- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Не все майно підлягає зверненню стягнення

Posted By Модератор On 25.10.2013 @ 12:55 In Закон | No Comments

При примусовому виконанні рішень суду, відповідно до ЗУ «Про виконавче прова­дже­ння» (далі Закону), державний виконавець звертає стягнення на майно боржника, при цьому  стягнення проводить на значно більшу суму боргу, ніж зазначено у виконавчому документі, оскільки до неї обов`язково дораховують виконавчий збір (ст. 28 Закону), суму витрат, пов’язаних з організацією та проведенням виконавчих дій (ст. 41 Закону) і штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження.

Звернення стягнення на майно полягає в його арешті, вилученні та примусовій реалізації. У багатьох виникає питання, чи на все майно, належне боржнику, державний виконавець може звернути стягнення? Ні, не на все. Законом визначено чіткий перелік майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами. Це майно та предмети, які належать боржникові на праві власності або є його часткою у спільній власності, необхідні для боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні. Зокрема, носильні речі та предмети домашнього вжитку, необхідні боржникові та особам, які перебувають на його утриманні; одяг – із розрахунку на кожну особу: одне літнє або осіннє пальто, одне зимове пальто або кожух, один зимовий костюм (для жінок – два зимових плаття), один літній костюм (для жінок – два літніх плаття ), головні убори по одному на кожний сезон. Для жінок, крім того, дві літні хустинки, одна тепла хустка та інший одяг, зношений більш як на 50%; взуття – по одній парі літнього, осіннього, зимового та інше взуття, зношене більш як на 50 %; білизна – по дві зміни на кожну особу; постільні речі (матрац, подушка, два простирадла, дві наволочки, ковдра) і два особистих рушники на кожну особу; необхідній кухонний посуд; один холодильник на сім`ю; меблі – по одному ліжку та стільцю на кожну особу, один стіл, одна шафа на сім`ю; усі дитячі речі. Продукти харчування, необхідні для особистого вжитку боржнику, членам його сім`ї та особам, які перебувають на його утриманні, – із розрахунку на три місяці. Паливо необхідне боржникові, членам його сім`ї та особам, які перебувають на його утриманні, для приготування їжі й обігрівання приміщення протягом шести місяців. Одна корова, а у разі відсутності корови – одна телиця, якщо немає ні корови, ні телиці – одна коза, вівця чи свиня – в осіб, які займаються сільським господарством. Корм для худоби, який не підлягає вилученню в кількості, необхідній для годівлі худоби до початку її вигону на пасовище або до збору нових кормів. Насіння, необхідне для чергової сівби, та незанятий урожай – в осіб, які займаються сільським господарством. Інструменти, необхідні для особистих професійних занять.

Але цей перелік видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами, не звільняє боржника від відповідальності, покладеної на неї відповідним рішенням суду чи рішенням іншого органу (посадової особи). Тому відділ державної виконавчої служби (ДВС) райуправління юстиції радить краянам вчасно та самостійно виконувати  зобов’язання з виконавчих документів. Таким чином Ви збережете своє майно від арешту, вилучення та реалізації.

Іван ЧІХ,

головний державний

виконавець відділу ДВС

райправління юстиції.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/10/ne-vse-majno-pidlyahaje-zvernennyu-styahnennya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.