- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Перевесло» уже 25 літ дивує всіх автентичним фольклором

Posted By Модератор On 23.08.2013 @ 15:13 In Духовність | No Comments

У розмаїтті мистецьких колективів району уже чверть століття самобутністю і талантом вирізняється народний фольклорно-етнографічний колектив «Перевесло» із Фитькова під орудою Ольги Багрійчук.

Ще 25 літ тому фитьківчани натрудженими на колгоспному полі руками майстерно сплітали пшеничне перевесло. Не менш дбайливо теплими літніми вечорами вони плели патріотичне «перевесло» відродження народних звичаїв і традицій.

Колектив створений у 1988 р. з ініціативи Ольги Багрійчук і небайдужих однодумців Богдана Гладія, Ганни Росипайло, Юлії Середюк та ін. У них нуртувало бажання співати пісні рідного краю, створені не окремими авторами, а усім народом. Колектив народжувався погожого весняного дня із старовинними Великодніми гаївками. Завирували танці, хороводи, зазвучали пісні, яких століттями співали на Великдень українці. Із цим обрядом відроджували костюм, який побутував у Фитькові. Із давно забутих скринь виймали бабусині вишиванки, рясні спідниці, горсетки, коралі, віночки і хустки. З того часу благословенний Великоднем гурт «Перевесло» дивує глядачів міст і сіл по всій Україні автентичним фольклором Прикарпаття.

Згодом йому аплодувала українська діаспора під час святкування свого 100-річного ювілею, завдяки йому в українському телеефірі ще у часи тоталітарного режиму звучали колядки із прославою не Нового року, а народження Божого дитяти.

Незабутніми стали двотижневі аншлаги різдвяних колядок в обласному музично-драматичному театрі ім. І. Франка, агітаційні тури в Одеській області наприкінці 1991-го, дух Тараса Шевченка на Канівській горі та Лесі Українки у Новоград-Волинському, благословення кардинала Любомира Любачівського.

У репертуарі колективу коронними є номери із відтворенням гаївок, обжинок, весільних фрагментів. За 25 років їх побачили не лише на Прикарпатті, а й Львівщині, Білгород-Дністровську, Іллічівську, Переяслав-Хмельницькому, Закарпатті. Творча дружба поєднує «Перевесло» із фольклорним гуртом «Веселі кумоньки» с. Томашовіце (Польща).

Фитьківський колектив – лауреат Міжнародних гуцульських фестивалів у Верховині, Вижниці, Рахові, Яремче, Надвірній, Всесвітніх бойківських фестин у м. Турка Львівської області, Міжнародних фольклорних фестивалів у Миргороді і Львові. Свого часу він брав участь у популярному турнірі «Сонячні кларнети», телепрограмі «Щедрий вечір, добрий вечір», презентував в обласному драмтеатрі програму «Возвеселімся всі разом нині» та ін. Про його високий мистецький рівень свідчить і те, що саме у Фитькові стартував Всеукраїнський  фестиваль одного села.

Відрадно, що цей творчий рейтинг зростає з року в рік. Торік «Медовий Спас» у Коломиї зустрів фитьківчан липовим медом, гучними оплесками і приємними зустрічами. У 2011 і 2012 роках не менш успішно вони виступили на фольклорному фестивалі «Веретено» у Шевченківському гаї у Львові. Високу оцінку обласного журі «Перевесло» отримало під час цьогорічного творчого звіту з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка за ідею і тему композиції «У вінок Кобзареві».

Ці та інші сторінки творчої біографії перегорнули на нещодавньому святі Хліба у Фитькові, приуроченому 25-ій річниці колективу. Ювіляри приймали щирі вітання від голови районної ради Василя Поповича, який вручив їм почесну грамоту голови ОДА, подяки і грамоти районної ради та райдержадміністрації активним учасникам – яскравим особистостям колективу Ганні Росипайло і Василеві Дмитруку, а також від заступника начальника управління культури, національностей та релігії ОДА Василя Тимківа, Надвірнянського міського голови Зіновія Андрійовича, Фитьківського і Молодківського сільських голів Марії Дмитрук та Василя Кисляка, місцевого пароха о. Івана Качанюка, хору церкви Параскеви П`ятниці УГКЦ, художнього керівника, режисера обласного театру фольклору Наталії Тихонової, заслуженого працівника культури України Любові Орел, провідного методиста районного будинку культури Марії Ковальчук, артистки обласного драмтеатру Олесі Пасішняк, поетеси Іванни Мошури, ведучих Світлани Гаєвської та співака, заслуженого журналіста України Богдана Кучера, голови обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» «Світогляд» В. Полівчака.

Творчі дарунки «перевеслівцям» адресували Делятинські колективи «Черлені пацьорки», «Рушничок», дитячий танцювальний колектив, Ліснотарновицькі троїсті музики, вокальні ансамблі, знана гумористка із Молодкова Ганна Ковалюк, дитячий колектив Фитьківської ЗОШ  і багато окремих виконавців.

Надовго приємним спогадом для учасників святкувань і всіх фитьківчан залишиться гала-концерт з участю колективу-ювіляра, виставки народного ужиткового мистецтва, старовинна кухня фитьківчан, ювілейні подарунки від «Перевесла», а також сільської ради, які Фитьківський сільський голова Марія Дмитрук вручила не тільки колективу-ювілярові, а й гостям свята і жителям села.

Незмінний керівник гурту, заступник начальника відділу культури РДА Ольга Багрійчук в ексклюзивному інтерв`ю для наших читачів підкреслила: – Я вдячна Богові і долі, що у нашому фольклорно-етнографічному колективі вдалося обв`язати міцним «перевеслом» прекрасних людей, цілі родинні династії, котрі вкладають душу у збереження народних традицій.

Від усього колективу висловлюю щиру подяку за допомогу в організації ювілейного свята Фитьківській сільській раді, районній владі, НГВУ «Надвірнанафтогаз», Благодійному фондові Юрія Дерев`янка, підприємцеві Марті Качківській, місцевому осередку СМУ та усім односельчанам. Вітаємо усіх із Днем Незалежності України!

Орися СПІВАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/08/pereveslo-uzhe-25-lit-dyvuje-vsih-avtentychnym-folklorom/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.