- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Дорога на Румунію – буде

Posted By Модератор On 28.05.2013 @ 10:14 In Влада,Новини,Політика | No Comments

Завдяки Першому віце-прем’єру Сергію Арбузову питання зрушилося з місця.

Будівництво автомобільної дороги та відкриття нового пункту пропуску через українсько-румунський кордон у Верховинському районі нарешті зрушило з місця. Питання, яке вже не один рік хвилює місцевих жителів, узяв під особистий контроль Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов.

І дійсно, про будівництво нової дороги на Румунію говорять  уже десятки років. А у 2008 році жителі Верховинського району та прикордонних румунських сіл навіть зверталися до урядів обох країн з проханням відкрити міжнародний пункт пропуску на кордоні.

Актуальність проблеми очевидна. Адже Івано-Франківську область і Румунію розділяють понад 50 кілометрів  кордону. Серед гірських масивів розкидані населені пункти з одного боку Верховинського району, з іншого — повіту Марамуреш у Румунії. На прикордонних територіях проживає багато людей, яких поєднують родинні зв’язки – лише на румунському боці живе біля 30 тисяч місцевих українців. Прикро, але, щоб відвідати одне одного люди змушені їхати аж у Чернівецьку або Закарпатську області – туди, де є відповідні переходи. Між тим, нова дорога скоротила б їхній шлях на 200-250 кілометрів.

Коли Україна здобула Незалежність політики багато говорили про вирішення цієї проблеми. Однак далі розмов справа чомусь не доходила. Але зараз проект почав утілюватися в життя – Уряд серйозно поставився до проблеми.

Так,  питання будівництва дороги та прикордонного переходу взяв під свій контроль Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. До речі, цю тему порушив редактор Надвірнянської районної газети «Народна Воля» Іван Гриджук на прес-конференції у клубі Кабміну 19 березня ц.р. під час спілкування Сергія Арбузова із журналістами з різних регіонів України. Запитали Першого віце-прем’єра і про стан дороги Львів-Івано-Франківськ-Надвірна-Яремче-Чоп. Сергій Арбузов відзначив, що питання будівництва та ремонту доріг – пріоритетне для влади, адже це, як кажуть, робота на перспективу. Тому держава обов’язково вкладатиме кошти у цю сферу. Тож у планах Кабміну – відбудова важливих транзитних шляхів, серед яких, звісно, й дорога на Румунію.

На сьогодні Кабінет міністрів та Івано-Франківська облрада уклали спеціальну угоду щодо регіонального розвитку краю. Один із найважливіших пунктів документу – проектування відповідної дороги зі спорудженням митного переходу. Основні роботи здійснюватиме Івано-Франківське відділення комплексного проектування державного інституту «Укрдіпродор» спільно з ТОВ НВП «Тріада». Зараз спеціалісти здійснюють інженерно-вишукувальні роботи для виготовлення проектно-кошторисної документації. Дорогу планують прокласти через села  Ільці та Явірник до державного кордону з Румунією. Не забули й про будівництво пункту пішого перетину на кордоні біля села Явірник.

Як бачимо, до будівництва дороги підійшли досить серйозно. Тож можна прогнозувати, що цей проект буде успішно реалізовано. Тим більше, що на сьогодні це одне зі стратегічних завдань для Івано-Франківщини. Адже мова йде не лише про зручність пересування для людей, але й про економічні здобутки – очевидно, що нова дорога дасть поштовх для  розвитку нашого регіону.

Андрій Михайлів.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/05/doroha-na-rumuniyu-bude/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.