- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Завдання диктує Першовересень

Posted By Модератор On 29.08.2013 @ 14:59 In Духовність | No Comments

27 серпня ц. р. відбулася традиційна серпнева конференція освітян району, яку провів голова райкому профспілки працівників освтіи і науки Ярема Гладун.

Стержневе питання районного освітянського форуму – про готовність закладів освіти до реалізації Національної стратегії розвитку освіти в Україні, доповідав з якого начальник відділу освіти РДА Михайло Винник. Він нагадав, що для втілення цієї стратегії Кабінет Міністрів повинен підготувати нормативну базу. Можливо, на осінніх пленарних засіданнях Верховної Ради України розглянуть необхідні законопроекти і законодавчих прогалин не буде.

У контексті основних положень цієї освітянської стратегії Михайло Винник підсумував попередній навчальний рік та окреслив завдання на наступний, першочергово зупинившись на дошкільній освіті. Торік ДНЗ відвідували більше двох тисяч дітей. Цьогоріч віком від 3 до 6 років у дитсадках виховують 49% дітей району (у місті – 82%, у сільській місцевості – 31%). Відстаємо від середньообласного показника – 57%. Є черги у дитячі садки, є скарги, але простежується позитивна динаміка їх розвитку: створюють додаткові групи, на 60% готовий ДНЗ у Білих Ославах, виготовлено документацію на ДНЗ у Пнів`ї тощо. Є у районі один приватний дитсадок і цей досвід варто поширювати.

Акцентовано увагу на покращенні якості загальної освіти. Адже із 83 випускників-медалістів далеко не всі підтвердили рівень знань під час ЗНО. Знижується рівень знань серед школярів із точних наук.

Відчутно послаблюється бажання учнів продовжувати навчання у школах після 9-го класу, тому профільність навчання планувати важко.

Цьогоріч уже другокласники повинні освоювати «Сходинки до інформатики». Комп`ютерні класи (хоч подекуди із застарілою комп`ютерною технікою) є у всіх школах, окрім ЗОШ І ст. Керівництво відділу освіти сподівається, що депутати районної ради фінансово врахують це на найближчій сесії, а також шукає шляхи співпраці зі спонсорами.

Підручниками школи в основному забезпечені, як і педагогічними кадрами. Тільки цьогоріч звернулись до райвідділу освіти за працевлаштуванням 129 випускників  ІІІ-ІV рівня акредитації.

Михайло Винник охарактеризував також організацію навчання для дітей з особливими потребами, соціальної допомоги, контролю за дітьми, батьки яких за кордоном, зупинився коротко на матеріально-технічній базі (басейн тільки у Делятинському НВК, проблеми із спортзалами тощо), позашкільній освіті та ін.

Учасники конференції обговорили також питання про науково-методичне забезпечення змістовних ліній нових Держстандартів у 2013-2014 навчальному році, управління інформаційно-комунікаційними технологіями як умовою підвищення якості, доступності та ефективності освіти; станцію юних техніків як важливий чинник технічної творчості серед учнівської молоді.

Привітав учасників конференції і висловив своє бачення шляхів співпраці перший заступник голови РДА Володимир Калічко.

Освітяни одностайно прийняли резолюцію, мета якої – реальний підхід до реалізації Національної стратегії розвитку освіти.

Детально про готовність шкіл до нового навчального року йшлося на колегії РДА 28 серпня ц. р.

Промайнули літа теплі дні

Уже у неділю Першовересень покличе до 55-ти загальноосвітніх шкіл району понад 14 тисяч учнів Надвірнянщини. Зокрема, вперше за шкільні парти сядуть майже 1400 першокласників, уточнив заступник начальника відділу освіти РДА Олег Ковальчук.

Навчальний рік 2013-2014 розпочнеться традиційно з урочистої лінійки та першого уроку «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине», котрий цьогоріч присвятили майбутньому 200-річчю із дня народження Тараса Шевченка.

Орися СПІВАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/08/zavdannya-dyktuje-pershoveresen/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.