- Народна Воля - http://volya.if.ua -

І знову вогнище сказу тварин. Тепер у Пасічній

Posted By Модератор On 31.05.2013 @ 11:30 In Новини | No Comments

Орися СПІВАК «Народна Воля»

На засіданні Державної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, яку очолює заступник голови РДА Степан Іроденко, затвердили план заходів щодо ліквідації вогнища сказу тварин у с. Пасічна. А ще свіжий у пам`яті цьогорічний гіркий випадок зі скаженою лисицею у Фитькові.

Начальник управління ветеринарної медицини у Надвірнянському районі Іван Гурмак поінформував, що обідньої пори 15 травня ц. р. один із жителів с. Пасічна із присілка Нижня Постоята неподалік свого будинку побачив куницю і намагався її спіймати. Куниця на нього напала і покусала. На крик хлопчика прибіг сусід і палицею тварину забив. Потерпілого шпиталізували. Мертву куницю відправили у лабораторію для дослідження й отримали позитивний результат на сказ. Спеціалісти районної служби ветмедицини дезинфікували місце загибелі куниці, склали акт епізоотичного обстеження. Триває вакцинація всіх тварин у неблагополучній і загрозливій зонах.

Загрозливою зоною по сказу оголошено присілок Верхня Постоята, а неблагополучною – територію присілка Нижня Постоята, прилеглі мисливські угіддя до с. Білозорина, до вершини гори Бзовач та до дільниці Верхня Кримоноса.

Начальник міжрайуправління держсанепідемслужби Любомир Клим`юк та заступник головного лікаря ЦРЛ, лікар-травматолог Іван Маланюк наголосили на небезпеці і можливих шляхах поширення сказу серед тварин і людей через кров, слину, розповіли про тривалість інкубаційного періоду збудника тощо. Жителям району слід берегтися тварин із неадекватною поведінкою. Зокрема, тоді, коли тварини не бояться людей або неспровоковано нападають. При сказі у них з`являються спазми жувальних м`язів. Тому вони й кусають, щоб пом`якшити біль. Небезпечними можуть бути як дикі тварини, так і свійські, бродячі собаки.

При укусі будь-якої тварини слід одразу звертатись до лікаря. Тварину бажано не вбивати, а ізолювати і простежити за її поведінкою. Якщо протягом двох тижнів вона житиме, можливо, відпаде потреба у вакцинації. Вакцини і дороговартісні, і можуть мати побічні дії для людей. Щоправда, у лікарні є їх достатньо.

У засіданні комісії взяли участь також представники райорганізації Українського товариства мисливців і рибалок, Надвірнянського і Делятинського держлісгоспів, природного заповідника «Горгани», виконкомів Пнівської і Пасічнянської сільських рад. Вони спільно обговорили план заходів, серед яких: обстеження угідь навколо с. Пасічна, приведення до норми чисельності лисиць, єнотовидних собак, своєчасний відбір та лабораторне дослідження біоматеріалу від відстріляних тварин, карантинування тварин, які покусали людей, проведення повного курсу антирабічних щеплень особам, котрі контактували із хворою на сказ куницею, заборона промислових та ліцензійних відстрілів звірів, їх відлов і вивіз у загрозливій та неблагополучній зонах тощо. Власників тварин закликають дотримуватись «Правил утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/05/i-znovu-vohnysche-skazu-tvaryn-teper-u-pasichnij/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.