- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Шляхи до карпатської нафти

Posted By Модератор On 06.09.2013 @ 14:23 In Новини | No Comments

Про працю нафтовиків і їхню допомогу територіальним громадам

НГВУ «Надвірнанафтогаз», яке входить до структури ПАТ «Укрнафта», провадить свою діяльність у Надвірнянському нафтопромисловому районі, котрий простягається територією чотирьох районів Івано-Франківщини – Надвірнянського, Косівського, Богородчанського, Рожнятівського, а також Вижницького району Чернівецької області.

– Добувати «чорне золото» та блакитне паливо у нашому нафтопромисловому районі доволі складно, – зазначає начальник НГВУ «Надвірнанафтогаз» Володимир Чуприна, – адже поклади нафти та газу залягають на значних глибинах, а об’єкти підприємства розташовані у важкодоступних місцях – на гірських схилах і хребтах та ще й доволі далеко від основної виробничої бази.

[1]

А яка відстань до родовищ у Надвірнянському нафтопромисловому районі, Володимире Степановичу?

– До найдальшого – Лопушнянського нафтового родовища, що на території Чернівецької області, понад 120 км, до Микуличинського газоконденсатонафтового – 67. Обслуговуємо свердловини й в околицях гір Довбушанка та Синячка на віддалі відповідно 26 і 36 кілометрів. Зазначу, що багато об’єктів розташовані вище тисячі метрів над рівнем моря. Добираємося до них гірськими дорогами, подеколи над урвищами, через гірські потічки, вузенькими містками. Оператори з видобування нафти та газу, водії, спеціалісти інших напрямів часто змушені працювати у складних погодних умовах: на лютих морозах, в заметілі, проливні дощі, грози, шквальні вітри… Найскладніше добувати нафту на Довбушанському та Микуличинському родовищах. Нелегко і на Лопушнянському родовищі, яке теж розкинулося в горах. Через  віддаленість об’єктів багато наших працівників трудяться вахтовим методом.

Нераз наголошувалось, що найперспективнішим родовищем у Надвірнянському нафтопромисловому районі нині є Микуличинське. Розкажіть про нього детальніше.

– Микуличинське родовище розташоване на території Яремчанської міської ради та Косівського району. Його відкрили у 1990 році  пошуковою свердловиною № 2, яка дала фонтанний приплив нафти. В період проведення дослідно-промислової розробки на родовищі здано в експлуатацію ряд свердловин, споруджено продуктопровід і вирішено питання повної утилізації нафтового газу.

У 2007 році збудовано дожимну компресорну станцію, що дало змогу транспортувати нафту з родовища продуктопроводом.

[2]

Готуємо до введення в експлуатацію у вересні новозбудовану газліфтну компресорну станцію. Вона є об’єктом нового покоління, сучасним автоматизованим виробництвом. З її допомогою значно збільшимо видобуток нафти з родовища.

[3]

Окрім нарощування видобування «чорного золота» тут чимало зроблено й для створення належних умов праці та відпочинку працівників. Нещодавно  ми здали службово-побутовий комплекс, який складається з гуртожитку на 44 місця, їдальні та допоміжних споруд. Цей об’єкт, як і газліфтна компресорна станція, розміщений на висоті 1009 м над рівнем моря. Він вдало вписався у мальовничий карпатський краєвид, із вікон видно Говерлу та Петрос. У ньому забезпечено комфортні умови і для роботи, і для відпочинку нафтовиків.

Чи плануєте поліпшувати умови праці та відпочинку нафтовиків на інших родовищах?

– Вже значно поліпшили умови проживання на Лопушнянському нафтовому родовищі, коло селища Берегомет Чернівецької області. Відремонтовано триповерхову будівлю службово-побутового корпусу для нафтовиків з кабінетами, лабораторією, їдальнею та гуртожитком на 50 осіб.

Найближчим часом приступимо до робіт з покращення умов проживання нафтовиків у вахтових містечках, що розташовані коло гірських вершин Довбушанка та Синячка.

Наступного року плануємо спорудити вахтове містечко на Луквинському родовищі, що в Рожнятівському районі. Це теж значно віддалене родовище, протяжність дороги до нього з Надвірної – 54 км.

А як з утриманням доріг до обєктів НГВУ «Надвірнанафтогаз»?

– Підприємство має 109 км доріг, переважно  з гравійним покриттям, та чотири мости. Фактично ж НГВУ обслуговує 44 мости й десятки кілометрів доріг, що належать територіальним громадам, дорожнім організаціям. Доводиться власним коштом їх ремонтувати, відновлювати після повеней, паводків, зсувів, бо інакше не зможемо добратися до своїх виробничих об’єктів. Несемо додаткові видатки, попри те, що справно вносимо до відповідних бюджетів плату за користування цими дорогами. Якби не наше підприємство, то краянам під час цьогорічної суворої зими було б сутужно. Ми рятували зі снігового полону села Молодків, Стримбу, Пасічну, Бистрицю, Черник, Зелену, Максимець, Гвізд, Білозорину і Пнів та селище Битків.

