- Народна Воля - http://volya.if.ua -

День Незалежності у Надвірній квітнув!

Posted By Модератор On 29.08.2013 @ 15:04 In Духовність,Тема дня | No Comments

[1]

Прославляючи державність – не замовчували проблем

Із глибоким національним піднесенням та по-європейськи демократично минулого тижня Надвірнянщина відзначила День державного прапора і 22-у річницю Незалежності України.

Урочисті заходи відбулися у населених пунктах району з участю місцевої влади, територіальних громад. А основні святкування розпочалися у Надвірній із підняття Державного прапора 23 серпня ц. р. Цю патріотично-натхненну церемонію здійснили заступник голови РДА Володимир Гурей, заступник керівника апарату районної ради Ігор Писклинець та Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович.

[2]

[3]

Керівник міста наголосив, що свято Державного прапора у Надвірній проводять ще із 2006 року і воно є яскравим символом об`єднання української нації. У далекому 1941-му синьо-жовтий стяг встановили на міській ратуші два відважні вояки УПА, котрі згодом заплатили за свій вчинок роками сибірської каторги. Незабутньою сторінкою закарбувалося у пам`яті сучасників віче на Пнівському замку 1989 року, коли горстка патріотів за підтримки тисяч краян підняла знамено над правічною фортецею…

[4]

[5]

[6]

Про багатозначущість і цінність одного із атрибутів української державності сказав у своєму виступі Ігор Писклинець, виголосивши палкі вітання від імені представницького органу влади, всього депутатського корпусу районної ради.

Лідер громадсько-політичної ради Надвірнянщини Ярослав Лесюк зауважив, що попри об`єднавче призначення державного прапора для громади й політиків, варто контролювати й виконання доручень, даних депутатам.

[7]

[8]

[9]

Під синьо-жовтим знаменом український народ утвердив віковічну мрію багатьох поколінь про державність і суверенність України – такий лейтмотив історичної довідки становлення державного символу  – прапора, з якою виступив начальник інформаційно-аналітичного відділу, заступник керівника апарату РДА Тарас Дем`янчук.

Позитивного емоційного забарвлення святові Прапора додав виступ народного аматорського вокального чоловічого квартету «Легіт» під орудою Віктора Чудновського.

***

У той день колективи РБК – народний муніципальний оркестр народної музики «Аркан» (кер. заслужений артист України Сергій Орел), народний фольклорно-етнографічний «Шовкова косиця» (кер. Олена Яченко), взірцевий танцювальний «Горяночка» (кер. Олена Здольник) та  народний вокальний ансамбль «Черлені пацьорки» Делятинського народного дому (кер. Володимир Черленюк) взяли участь у концерті «Я – український син», який відбувся з нагоди Дня Незалежності в обласній філармонії. Це засвідчило, що надвірнянські творчі колективи є високопрофесійними і гідні найкращого визнання на Прикарпатті.

[10]

[11]

[12]

***

Два роки, що минули, видалися нелегкими у політичному, економічному житті країни, різного роду кризи. Але ми пройшли через усі ці негаразди, підкреслив, звертаючись до святочної громади 24 серпня ц. р., перший заступник голови РДА Володимир Калічко. Він сказав, що нам ще доведеться пройти багато болісних, але стратегічно потрібних реформ. Та, незважаючи на це все, Україна утверджується у світі. Утверджується завдяки простим українцям, їхній звитяжній і завзятій праці. Тому серед низки святкових побажань представника виконавчої влади району особливо імпонувало присутнім економічне – щоб праця стала запорукою достатку і стабільності.

[13]

[14]

Заступник голови районної ради Іван Степник назвав українську державність найвищим досягненням української нації. І нині нація і держава потребують відповідальної влади, яка зобов`язана діяти на винятково основоположних принципах демократії, чіткого розподілу повноважень між гілками влади, винятково пріоритету права, конституційного захисту свобод громадян, ефективного місцевого самоврядування.

