- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Пасажирські перевезення: як знайти вихід

Posted By Модератор On 26.07.2013 @ 17:09 In Влада,Новини | No Comments

Перевізниця п. Наталія працює на Бистрицькому напрямку. Замість 45 хв., зазначених у графіку руху, до місця призначення по зруйнованому полотні гірських сіл вона добирається понад 1 год. Дорога не відповідає безпеці руху, твердить жінка і під цими словами підписався б не один її колега-перевізник. Так, автобус 2005 р. в. довелося «викинути», як брухт, а на колеса змушена брати кредит. І ще цьогоріч жінка-водій відмовилася від компенсації за перевезння пільговиків: їй не заплатили за кілька торішніх місяців. (Причини обіцяли з`ясувати в управлінні соціального захисту населення РДА).

А ось ця поважного віку добродійка одного разу спробувала по пільговому квитку добратися в Коломию. Поки на автостанції робила потрібну відмітку, поки повернулася знову в центр, звідки відправляються мікроавтобуси… Та рейс відмінили. А на другий водій іншого мікроавтобуса у той же день відмовився її брати: мовляв, треба знову робити відмітку… (Як з`ясувалося опісля, він був не правий). І це – лише дещиця зі «стосу» проблем, порушених минулої неділі у залі засідань РДА на громадських консультаціях із питань пасажирських перевезень. Усі вони – і ті, про які розповіли пасажири, і про які говорили громадські активісти й лідери Ярослав Лесюк, Михайло Андрійович, Роман Комарянський, Роман Лесюк, Богдан Мушак, Володимир Павлюх та інші учасники консультацій – далеко не нові, добре відомі кожному споживачеві автоперевізницьких послуг, постійно звучать на устах краян. Проте, більшість із них так і залишається у форматі констатації фактів, а не вирішення.

Тому й не дивно, що нинішні, липневі, громадські слухання ініціювала також небайдужа авторитетна людина, голова представництва громадського антикорупційного комітету в районі Микола Забачинський. Особисто він перейнявся, зокрема, перевезеннями до Івано-Франківська, тим, що водії не видають квитків пасажирам, що рейс має розпочинатися з новооблаштованої автостанції (АС), завдяки чому вичерпалися б різноманітні проблеми з обілечуванням пасажирів тощо. А то виходить, що при вартості квитка до обласного центру 8.60 грн. водії беруть 9 грн., а у великих автобусах і 10 грн., не даючи при цьому здачу. Такі дії Микола Забачинський вважає неправомірними і зажадав від автоперевізників скерувати їх у правове русло, навівши порядок у розрахунках вартості квитків. В основному це стосується пасажирських перевезень до Івано-Франківська. Хоч, звісно, не могло не зачепити й інших перевізників, які також взяли участь у полеміці, що виникла навколо вартості квитків, розрахунку кілометражу тощо.

Всі озвучені і висловлені зауваження головуючий на громадських консультаціях заступник голови РДА Степан Іроденко доручив вивчити відповідним службам і управлінням РДА.

У ході обміну думками прозвучала й корисна для краян інформація, що відповідно до розпорядження голови ОДА у мікроавтобусах до 18 місць дозволяють брати двох пільговиків, а в автобусі, де понад 18 місць, пільговим проїздом уже можуть скористатися три жителі району пільгової категорії. Зазначалося, що зареєстровані 54 перевізники отримують щомісяця 90-100 тис. грн. компенсації за пільгові перевезення. Заступник начальника управління соціального захисту населення РДА Ірина Швенг зауважила: – За станом на день проведення наради із перевізниками розрахувалися включно за квітень. Перевізникам подавати звіти в управління слід до 5 числа кожного місяця. Кошти виплачуватимуть у межах кошторисних призначень. Приміром, за червень згідно зі звітами необхідно 116 тис. грн., а нарахували 90 тис. грн., констатували на громадських консультаціях. Також є питання стосовно достовірності про кількість перевезених пільговиків тощо.

Ще одною, не менш важливою і вже давно «забалаканою» темою стала ситуація з АС у центрі Надвірної. Заступник Надвірнянського міського голови Василь Василенко вкотре нагадав про рішення сесії міської ради і зажадав від перевізників виконувати його, не порушувати маршрут. Як відомо, згідно з цим рішенням, автоперевізникам дозволили курсувати через центр Надвірної. Схема маршруту така: з Івано-Франківська – по вул. Мазепи-Франка, де на вул. Кн. Ольги висаджують пасажирів і потім по вул. Шевченка – на АС, а звідти – по вул. Рамішвілі – до Івано-Франківська. Проте думки з приводу такої схеми розділилися: громада Надвірної підтримує, а жителі району кажуть, що рішення поспішне.

За словами Степана Іроденка, це питання ще раз вивчатимуть спільно з районною і міською радами. Заступник керівника виконавчого апарату районної ради Ігор Писклинець наголосив, що варто врахувати й інтереси ширшого кола краян і неодмінно знайти компроміс. Але це аж ніяк не виправдовує той факт, коли на вул. Кн. Ольги одночасно простоює по 7-10 мікроавтобусів, створюючи, м`яко кажучи, значні незручності для пішоходів і, взагалі, жителів міста. Тому Степан Іроденко підкреслив недопустимість подальшого існування такої ситуації і звернувся до перевізників негайно виправити її. Також увагу водіїв звернули і на дотримання культури мовлення, поведінки, необхідності мати в салоні інформаційної довідки про перевізника тощо.

Окреме авторитетне слово на громадських консультаціях мовив і багаторічний колишній керівник АТП Роман Пристай. Він, до речі, висловився за крупного перевізника, бо, інакше, каже, ладу не наведемо…

Громадські консультації дали новий поштовх і владі, і громаді до розв`язання усіх болісних проблем і завершилися …інтригою. Із перевізниками у залі залишився поспілкуватися тет-а-тет Степан Іроденко.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/07/pasazhyrski-perevezennya-yak-znajty-vyhid/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.