У 2013 році до НГВУ «Надвірнанафтогаз» надійшло понад 50 звернень від Надвірнянської РДА, селищних та сільських голів, депутатів місцевих рад з проханнями надати допомогу в утриманні доріг, вулиць населених пунктів. Багато цих звернень задоволено. Зазначу, що ПАТ «Укрнафта» бере активну участь в ремонті доріг області. Зокрема, в програмі соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини на 2014 рік передбачено фінансування за участю Товариства капітального ремонту автодороги Зелена-Черник на суму 657 тис. грн. та автодороги Гвізд-Молодків – 743 тис. грн.

Звісно, стан доріг у районі поліпшиться, якщо цією справою перейматимуться й інші великі підприємства Надвірнянщини.

Окрім ремонту доріг, як ще сприяє ПАТ «Укрнафта» соціально-економічному розвитку району та області?

– За кошти, виділені ПАТ «Укрнафта», на Івано-Франківщині зводять або ремонтують чимало закладів освітнього та медичного призначення – дитячі садки, школи, клуби, лікарні. Окрім того, кошти Товариства в рамках цієї програми скеровують і на газифікацію багатьох сіл.

Зокрема, в Надвірнянському районі споруджують Битківську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Надвірнянський пологовий будинок та інші об’єкти. За участі Товариства торік побудували газопровід та водогін у селі Пасічна. У селищі Битків також побудовано газопровід та обладнано системою автономного опалення місцеву лікарню.

І ще. Впродовж нинішнього року за рішенням Правління ПАТ «Укрнафта» наше підприємство надало сільським та селищним радам району допомогу матеріалами, автотранспортом та іншими механізмами. Вартість цих матеріалів, робіт і послуг сягає сотень тисяч гривень.

Це свідчить, що Товариство активно долучається до вирішення соціально-економічних проблем і району, й області загалом.

В одному з попередніх інтервю нашій газеті Ви зазначили, що підприємство цьогоріч збільшить обсяги робіт з будівництва. Які виробничі обєкти потрапили до плану робіт з капітального ремонту та реконструкції?

– Справді, у 2013 році порівняно з 2012-м підприємство значно збільшило планові обсяги будівництва. Це зумовлено потребою модернізації виробництва, поліпшення якості нафти та газу, покращення умов праці. Особливо важливий для виробництва є трубопровід високого тиску газу протяжністю понад 11 км, що проходить територією Богородчанського району.

Тому, немало значило для швидкості ремонту цього трубопроводу й розуміння його доцільності селищними та сільськими головами, жителями населених пунктів, територією яких проходитьця комунікація. Щиро дякую усім за розуміння, сприяння і допомогу.

Завершення цього ремонту дасть змогу збільшити видобуток нафти на Луквинському родовищі. Завдяки звитяжній праці наших будівельників роботи будуть успішно завершені у вересні.

Напередодні нашого професійного свята висловлюю подяку всім, хто причетний до спорудження цього об’єкта. На жаль, назвати кожного не дозволяють рамки газетного інтерв’ю.

З якими здобутками в основній діяльності підходить НГВУ до чергового свята працівників нафтової і газової промисловості?

– Цей рік для підприємства був напруженим і складним. Однак, долаючи усі негаразди, наш колектив успішно виконує планові завдання з видобутку нафти та газу, впевнено дивиться в майбутнє. Адже НГВУ зміцнює свою виробничу базу, впроваджує новітні технології видобування вуглеводнів і є одним з найбільших в області наповнювачів бюджетів усіх рівнів. За вісім місяців цього року підприємство сплатило до бюджетів понад 169 млн. грн.

Ефективна робота НГВУ «Надвірнанафтогаз» сприяє зміцненню енергетичної незалежності рідної держави.

І насамкінецьВаші побажання своєму колективові, колегам з нагоди професійного свята.

– Шановні колеги! Ви добуваєте нафту й газ на теренах Прикарпаття та Буковини. Вся складність і важливість вашої роботи відома не лише фахівцям, а й широкому колу наших краян. Добувати із надр «чорне золото» – справді непроста праця. За це ви заслуговуєте найвищих слів вдячності й поваги.

[4]

Шановні нафтовики, дорогі ветерани НГВУ «Надвірнанафтогаз»! Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята – Дня працівників нафтової, газової і нафтопереробної промисловості! Нехай ваша життєва стежина щедро квітує щастям, радістю, достатком, успіхом у професійній діяльності. Хай Господь Бог дарує вам своє благословення і дає вам міцне здоров’я. Хай вогні професійного свята запалають у кожній домівці яскравими переливами гарного настрою!

Зі святом, шановні нафтовики!


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/09/shlyahy-do-karpatskoji-nafty/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/09/1.4.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/09/1.2.-Компресорна-станція.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/09/1.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/09/1.3.-Колектив-НГВУ.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.