- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Звітність необхідно подавати

Posted By Модератор On 19.07.2013 @ 15:55 In Економіка | No Comments

Платник податків зобов’язаний за кожний звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Звітність подають до органу Міндоходів, в якому платник податків перебуває на обліку. Важливо пам’ятати: навіть, якщо платник податків вирішив на певний період призупинити ведення своєї господарської діяльності, то звітувати потрібно у будь-якому випадку.  Платник податків зобов’язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

 Звітність подають в один із таких способів: особисто платник або уповноважена на це особа; надсилають поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Відповідна норма передбачена ст.16, 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 р. № 2755-VІ зі змінами та доповненнями.

Звітувати – за результатами кварталу

Фізичні особи-підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну та сплачували фіксований податок до набрання чинності Податковим кодексом, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочато таку діяльність або відбувся перехід за загальну систему оподаткування.

Вперше зареєстровані підприємці в декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації. Декларації подають протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Платник повинен самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у такій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку.

Для відображення результатів діяльності фізичні особи-підприємці заповнюють додаток 5 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою-підприємцем від провадження господарської діяльності» до податкової декларації таким чином: у частині І «Доходи від провадження господарської діяльності» зазначається сума одержаного доходу, витрати, пов’язані з господарською діяльністю, сума чистого оподатковуваного доходу; у частині ІІ «Розрахунок податкових зобов`язань» – сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету за результатами кварталу. Крім цього, фізична особа самостійно розраховує та зазначає суму авансових  платежів на підставі очікуваного  чистого доходу.

 Марія КУПЧАК,

головний державний інспектор

з питань інформаційно-комунікаційного супроводження

ДПІ в Надвірнянському районі.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/07/zvitnist-neobhidno-podavaty/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.