- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Очі і комп`ютер

Posted By Модератор On 04.10.2013 @ 14:39 In Здоров`я | No Comments

В Україні 8 млн. користувачів комп’ютерної техніки. Це кожен п’ятий із нас. Люди, котрі проводять за комп’ютером більше двох годин щодня, часто не замислюються над тим, як це впливає на здоров’я. Тим часом у них знижується гострота зору, повільно «наводиться фокус» із ближніх предметів на дальні, зображення починає «двоїтися». Читаючи, вони швидко втомлюються, скаржаться на відчуття «піску», болі, червоніння очей. Фахівці такий  стан називають «комп’ютерним зоровим синдромом», або «синдромом сухого ока».

Щоб захистити очі, треба дотримуватись певних правил. Оптимальна відстань до екрана – 40-60 см, при цьому його верхній край має бути розташований на рівні очей або трохи нижче, щоб забезпечити погляд на нього згори донизу – так очі менше напружуються.

Слід також пам’ятати, що до групи ризику потрапляють ті, котрі палять. Паління руйнує лютеїн (головний пігмент макули –область, де найточніше фокусуються світлові промені й найкраще сприймаються світлові подразнення).

Щоб зберегти зір, потрібно вживати продукти, багаті вітамінами А, Е, С і мікроелементами – цинком, міддю, хромом, селеном. Вітаміном А багаті морква, салат, зелений горошок, диня, помідори, печінка. Вітамін Е міститься в овочах, бобових, зелені. Вітамін С – у шипшині, смородині, квашеній капусті, цитрусових. Лютеїн – у капусті броколі,червоному перці, жовтку яйця, шпинаті.

Тим, хто має проблеми із зором, корисні вранці зелені салати з капустою, цибулею, кропом, шпинатом, петрушкою. У салати можна додавати соняшникову, кукурудзяну або оливкову олію. Усім без винятку і для лікування, і з метою профілактики лікарі радять їсти сімейну мультивітамінну страву – борщ. Адже в ньому є все – і жиророзчинні компоненти, і вітаміни, і мікроелементи.

Через кожні 45 хв. роботи за комп’ютером варто робити п’ятихвилинну перерву та гімнастику для очей.

 

Світлана МИХАЙЛЮК,

дитячий

лікар-офтальмолог.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/10/ochi-i-kompyuter/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.