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович наголосив на святому обов`язку віддати шану полеглим борцям за свободу України та цінувати, берегти й напов­нювати позитивним змістом незалежність держави. Він нагадав, що у державотворчий день відзначають ще одну дату – 24-у річницю створення ГО «Меморіал», котра стояла біля витоків проголошення самостійності України. Зіновій Андрійович не оминув і наявних проблем нинішнього життя, зокрема, невиконаних обіцянок «Обл­автодору» поремонтувати центральні вулиці міста до Дня Незалежності, і це з розумінням сприйняли учасники святкового дійства, розділяючи із промовцем його обурення.

Із вітальним словом від депутатського корпусу обласної ради виступив депутат Володимир Грабовецький. – У цей день ми перегортаємо ще одну сторінку із життя нашої держави. Україна – молода та перспективна держава. Нас, українців, багато важливих знакових подій іще чекає попереду, адже ми лише розпочали будувати нову країну, якою пишатимуться наші діти та онуки. Для цього ми повинні пам`ятати, що українці – наполеглива та працьовита нація і що джерелом влади є народ. І хоча нині держава переживає непрості часи, однак, переконаний, попереду нас чекає успіх, – наголосив голова Благодійного фонду Юрія Дерев`янка, депутат обласної ради Володимир Грабовецький.

[15]

[16]

[17]

Об`єднатися проти олігархічних кланів та зовнішнього тиску на Україну з метою затягнути її у Митний союз закликав громаду району голова міського осередку «Просвіти», помічник народного депутата України Анатолія Гриценка Михайло Ноняк. Він підкреслив, що треба обирати владу, яка захищатиме інтереси народу, а не свої власні.

Традиційно подяками і грамотами ОДА, РДА, районної ради і Надвірнянської міської ради нагородили широку плеяду краян – виробничників, педагогів, медиків, громадських активістів, серед яких, зокрема, лідер ГО «Воля», помічник народного депутата України Юрія Дерев`янка Тетяна Пришляк, державних службовців. За багаторічну плідну працю, активну громадську діяльність, значний особистий внесок у становлення незалежності України, утвердження її суверенітету медалі «За заслуги перед Надвірнянщиною» удостоєний депутат районної ради, начальник юридичного відділу НГВУ «Надвірнанафтогаз» Михайло Капак.

[18]

[19]

[20]

22-ий День Незалежності прославили у піснях і танцях творчі мистецькі колективи Надвірнянщини та окремі популярні виконавці, котрі є окрасою талановитого краю. Ведучі Галина Чуревич та Андрій Паньків за координацією автора сценарію, методиста районного будинку культури, заслуженого працівника культури України Любові Орел вдало представляли кожен концертний номер і з високим пієтетом декламували патріотичну поезію.

Згодом дійство плавно перейшло на фольклорне подвір`я (навпроти приміщення районної влади). Тут учасників свята звеселяли фольклорні колективи сіл району і частували неперевершеними стравами національної кухні справжні майстри кулінарної справи. І не одному краянину у цій веселковій феєрії, напевно, подумалось: якщо нині Україна ще не є такою, якою хотіли б її бачити, то це не означає, що вона не стане такою завтра…

[21]

[22]

***

У Музеї історії Надвірнянщини працювала виставка творчих робіт Мар`яни та Ігоря Гаврилюків «Рай для молі» (валяння шерсті).

Леся Дутчак «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/08/den-nezalezhnosti-u-nadvirnij-kvitnuv/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3882.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3890.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3896.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3899.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3930.jpg

[6] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3935.jpg

[7] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3945.jpg

[8] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3949.jpg

[9] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3959.jpg

[10] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3960.jpg

[11] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3974.jpg

[12] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3977.jpg

[13] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_3988.jpg

[14] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4014.jpg

[15] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4023.jpg

[16] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4028.jpg

[17] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4036.jpg

[18] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4044.jpg

[19] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4063.jpg

[20] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4092.jpg

[21] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4101.jpg

[22] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/08/IMG_4105.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.