- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Різнобарв’я творчості Параски Хоми

Posted By Модератор On 04.10.2013 @ 15:16 In Тема дня | No Comments

[1]

Ім’я художниці і талановитого народного самородка Параски Хоми відоме далеко за межами України. Її твори у стилі українського поетичного бароко із захопленням споглядали в музейних експозиціях Львова, Києва, Канева, Запоріжжя, Івано-Франківська, Хмельницького, Одеси, Коломиї, в багатьох містах держави та за кордоном.

В приміщенні навчально-курсового комбінату НГВУ «Надвірнанафтогаз», що в с. Пнів, відкрилась виставка робіт народної мисткині з Городенківщини Параски Хоми. Параска Петрівна є заслуженим майстром народної творчості України, лауреатом Всеукраїнської премії імені Катерини Білокур та обласної імені Ярослава Лукавецького, кавалером ордену Княгині Ольги ІІ і ІІІ ступенів.

Цьогоріч Парасці Петрівні виповнюється вісімдесят. Почала малювати ще з раннього дитинства, коли малій Парасці подарували кольоровий олівець. Хоч зростала в постійній праці, та не цуралася свого хисту – малювала вечорами. Художниця не має професійної освіти, лиш у віці 35 років її твори побачив світ, й вже сорок п’ять років дивує люд своїми роботами. Вона малює квіти, стебла, листя і колоски, наповнює картини особливим змістом й новизною. В техніці мисткині присутнє особливе бачення світу, рушіями її творчості є радість і біль. Прекрасні і витончені роботи наповнюють людей радістю, добром, надією та любов’ю і у них відображені найтонші фібри душі мисткині.

[2]

У експозиції представлено 42 роботи декоративного розпису. На полотнах дивовижні птахи і пребагато цвіту – жоржини, бузок, півонії, калина, маки, айстри, соняшники, садові квіти, польові квіти. Усі картини Параски Хоми випромінюють світло і дивовижне тепло, зрозумілі кожному глядачеві, незалежно від віку й професії. Перегляд виставки викликає у душі глибокі нотки заспокоєння і радості та наповнює філософським осмисленням і спогляданням чогось нового і естетично витонченого.

Перегляд виставки залишив приємні й незабутні враження в учасників всеукраїнської науково-практичної конференції «Безпека праці – 2013», яка проходила 22-25 вересня цього року в Яремчі. Учасники конференції, серед яких керівники територіальних управлінь Держгірпромнагляду України, начальники експертно-технічних центрів, делегати із Польщі, Болгарії, Росії, підкреслили велику майстерність нашої землячки і дали чимало позитивних відгуків про її творчість.

[3]

Виставка є результатом співпраці НГВУ «Надвірнанафтогаз», ГО «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району» та відділу культури Надвірнянської РДА, і організована з метою популяризації творчості Параски Хоми серед жителів Надвірнянщини, працівників нафтогазової галузі та гостей краю.

Виставка працюватиме впродовж жовтня-листопада цього року з 9.00 до 17.00

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2013/10/riznobarvya-tvorchosti-parasky-homy/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/10/2.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/10/1.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2013/10/3.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.