- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Квартет «Легіт»: творчий ужинок від 1993-го

Posted By Модератор On 28.05.2013 @ 10:45 In Культура,Новини | No Comments

Цьогорічна весна, така довгоочікувана і така пишноквітна, – особлива для народного аматорського вокального чоловічого квартету «Легіт» районного будинку культури. Для надвірнянців цей колектив не потребує широкого представлення: чотири легіні із неповторними, Богом даними голосами давно завоювали популярність серед багатьох шанувальників із Прикарпаття і наших читачів. Про їхні сценічні злети ми інформували неодноразово.

[1]

А нині, о ювілейній порі, коли колектив відзначає своє 20-річчя, його творчий ужинок підсумовує його талановитий керівник, лауреат районної премії ім. Надії Попович Віктор Чудновський.

– Передусім, я безмежно вдячний тим ініціативним людям, у серцях яких вилонився задум створити такий квартет і втілити його заради її величності Української Пісні. Вони задали тон, запалили ту творчу іскру, яка уже 20 років полум`яніє і передається від 1993-го молодшим учасникам.

Так, вокальний квартет «Легіт» створений у 1993 р. на базі будинку культури «Нафтовик». Перші його учасники – працівники цього закладу культури та НГВУ «Надвірнанафтогаз». За два десятки літ творчої діяльності у колективі співали: Петро Данилюк, Михайло Бандура, Іван Степник, Ігор Куцах, Мирон Борищак, Михайло Ільків, Роман Бідочко, Тарас Гречко, Тарас Дем`янчук, Павло Храпко, Василь Феняк, Сергій Кочержук, Віктор Чудновський, Роман Бойчук. Засновник колективу Роман Бойчук очолював його із 1993-го по 2002-ий. Його наступником став Мирон Борищак.

Перше своє визнання квартет отримав у 1995 році на Міжнародному фестивалі «Лемківська ватра» у Ждині (Польща). Успіхом увінчались виступи: 1996 р. – на VІ Гуцульському фестивалі у м. Яремче; 1997 р. – на VІІ Гуцульському фестивалі у Рахові (лауреат фестивалю); 1999 р. – дипломант Всеукраїнських фестивалю художніх колективів профспілок в Івано-Франківську та конкурсу народної творчості у Надвірній; 1999-2000 рр. – дипломант фестивалю лемківської культури на Тернопільщині; 2001-2002 рр. – лауреат ІІІ і І ступенів фестивалів художньої самодіяльності ВАТ «Укрнафта»; 2003-2010 рр. – дипломанти ІІІ, ІІ, І ступенів Всеукраїнського конкурсу художньої самодіяльності ВАТ «Укрнафта».

Приємно, що колектив неодноразово нагороджували грамотами, подяками міського голови, райдержадміністрації, федерації профспілок області, громадських організацій і товариств району.

Наш квартет – активний учасник хорів «Вервиця» та «Феліціо».

За активну концертну діяльність, вагомий внесок у розвиток культури краю у 1999 р. вокальному квартетові «Легіт» присвоєно почесне звання «народний аматорський» колектив.

Нагадайте, будь ласка, з якого часу очолюєте колектив Ви і хто ще у нинішньому його складі?

– Керівником «Леготу» я став у травні 2005-го. У теперішньому складі: Сергій Кочержук, Віктор Чудновський, Петро Кепещук, Юрій Сіщук.

Може привідкриєте для наших читачів завісу до творчої «майстерні»?

– Можу тільки запевнити, що  у нашому репертуарі як переважали завжди, так і надалі приваблюватимуть, обробки українських народних пісень та авторські твори. Ми – у постійному творчому пошуку, стараємось вдосконалювати виконавську майстерність.

–        Творчих успіхів Вам у наступному двадцятилітті!

Орися СПІВАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/05/kvartet-lehit-tvorchyj-uzhynok-vid-1993-ho/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/05/AAA_5249-1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.