одним із них, досить дотепно виглядає сам процес голосування. Серед чотирьох кандидатів на посаду голови двоє, котрі йшли «шляхом самовисунення», набрали кожен по «нулю» голосів. Виходить, що особисто за власні кандидатурах ці люди не голосували!

Справа в тім, що від однієї, дуже впливової на теренах району, громадської організації відбрунькувалося кілька новостворених інститутів громадянського суспільства, від кожного з яких надійшли заяви про участь у громадській раді. Крім згаданих засідань проведено ще добрий десяток інших – та згадки про них на сайті відшукати годі. Особисто я вияснив, що з боку апарату РДА не ставили жодних перешкод у використанні сайту для оприлюднення звітів про роботу ради. Зрозуміло, що безпосередньо займатися цим мав би її секретаріат, та, з якихось причин, це не робили.

Чимало дискусій точилося навколо ситуації із врегулювання пасажирських автоперевезень на території Надвірної, та, вивчивши ситуацію, не можу назвати це аж надто прогресивним кроком. Клубок проблем ще більше заплутався. Стає зрозумілим, що громадську думку сліпо скерували у вигідне комусь русло. Результатом може стати те, що пасажирські перевезення (наприклад, до Івано-Франківська) подорожчають на 5-15 %. Зрозуміло, така ситуація може бути на руку якійсь із підприємницьких структур, у той же час, її несхвально сприйме громадськість району.

Щодо організованої зустрічі з керівниками служби газозабезпечення, то підготовлена вона виявилась крайньо незадовільно, бо в основі стояли амбіції окремих членів ради. Спеціалісти УЕГГ надали вичерпні відповіді.

Щодо участі у проектах громадянської мережі «Опора», то це не варто зараховувати до послужного списку ради, оскільки її робота мала більше приватний характер, бо в ній були задіяні дві чи три особи – члени громадської організації «Надвірнянська самопоміч». На мою думку, чи не найбільшим здобутком роботи Громадської ради можна вважати те, що членам ради виготовили та вручили відповідні посвідчення. Попри все звіт голови ради Т. Олендія запропонували взяти до відома.

28 березня 2013 року на установчі збори нової громадської ради зібралися 33 представники громадських організацій із 40, від яких надійшли заяви на участь. Дивним виглядає те, що уже під час зборів надходили заяви від бажаючих увійти у раду. Таким чином, її склад за декілька хвилин зріс із 33 до 40 учасників. Який сенс завчасно розміщувати у ЗМІ повідомлення, вказувати кінцеву дату для подання пропозицій тощо? У нинішній ситуації з виборів керівництва ради розігрують сценарій 2011 р. і роблять все, щоб при її керівництві залишилися попередні особи, проводять роботу щодо збільшення її складу за рахунок сателітів-однодумців. Таким чином, на чергові два роки може закладатися сприятливе середовище для узурпації керівної ланки. Недостатня явка членів ради саме й грає на руку тим, котрі більше зацікавлені не так у роботі, як у підтримці свого іміджу, адже голову ради введуть у колегію при РДА та в Президію Громадської ради при ОДА.

Хотілося б побажати пліднішої діяльності новоутвореній громадській раді, та розраховувати на кращий результат навряд чи варто. На сучасному етапі громадські організації усунуті від участі у політичних процесах у період між проведенням депутатських і президентських виборів. Це використовують окремі політичні сили, лідери яких свідомо йдуть на кроки, спрямовані на дестабілізацію ситуації у нашій державі, провокують протистояння у громадянському суспільстві. Це негативно відбивається не тільки на рейтингу тих чи інших політичних сил, але й принижує імідж України в очах світової спільноти. Однак деякі представники ІГС, окремі особи-лідери поперед­ньої ради прагнуть продовжити власну каденцію на наступні два роки. Проте представники окремих громадських організацій, прагнучи змін на краще, навряд чи братимуть участь у такому розвитку подій, бо рано чи пізно зіткнуться із вибором альтернативного шляху для реалізації планів розвитку демократичного громадянського суспільства на теренах Надвірнянщини.

Михайло АНДРІЙОВИЧ,

член Громадської ради при Управлінні МВС в Івано-Франківській області, член Національної спілки журналістів України.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/04/perezavantazhennya-matrytsi/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.