- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Віддайте землю громаді!

Posted By Модератор On 06.09.2013 @ 13:41 In Закон,Політика | No Comments

Такими словами можна охарактеризувати роботу чергової 34-ї сесії Надвірнянської міської ради, яка відбулася за присутності народних депутатів України Юрія Дерев`янка та Анатолія Диріва. Розпочалося чергове засідання міських депутатів із затвердження 17 проектів (програм) для участі у четвертому обласному конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. Цьогоріч вдалося перемогти у всеукраїнському конкурсі із проектом «Європейському місту – європейський парк», загальна вартість його реалізації – 425 тис. грн., кошти спрямують із державного, районного та міського бюджетів. Планують звести сцену, замінити бруківку й освітлення, встановити нові лавочки.

Громада Надвірної звернулася до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, народних депутатів України з Івано-Франківської області, голови Держземагентства щодо незаконної передачі у приватні руки понад 14 гектарів землі на лівому березі річки Бистриця Надвірнянська, біля гори Городище. А ці земельні ділянки мають неабияку історичну цінність, бо неподалік знаходиться древнє поселення кам`яної доби та виявлені останки 82 невинно розстріляних надвірнянців.

Згідно із законодавством ця земля знаходиться за межа­ми населеного пункту Надвірна. Ось цей створений прецедент у Надвірній повинен бути вирішений на користь громади. Зважаючи на таку прогалину в законодавстві, начальник Головного управління Держземагентства в Івано-Франківській області Володимир Боднарчук підписав сім актів на підставних осіб щодо виділення земельних ділянок. При цьому не взяли до уваги думку надвірнянців, депутатів та міського голови, які вимагають повернення цих земельних ділянок у власність територіальної громади і готові вдатися до радикальних дій.

Народний депутат України Юрій Дерев`янко зазначив, що необхідно провести повну інвентаризацію землі у Надвірній та земель поза її межами, які тісно прилягають до міста. – Усі без винятку питання, які стосуються землі, мають бути максимально прозорими і відкритими, – зазначив народний депутат. – Для громади вона є найбільшою цінністю і ми, депутати різних рівнів, повинні боротися, щоб процеси користування, оренди, відчуження або передачі у власність земельних ділянок стали максимально прозорими. Юрій Дерев`янко переконаний, що ситуація, яка склалася, є шансом довести виборцям, що ми не хочемо, прикриваючись різними мандатами, робити якісь тіньові речі із землею. Ми повинні знати, які маємо землі, як вони використовуються і чи раціонально їх використовують. Ось це і є одним із основних джерел наповнення бюджету.

Міські депутати звернулися до Юрія Дерев’янка із численними питаннями, що стосувалися цієї проблеми, а також виготовлення нового генплану міста Надвірна.

Народний депутат України Анатолій Дирів поділяє думку колеги і виступає за повернення землі у власність громади. – Справа у тому, що землю вкрали у жителів. Ми породили, на великий жаль, країну «тушок», яка продається за гроші. Прикро чути, що на тому місці знайшли захоронення часів Другої світової війни. І тут прийде якийсь дядько, фінансово потужний, і скаже «давайте ми тих гуцулів викопаємо і спустимо вниз по річці». Бо земля хороша, та ми не повинні цього допускати. Сьогодні склалася така ситуація, коли сім земельних ділянок передали у користування родичам одного із депутатів обласної ради.

Депутати своїм рішенням створили комісію щодо законності приватизації земельних ділянок в урочищі «За мостом» під головуванням народного депутата України Юрія Дерев`янка. На сесії заслухали інформацію з даного питання прокурора Надвірнянського району Назара Грицюка. Також депутатська комісія у повному складі побувала на прийомі у заступника прокурора Івано-Франківської області Ярослава Вітюка, якому донесла позицію громади міста щодо незаконного захоплення земель.

Окрім цього, депутати обговорили питання, що стосувалися виділення коштів на проведення робіт із благоустрою міста та ситуацію із вступом дітей у дошкільні навчальні заклади.

Василь ІВАСЮК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/09/viddajte-zemlyu-hromadi/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.