- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Загартовування слабозорих дітей

Posted By Модератор On 05.07.2013 @ 15:54 In Здоров`я | No Comments

Найдоступнішими засобами загартування є сонце, повітря і вода. Загартовуюча дія  сонця пов`язана з його ультрафіолетовим випромінюванням. Проте користуватися ними потрібно    обережно, щоб не викликати перегріву і важких опіків. Сонячне проміння може стати причиною т. зв. «сніжної сліпоти», при якій спостерігається різь в очах, біль, сльозотеча, слизова оболонка повік і ока набрякає, червоніє. Тому під час прогулянок на вулиці, яскраво освітленої сонцем, на пляжі, під час робіт на освітлених сонцем майданчиках, а також при деяких захворюваннях очей, що супроводжуються світлобоязню необхідно користуватися сонцезахисними окулярами. Вони оберігають  очі  не  тільки  від яскравого світла і променистої енергії, але і від засмічення. Тому їх можна носити й у вітряну погоду. Важливо, щоб окуляри були із зеленим, жовто-зеленим або димчастим склом, що затримують до 50% світла.   Найсприятливішим часом для сонячних ванн є ранок (із 7-ї до 10- год.). Тривалість перших сонячних ванн не повинна перевищувати 5-6 хв. Потім час перебування на сонці поступово збільшувати на 2-3 хв.; найбільша тривалість – 45 хв. Деяким слабозорим із глаукомою,   короткозорістю, зі змінами на очному дні час перебування на сонці варто обмежувати до 20-24 хв. Тривале перебування на сонці може викликати у цих дітей зайвий прилив крові до очей, голови.

Водні процедури прийнятні для всіх слабозорих. Проте під час купання не всім можна дозволяти пірнати, стрибати з вежі. Це заборонено дітям з високим ступенем короткозорості, афакією, глаукомою тощо.

Усі види гартування проводити під контролем лікаря, який рекомендує індивідувально кожному учню залежно від стану його здоров’я і зору.

Світлана МИХАЙЛЮК,

дитячий лікар-офтальмолог.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/07/zahartovuvannya-slabozoryh-ditej/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.