- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Районний Конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування активізує громади Надвірнянщини

Posted By Модератор On 21.06.2013 @ 14:53 In Влада | No Comments

Становлення дієздатного місцевого самоврядування у великій мірі залежить від ініціативи та інтелектуальної спроможності на місцях розробити інноваційні підходи до розв’язання проблем територіального розвитку в існуючих реаліях. З метою створення належних умов для підвищення ефективності діяльності місцевих рад, покращення їх матеріально-технічного забезпечення, вирішення потреб територіальних громад п’ята сесія Надвірнянської районної ради шостого скликання прийняла рішення про щорічний районний Конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Для організації та проведення його згідно з розпорядженням голови Надвірнянської районної ради Василя Поповича затверджено керівні органи Конкурсу (раду, дирекцію, експертну комісію). За участі спеціалістів дирекції Всеукраїнського та обласного конкурсів проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, радників Фонду підтримки підприємництва з головами сільських, селищних та міської рад, зацікавленими представниками громадських організацій районна рада організувала ряд навчань із написання проектів, виготовила та роздала методичні матеріали щодо їх підготовки та оформлення.

Як результат, на І районний Конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування подали 8 проектів: 2 проекти Ланчинською селищною радою; по одному – Битківською селищною радою, Бистрицькою, Зеленською, Пнівською, Назавизівською та Гвіздською сільськими радами. Враховуючи висновки експертної комісії та пропозиції дирекції і ради районного Конкурсу, визнано переможцями проекти:

«Все найкраще – дітям» Бистрицької сільської ради з бюджетом 8,735 тис. грн;

«Культурно-духовний розвиток села» Зеленської сільської ради з бюджетом 8 тис. грн;

«Тепло в школі – тепло в дитячих серцях» Назавизів­ської сільської ради з бюджетом 6,180 тис. грн;

«Благоустрій населеного пункту, як засіб покращення мікроклімату села» Пнівської сільської ради з бюджетом 6 тис. грн;

«Покращення роботи із зверненнями жителів селища» Ланчинської селищної ради з бюджетом 12 тис. грн.

Реалізація проектів-переможців показала, що конкурси проектів та програм розвитку місцевого самоврядування сприяють не лише розв’язанню актуальних проблем місцевих громад, самостійно вирішити які вони не в змозі, але й розвивають власне ініціативу місцевого самоврядування. Спільними зусиллями сільських, селищних голів та місцевих громад провели благоустрій території клубу у с. Зелена, виконані роботи щодо заміни вікон на енергоощадні у ЗОШ І ст. с.Мирне, створений спортивно-ігровий майданчик, який дав можливість покращити спортивну інфраструктуру для учнів початкових класів с. Бистриця, замінено вікна на енергоощадні у приміщенні комунального підприємства «Добробут-Пнів» Пнівської сільської ради, за рахунок оновлення програмного забезпечення покращилась якість надання послуг в Ланчинській селищній раді, створені умови для комфортної праці працівників даного закладу.

У другому районному Конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування взяли участь проекти від 7-х територіальних громад. Враховуючи висновки експертної комісії та пропозиції дирекції і ради районного Конкурсу, визнано переможцями проекти:

«Збережемо історичну пам’ятку Ланчина для майбутніх поколінь» Ланчинської селищної ради з бюджетом 26,4 тис. грн.;

«Жителям гірських сіл – якісну медицину» Бистрицької сільської ради з бюджетом 10,242 тис. грн.;

«Відповідний ФАП – запорука здоров’я громади» Молодківської сільської ради з бюджетом 6,334 тис. грн.;

«Безпечне навчання – запорука майбутнього України» Зеленської сільської ради з бюджетом 5,606 тис. грн.;

«Тепла школа – здорові діти» Назавизівської сільської ради з бюджетом 19,125 тис. грн.;

«Збережемо українську писанку – відродимо українські традиції» Чорнопотоківської сільської ради з бюджетом 5,484 тис. грн.

За результатами реалізації проектів місцевих рад-переможців і партнерів розпочато ремонт «Червоної школи» у селищі Ланчині, відремонтовано котельню у лікарській амбулаторії с. Бистриця, замінено вікна у ФАПі с. Молодків, проведено благоустрій території Зеленської ЗОШ І-ІІІ ст., замінено двері в класах ЗОШ І ст. с. Мирне, придбано інвентар, знаряддя та етнокостюми для гуртка писанкарства с.Чорний Потік.

При реалізації проектів ІІ районного Конкурсу виконавці зіткнулися з проблемою проведення платежів управлінням Державної казначейської служби України. Маючи кошти на своїх рахунках, органи місцевого самоврядування не могли розрахуватися за вже виконані роботи з реалізації проектів, у результаті чого виникли заборгованості перед виконавцями робіт. Незважаючи на те, що у цьому році районна рада збільшила співфінансування кожного проекту з 5 тис. грн. до 10 тис. грн., цей факт у певній мірі, вплинув на активність сільських, селищних голів щодо написання проектів на ІІІ районний Конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

24 травня 2013 р. закінчився термін подання проектів. Усього два проекти від 2-х територіальних громад взяли участь у Конкурсі 2013 року. Враховуючи висновки експертної комісії та пропозиції дирекції, рада районного Конкурсу визнала переможцями проекти:

«Пам’ять про минуле – досвід для майбутнього» Ланчинської селищної ради з бюджетом 26,776 тис. грн., у т. ч. 10 тис. грн. з районного бюджету, 13,776 тис. грн. із місцевого бюджету і 3 тис. грн. від організацій-партнерів.

«Здоров’я громадян – запорука процвітання держави» Стримбівської сільської ради з бюджетом 11 тис. грн., у  т. ч. 10 тис. грн. з районного бюджету, 1 тис. грн. із місцевого бюджету.

При належній організації реалізації заходів та фінансуванні проекту ланчинської громади відновлять внутрішній стан приміщення у «Червоній школі» для створення краєзнавчого музею селища, де школярі і молодь, громадськість, гості, туристи зможуть знайомитися із самобутньою культурою та історією Ланчина, творчістю та діяльністю поета, перекладача і дитячого письменника, січового стрільця Юрія Шкрумеляка, який навчався у цій школі, та інших видатних вихідців селища.

Реалізація проекту Стримбівської сільради дозволить замінити вікна у ФАПі на енергозберігаючі, що значно зменшить обсяги споживання енергоносіїв, покращить надання послуг жителям та умови праці медперсоналу.

Підсумовуючи участь територіальних громад Надвірнянщини у трьох районних Конкурсах проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, відзначаємо, що з різних бюджетів для вирішення актуальних проблем територіальних громад району, соціально-економічного розвитку територій залучено 145,88 тис. грн. Районній раді за період дії програми розвитку місцевого самоврядування у районі на 2012-2015 роки вдалося активізувати життя громад, розбудити їх зацікавленість у розвитку інфраструктури.

 

Іван СТЕПНИК,

заступник голови

районної ради, голова ради районного Конкурсу проектів та програм

розвитку місцевого

самоврядування.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/06/rajonnyj-konkurs-proektiv-ta-prohram-rozvytku-mistsevoho-samovryaduvannya-aktyvizuje-hromady-nadvirnyanschyny/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.