- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Хто правила знає, той і про свою безпеку дбає

Posted By Модератор On 17.09.2013 @ 12:35 In Новини | No Comments

Кожного року трапляються випадки смертельного невиробничого травматизму  сторонніх осіб на обладнанні підприємств електроенергетичної галузі. Здебільшого нещасні випадки стаються через самовільне проникнення до електроустановок, доторкання до обірваних проводів. Найтривожніший той факт, що серед загиблих – особи похилого віку та діти.

Найбільше випадків стається у приміщеннях трансформаторних підстанцій, на обладнаннях повітряних ліній електропередач. Тому ніколи не є зайвим ще раз нагадати краянам про правила електробезпеки. Сьогодні ми розповімо про правила поводження в охоронних зонах ліній електропередач.

Електричними мережами, що підлягають охороні, вважають трансформаторні підстанції, розподільні пункти і пристрої, повітряні та кабельні лінії електропередачі і споруди, які до них належать. Згідно із Правилами, охоронні зони електричних мереж встановлюють наступним чином: уздовж повітряних ліній електропередачі – по обидві сторони лінії на відстані 2 метрів від крайніх проводів лінії напругою до 1000 Вольт і 10 метрів від крайніх проводів лінії напругою 6-10 тис. Вольт; за периметром трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв – на відстані 3 метрів від огорожі або споруди;  уздовж підземних кабельних ліній електропередачі – по обидві сторони лінії на відстані 1 метра від крайніх кабелів.

У Правилах охоронних електричних мереж, затвердженних Постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 р., також сказано, що в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки. Забороняється: перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, відчиняти двері цих споруд, самовільно здійснювати перемикання електричних апаратів та підключення до електричних мереж; будувати житлові будинки та споруди; влаштовувати звалища; складати матеріали; розпалювати вогнища; розташовувати автозаправні станції або інші сховища пальномастильних матеріалів; накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети; підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи; влаштовувати спортивні майданчики для ігор; виконувати роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, паливно-мастильні матеріали в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі.

Згідно із пунктом 9 Правил у межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв без письмової згоди енергопідприємств, у віданні яких перебувають ці мережі, а також за відсутності їх представника забороняється: будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, знесення будівель і споруд; здійснення вантажно-розвантажувальних робіт, вирубування дерев та розташування загонів для худоби; проїзд в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі машин, механізмів загальною висотою з вантажем або без нього від поверхні дороги понад 4,5 м; виконання земляних робіт на глибині понад 0,3 м, а на орних землях – на глибині понад 0,45 м, а також розрівнювання грунту (в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі).

Відповідно до Правил охорони електричних мереж підприємства, установи, організації, окремі громадяни у разі відведення їм під забудову земельних ділянок, на території яких розташовані електричні мережі, зобов’язані завчасно погоджувати будівництво з енергопідприємствами, у віданні яких перебувають ці мережі. А у разі потреби  виконувати роботи у межах охоронних зон електричних мереж, слід не пізніше як за три доби повідомити про це енергопідприємство за умови своєчасного одержання письмового дозволу від нього на виконання цих робіт.

У разі самовільного насадження підприємствами або приватними особами дерев та інших багаторічних насаджень в охоронній зоні електричних мереж, роботи з приведення до належного стану охоронних зон ПЛ виконують за рахунок цих підприємств і осіб.

Енергопідприємства мають право припиняти або обмежувати електропостачання споживачів, котрі порушили Правила. Відновлюють електропостачання після усунення порушень та відшкодування підприємствам, які експлуатують електричні мережі, заподіяних матеріальних втрат, а також вартості робіт із увімкнення до електромережі згідно з укладеними договорами.

Відповідальність юридичних та фізичних осіб за порушення Правил та порядок притягнення осіб, котрі їх вчинили, до адміністративної та кримінальної відповідальності визначають згідно з чинним законодавством.

 

ПАТ «Прикарпаттяобленерго».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/09/hto-pravyla-znaje-toj-i-pro-svoyu-bezpeku-dbaje/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.