- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Дотримуймось Конвенції ООН про права дитини

Posted By Модератор On 31.05.2013 @ 11:32 In Закон | No Comments

У 1950 році Міжнародна жіноча організація прийняла рішення про відзначення 1 червня Міжнародного дня захисту дітей.

Конвенцію підписали й ратифікували 192 держави, серед яких і Україна – Верховна Рада України 27 лютого 1991 р. ратифікувала Конвенцію про права дитини .

Основні тези із Конвенції ООН про права дитини:

Ст. 1: для цілей цієї Конвенції дитиною є кожна людська істота до досягнення 18-річного віку, якщо за законом, застосовуваним до даної особи, вона не досягає повноліття раніше.

Ст. 10 : держава повинна докладати всіх зусиль для попередження викрадення дітей, торгівлі дітьми та їх контрабанди. Діти – не товар, яким можна торгувати.

Ст. 24: держави-учасниці визнають право дитини на користування найдосконалішими послугами системи охорони здоров’я і засобами лікування хвороб та відновлення здоров’я.

Ст. 36: держави-учасниці захищають дитину від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини.

Ст. 38: держави-учасниці повинні вживати всіх можливих заходів, щоб особи, які не досягли 15-річного віку, не брали безпосередньої участі у воєнних діях.

Права дитини визначені у розділі 2 статей 51 та 52 Основного Закону нашої держави – Конституції України. У квітні 2001 р. прийнято Закон України «Про охорону дитинства».

Особливий внесок робить Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ), який відкрив постійне представництво в Україні для допомоги урядові в реалізації різноманітних програм, спрямованих на захист та розвиток українських дітей.

Зараз проблема дитинства одна з найважливіших у нашій країні. Потрібна справжня програма дій, яка б допомагала збереженню й дотриманню прав дитини.

Шляхи виходу: налагодити механізм виконання законів, стосовно прав дітей; надати можливість батькам заробляти необхідні кошти для їх утримання (не за кордоном); гарантувати дитині юридичну допомогу; встановити гарантії працевлаштування неповнолітніх; ввести обов’язкову мінімальну правову освіту серед дітей та молоді; запровадити у випускних класах навчання за професійним орієнтиром.

Запровадити обов’язкове вивчення правознавства не тільки у 9-му класі, а з 8 по 11 із надання правових знань і особливо навчити практично застосовувати ці права у повсякденному житті.

Із нагоди святкування Дня захисту дітей бажаємо усім дітям та школярам знайомитись зі своїми правами, а також оздоровитись та відпочити за період літніх канікул.

Юрій ІЛЬКІВ,

начальник районного управління юстиції.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/05/dotrymujmos-konventsiji-oon-pro-prava-dytyny-2/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.